Májusi horgászat halakat ér!

Már annak, aki olyan otthonosan mozog az adott vízterületen, mint cikkünk főhőse, Nagy István, akit csak Piriként ismernek a környék pecásai. Piri felségterülete a Kettő-Körös Nagy-zugi vagy, ha úgy jobban tetszik a Szőcs-csatorna kifolyójával szembeni szakasza. A sztori itt kezdődik:

A sikertörténet egészen ez év április 30-ig nyúlik vissza, amikor barátunk a folyó hosszúfoki szakaszán 3 szem fűzött kagylós ízesítésű kukoricát kínált az érdeklődő halközönségnek. Volt is érdeklődő, egy 15,5 kilogrammos amur személyében, aki rövid, mintegy 10 perces fárasztást követően Pecze Péter horgásztárs szakértő szákolása után adta meg magát. A kapitális uszonyos 88 centiméter hosszú volt és 63 centiméter kerülettel bírt.


Ahogyan kezdődött…

Természetesen a horgászláz nem hagyta nyugodni Pirit, és úgy döntött, hogy május idusán is felkerekedik, és hű társával, komfortosan berendezett lakóhajójával ismét nekivág az ismerős ismeretlennek. Az időjárás kedvezőnek bizonyult, ami már önmagában fél siker. A felszerelésen a szokásos 22-es fonott főzsinór 18-as előke, a végszereléken pedig a körösi jó fogás egyik záloga az öregkukorica tigrismogyoró kombó.

Május 13-án 9:50 perckor húzódott először mosolyra főhősünk szája, amikor egy szép jász jelentkezett, majd utána még kettő. A halak 1,4, 1,54, és 1,6 kilogrammot nyomtak, akik tilalmi időszak lévén nem a fogási naplóba kerültek bejegyzésre, hanem természetesen visszanyerték szabadságukat.


Jászok ásza – 1,6 kilogramm

Ezután mozgalmas jó peca következett. Hol egy kisebb harcsa, hol egy méretes balin, valamint egy-egy retúr süllő gondoskodott arról, hogy ne lankadjon a horgászfigyelem.

Május 15-én ezután Piri úgy döntött, hogy egyik kedvenc módszerét a bolognai botos úsztatást veti latba a keszegek becserkészésére. Mivel ennek a módszernek felkent mestere, nem is maradt eredménytelen, azonban arra ő sem számított, hogy a horog végén egy fajában termetesnek mondható 0,71 kilogrammos bodorka fog himbálózni.


Bodorkakirály

Arról pedig csak álmodozni mert, ami május 16-án reggel 7 órakor várta. A jól bevált 3 szem kagylós kukorica ezúttal is beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A hal erőteljes kapással jelentkezett, majd egy 50 méteres kirohanással jelezte, hogy nem mindennapi példányról van szó. Az izgalom tetőfokára hágott, a hal komoly ellenállást fejtett ki, de Piri eszén ezen a napon nem lehetett túljárni. 15 perces fárasztás után felbukkant a nem mindennapi látványt nyújtó nyurgaponty, akiről a szákolást követően bebizonyosodott, hogy 11,40 kilogramm testtömeggel, 76 centiméteres testhosszal, és 63 centiméteres kerülettel rendelkezik. Természetesen a küzdelem végén sportszerű búcsúzkodást követően ez a lenyűgözően szép példány is visszakerült éltető elemébe.

A horgásztudás, és a jó horgászszerencse mellett ez a pár nap is bebizonyította, hogy folyóvizeink kezdenek magukhoz térni az elmúlt évek merőben más jellegű halgazdálkodása okozta sokk után.

Cikk: Székely Tibor
Fotó: Nagy István, Pecze Péter


Ékkő a korona csúcsán