Megyénkből negyvenegy halászati őr tett sikeres rendészeti vizsgát

Három megyei horgász szövetség, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége(HECSMSZ), a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) és a Sporthorgász Egyesület Bács Megyei Szövetsége (BÁCSHOSZ) közös szervezésében – az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. éci CXX. törvényben meghatározottak alapján – a három szervezet által lefedett régióban közel 150 halászati őr tett rendészeti-halászati őri vizsgát. A program házigazdája a BÁCSHOSZ, a vizsgaszervező és lebonyolító a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola volt. Békés megyéből szervezett formában a KHESZ, Tagegyesületei, illetve az egyéb vízkezelő szervezetek és cégek részéről 41 fő vett részt és tett sikeres vizsgát.

A vizsga sikeres letételéhez szükséges tananyag részét elméleti és gyakorlati rész képezte. Az elméleti rész tartalmazta az intézkedéstaktika, a kényszerítő eszközök elméleti és gyakorlati tudnivalóit, a munkavédelemi és elsősegélynyújtási, büntetőjogi, büntető-elárás-jogi, polgárjogi ismereteket, a szabálysértési jogi, valamint a kriminalisztikai és ágazati (halgazdálkodási) jogi ismereteket. A gyakorlati részben a rendészeti vizsga jelölteknek szituációkon keresztül kellett bemutatni gyakorlati tudásukat egy-egy konkrét helyzettel kapcsolatosan.

A jogszabályváltozás miatt a halászati őrök számára előírt vizsgát mindhárom szervezet részéről több szakmai előadás, gyakorlati oktatás és konzultáció előzte meg, melyet az előzetes felkérésekre a megyei rendőrkapitányságok tartottak a tananyag sikeres gyakorlati elsajátítása érdekében.

Szövetségünk a vizsgára való felkészítés miatt külön köszönetét fejezi ki a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük