Megtartotta közgyűlését a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége 2023. május 26-án délután 17 órától Békéscsabán, a Bajza utcai székházában tartotta meg éves közgyűlését. Dr. Hunya Miklós köszöntője ezúttal egy jubileumi megemlékezéssel egészült ki, miszerint a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, szinte dátumra pontosan 30 évvel ezelőtt 1993. május 28-án alakult meg és amely jeles dátum alkalmából a MOHOSZ egy emlékplakettet adományozott a Szövetség részére.

Az eltelt három évtized mérföldköveinek és legfontosabb eredményeinek felelevenítése után került sor a „Körös-vidék Horgászatáért” kitüntető oklevelek átadására, amelyet ezúttal a következő személyek vehettek át:

  • Metzker Krisztina a KHESZ ifjúsági referense részére, kiemelkedő munkájának elismeréseként.
  • Bielik Mátyás, a Jamina Horgászegyesület elnöke, kiemelkedő munkájának elismeréseként.
  • Nagy Imre, a HALADÁS Horgász Egyesület Lőkösháza és a Nagyközségi Horgászegyesület Kevermes gazdasági felelőse részére, kiemelkedő munkájának elismeréseként.
  • Takács Martin versenyhorgász részére, a 2022. évi Utánpótlás Országos Bajnokságon elért I. helyezés elismeréseként.
  • Varjú Tibor, a KHESZ hivatásos halőre részére, sok évtizedes halőri tevékenyégének elismeréseként.

A közgyűlés a 2022. évi pénzügyi beszámolóval folytatódott, amelynek újdonságát egy korszerű, jól értelmezhető digitális prezentáció jelentette, amely nemcsak korunk információs innovációihoz kívánt igazodni, hanem a papírfelhasználás csökkentése révén a környezettudatosabb működési modellekhez is.

A 2022. évi beszámoló egyhangú elfogadása után a felszólalásokra került sor, amelyek az inváziós halfajok terjeszkedése elleni országos összefogás sürgetésére, illetve az egyesületek megnövekedett és komplikáltabbá vált adminisztrációs feladataira tértek ki. A közgyűlés hivatalos lezárása utáni marhapörkölt vacsora keretében a kötetlen beszélgetések, véleménycserék vették át a főszerepet.

A közgyűlésén kitüntetett személyek bemutatása:

Metzker Krisztina – a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ifjúsági referense

Krisztinát TV-s és Rádiós riporterként ismertem meg egy a KHESZ által a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezett horgászati konferencián. Szimpatikus volt neki a KHESZ szervezeti rendszere, a program tapasztalatai alapján a tagegyesületi vezetők összetartása, nekünk pedig ugyanígy szimpatikus volt a pozitív horgászbarát médiás tevékenysége. Később a gyermekekért tett számtalan tevékenysége, a szervezett horgász és jótékonysági programok, majd a Mezőtúr környéki horgászvizek és szervezett horgászversenyek kapcsán jobban megismertük egymást. Egy nagyon sokrétű, érdeklődő, nagy tudású energikus személyiséget ismertünk meg részéről. Egészségügyi pályán mozgott, később az elhangzottak szerint tv-rádió riporterként, műsorvezetőkét és rendezvényszervezőként dolgozott. A civil szervezetekkel kapcsolatos lekötelezettségét egyetemi szintre emelte, jelenleg pedig a halászati szakmérnök jelöltként tanul. Továbbra is a természet, benne a vizek, a madarak, a halak, horgászat és a gyerekekkel való foglalkozás a kedvence, így a KHESZ gyermekprogramjait és táborait szervezi.

Bielik Mátyás – a Jamina Horgász Egyesület elnöke

Az első horgászengedélye 1984. augusztusi keltezésű. 1997-től a Jamina Horgász Egyesület tagja, 2006 óta a 18 hektár összterületű, három bányatavat kezelő egyesület elnöke jelen ideig.  A bányatavak horgászcélú kezelése mellett korábban a tégla- és cserépgyár, később a Tondach, majd a Wieneberger cég munkatársaként a gyár történetében sok mindent megélt, a bányatavak története és műszaki háttere pedig a tenyerében van.  Szabadidejében lakóhajójából horgászik, szavait idézve szíve csücske a Félhalmi ötös. Hitvallása a sportszerűség és a halbarát horgászat.

