Megvédte címét a tavalyi bajnok – Megyei Egyéni Feeder Bajnokság beszámoló

A KHESZ versenyidény méltó nyitányát jelentette április 13-14-én (szombat-vasárnap) a Szarvas-békészentandrási Holt-Körösön lebonyolított Megyei Egyéni Feeder Bajnokság, amely minden tekintetben jelesre sikeredett. Izgalmak és halak is bőven akadtak az esővel áztatott kákafoki versenypályán.

Az esős, hideg szombati reggelen 24 versenyző jelent meg a versenyhelyszínen, ahol a megnyitón a résztvevők mindenekelőtt megemlékeztek Balogh Attiláról, a KHESZ Verseny Bizottságának 2018-ban váratlanul elhunyt elnökéről, akinek nevéhez fűződik a megyei feeder versenyek elindítása.

Ezt követően került a sor mezőny 3 szektorba való sorsolására, amely után mindenki nagy várakozással ült ládára a méltán rangos viadalokat látott kákafoki versenypályán. A nem túl barátságos időjárás a víz alatt remek halétvággyal kamatozott, így a verseny korai szakaszában már látni lehetett, hogy a szapora keszeg és a be-beugró pontyfogások minden bizonnyal kiélezett, izgalmas versenyhelyzeteket fognak teremteni.

Az első nap etapját az A-szektorban Olejár Pál főként ponttyal, a B-szektorban Szilágyi Zsolt keszegezéssel, a C-szektorban pedig a tavalyi bajnok Erdei Attila vegyes „taktikával” teljesítette legjobbként egyes helyezési számokat hozva.

A vasárnapi, szintén ötórás forduló leosztása különösen „parázsra” sikeredett, hiszen az A-szektorban az első nap két favoritja, Erdei Attila és Szilágyi Zsolt került össze, ráadásul utóbbi mellett a szombatról szektormásodik Veres Gábor ült ládára.

Mindezt tetézte, hogy a halak továbbra sem hagyták cserben a mezőnyt, így nem volt egyszerű feladat megoldani azt a legüdvözítőbbnek mutatkozó taktikát, hogy a keszegek sűrű rajaiból, és az etetések körül szép számmal ólálkodó pontyokból is optimális ritmusban és arányban lehessen szedegetni.

Ahogy mindig, ez most is alaposan megbolygatta az addig kialakult erőrendeket, ám a tavalyi bajnok nem hibázott. Erdei Attila szektorbelsőből, fegyelmezett és taktikus kalsszishorgászattal ismét hozta a „szektoregyet” és 8.390 grammos terítéke mögé – a másik két rivális „elszállása” miatt – mint címvédő megyebajnok ülhetett. Erre mondják, ez bizony már nem véletlen!


2019 címvédő megyei feeder bajnoka: Erdei Attila


Második helyezett: Veres Gábor


Harmadik helyezett: Szilágyi Zsolt

Mögötte – szomszédjával hatalmas csatát vívva – összesítésben Veres Gábor jött be a második helyre, Szilágyi Zsolt pedig a harmadik helyre „csusszant”. A második és harmadik helyezetthez hasonlóan szintén 4 helyezési ponttal még Szilvási Szilárd kapaszkodott az élbolyhoz és bár dudaszóra fogott pontyával minden „halat” megmozgatott, amit tudott, a grammok nem voltak elegendőek a riválisok megelőzéséhez.


Szilvási Szilárd szép hajrával tartotta meg élboly-pozícióját

A szervezők és versenyzők által is remek évadnyitó versenynek minősített megyei feedercsata sikerét kétségkívül nagyban segítette a pálya minőségi halassága, ami zömében vegyes, olykor termetes keszegeket, pontyokat, ritkábban testes ezüstkárászokat jelentett, nem ritkán tíz kilogrammot közelítő, sőt azt is túlszárnyaló fordulónkénti fogásokat eredményezve.


A verseny legszebb, 13.190 grammos terítéke Szabó Tiboré

A pozitívumokhoz nagyban hozzájárult továbbá, hogy a tavaly megkezdett partszakasz rehabilitáció újabb lendületekén a mostani verseny előtt a KHESZ és a Matchfishing Sporthorgász Egyesület összevont tereprendezési akciót hajtott végre, amelynek köszönhetően plusz tíz horgászállás került kialakításra a területen. A tervek szerint ez a munka tovább fog folytatódni, hiszen alapvető cél, hogy jövőre egy méltó környezeti állapotú, 40 férőhelyes versenypálya álljon rendelkezésre a megye egyik legkiemelkedőbb jelentőségű horgászvizén.

Több versenyző elmondása szerint a korábbi – KHESZ hasznosítást megelőző – években sajnos ez a fajta kezelés nem volt jellemző a vízterületre. Érthető tehát az öröm, hiszen a kiváló halállomány és az egyre jobban szépülő partszakasz miatt, erre a hangulatos, egykor méltán jó hírű versenypályára úgy tűnik újra és stabilan visszatérhet a megyei versenyhorgász élet.

Cikk: Tószögi György
Fotók: Deli Ibolya, Tószögi György


Eredmények (nagyításért kattints a képre)