MOHOSZ közlemény az éves összevont területi jegyekről

A Magyar Országos Horgász Szövetség az éves összevont területi jegyek 2016. évi kiadása tárgyában ezúton tájékoztatja a Horgászokat és az Egyesületeket: Figyelemmel a horgászigényekre, a MOHOSZ Választmánya március 18-i ülésén egyhangúan döntött a korábbi, ún. fehér jegyes-, országos-, illetve három szektoros stb. neveken ismert összevont területi jegytípusokat felváltó, új MOHOSZ összevont területi jegyrendszer kialakításáról és bevezetéséről.

Az új jegyrendszer három fő típusból áll, ezek a sporthorgász-, a horgászsport- és a gyermekhorgász összevont területi jegyek. A sporthorgász („A” típus) és a gyermekhorgász („C” típus) jegyekkel a halelvitel is lehetséges, a horgászsport („B” típus) jegyek pedig az aktív versenyzők részére, halelviteli lehetőség nélkül lettek kialakítva. A sporthorgász és a horgászsport jegyeknél bevezetésre került egy-egy alanyi jogon választható kedvezményes kategória is, amely az ifjúsági horgászok, a hölgyek és 70 éven felüliek horgászatát támogatja, kiegészítve ezt a személyi kört az 55 éven felüli és a válogatott kerettag versenyzőkkel. Szintén két kategória került bevezetésre a gyermekeknél, itt az egyiknél általánosan az úszós és a nem bojlis módszerrel történő feeder (fenekező), valamint a pergető horgászat, még a másiknál kizárólag az úszós horgászat engedélyezett.

A szervezeti átláthatóság jegyében a régi, ún. országos tisztségviselői jegyek esetében is újra lett szabályozva a jogosultsági kör, valamint e kedvezményes sporthorgász jegy kiadása előzetes igényléshez lett kötve és a halelvitel pedig további korlátozásra került. A tagszervezetek által kiadott tisztségviselői területi jegyeket, azok hatályát és feltételeit a MOHOSZ összevont területi jegyrendszer szabályozása nem érinti.

Valamennyi jegy egységesen 2016. április 01-től 2017. január 01-ig érvényes és e jegyekkel a legnagyobb, a horgászcélú hasznosítás oldaláról ezen évtől már egységesen a „MOHOSZ-családba” tartozó természetes vizeinken (Balaton, Duna és ágrendszerei, Ráckevei Duna-ág, Tisza és Tisza-tó, Velencei-tó, stb.) horgászhatunk. Minden okmány kiváltásánál természetesen alapfeltétel az érvényes összevont állami horgászokmány, valamint a 2016. évi MOHOSZ tagsági hozzájárulást igazoló bélyeg kiváltásának, megvásárlásának igazolása. Az árak meghatározásánál a Választmány figyelembe vette a horgász szervezeti együttműködésekben rejlő lehetőségeket is, így az engedélyek olcsóbbak lettek, mint a 2015. évi megegyező okmányok. Valamennyi jegy nyílt forgalmú, így minden, a kiadott feltételeknek megfelelő horgász megvásárolhatja őket.

A további részletek a közleményhez kiadott táblázatból, valamint a jegyeken feltüntetett információkból ismerhetők meg. Az okmányok értékesítése a MOHOSZ központjában április 01-től, majd a www.mohosz.hu weblapon feltüntetett értékesítőknél hamarosan megkezdődik és a továbbiakban folyamatosan biztosított. A MOHOSZ döntött arról is, hogy a 2017. évre érvényes összevont területi jegyek kiadását már decemberben megkezdi és ezen okmányok az eddiginél is több vízre, várhatóan változatlan áron lesznek érvényesek.

MOHOSZ Elnöksége

Forrás: mohosz.hu