Nagy Imre – a Haladás Horgász Egyesület Lökösháza és a Nagyközségi Horgász Egyesület Kevermes gazdasági felelőse részére

1995 óta a Haladás Horgász Egyesület, 2015 óta a Nagyközségi Horgász Egyesület gazdasági felelőse. Lekötelezett a horgász egyesületek, benne a horgászok és a horgászvizek iránt, így 28 éve szívvel-lélekkel végzi a gazdasági felelősi feladatokat. Minden nap dolgozik, bármikor rendelkezésre áll éves és napi horgászjegyek tekintetében, készséges és segítőkész a térség horgászaival szemben. Ritka, hogy nemet mond. Hobbiként a mai napig szívesen látogatja a környékbeli horgásztavakat, többször utaztunk együtt horgászrendezvényekre és különböző programokra.

Takács Martin – versenyhorgász

Martint a KHESZ gyermekprogramjairól kissráckora óta ismerem, szerintem a KHESZ gyermekprogramjai kapcsán került közelebb a horgászatot. Most építőmérnök hallgató Baján és ahogy meglátom felnőttként, megfogalmazódik bennem – többünkkel együtt akik a KHESZ ifjúsági programjaiért az évek során dolgoztak – hogy van, volt értelme csinálni. Számos megyei és országos horgászsikerét, dobogós helyezését 2022-ben a Magyar Országos Horgász Szövetség 2022. június 30-július 2 között a Kaposvár melletti Deseda tavon megrendezett 57. Utánpótlás Országos Bajnokságán U25 korosztályban első, azaz dobogós helyezéssel koronázta meg.

„A 12 fős mezőnyben a versenyzők már felnőtteknek tekinthető fiatalok, többen indulnak az országos egyéni bajnokságon is. A horgásztechnikák közül ők is a match-botot részesítették előnyben, pontyozással ötvözve. A verseny első fordulójában a Vári András, Takács Martin és Bakó Péter oldották meg ügyesen a versenyt 9-10-11 pontokat szerezve foglalták el az őket megillető helyet a dobogón, de egyik fiatalember sem dőlhetett hátra a második etapnál. Ekkor Takács Martin nagyon szép matchbotos horgászattal tette fel az i-re a pontot, 7 ponttal nyerte meg a második etapot, így 17 ponttal 69 600 kg fogott súllyal korosztályának 2022. évi magyar bajnoka lett.

Varjú Tibor – a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége hivatásos halőre

Halőri pályafutását 2000-ben a Körösi Halász Szövetkezetnél kezdte, ezzel egyidőben a Körösi Halász Szövetkeztet horgászegyesületében vezetőségi tag, majd rövid időn belül az egyesület titkára lett. A halőri munka és az egyesületi teendők az elmúlt évtizedekben nagyon sok feladatot adtak számára. Az akkori időkben, mint horgászegyesületi vezetőnek nem kis feladatot jelentett a horgász-halász érdekek mentén ellátni a teendőket és képviselni a horgászok érdekeit. Munkáját, illetve vállalt tisztségét mindig igyekezett lelkiismeretesen és a legjobb szakmai tudásának megfelelően végezni. 2016-ban a halászat megszűnésével új lehetőségek nyíltak és új helyzet teremtődött, így halőri hivatását itt a szövetségnél új környezetben és jobb körülmények között folytatta. Egyesületi ambícióit pedig a Gyomai Horgászok Egyesületénél.   Oszlopos koordináló és kivitelező szerepet vállalt a gyomaendrődi Fűzfás-zugi versenypálya megépítésében és a minden napi versenypályával kapcsolatos programok lebonyolításában. Tibor szavaival élve „a horgászsport népszerűségének és színvonalának növekedése azt igazolja, hogy az elmúlt több, mint 20 évben végzett munkát érdemes folytatni és külön megtisztelő számomára, hogy mindezt a KHESZ csapatában végezheti.