Nagyponty show a Fás-tavon – videó

A nagyponty horgászat hívei ismét kitűzték zászlójukat a békéscsabai Fás-tavon, hogy szeptember 14-17. között egy három éjszakás viadal keretében újfent kifaggassák a félelmetes hírű öreg bányatavat titkairól. Az immár IV. Békés Megyei Bojlis Találkozó őszi etapját azonban nem csupán a nagypontyos várakozások teszik izgalmassá és rangossá. A több százezer forint értékű összdíjazás mellett az idei győztes csapat fődíjként zsebében tudhatja a 2018. évi Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny ingyenes belépőkártyáját.

Izgalmas 72 óra elé néz a Békéscsabai Fás-tó a hét második felében. Az Élvehal Egyesület szervezésében zömében Békés megyei bojlisok sereglettek össze a partján, hogy „renoméjukat” sikertől-kudarctól nem féltve, csütörtöktől vasárnapig felvegyék a kesztyűt nem csak egymás ellen, hanem a legendásan nehezen meghorgászható Fás-tó ellen is.

Aki nem tudná miért ez a rémisztő pátosz, azok számára gyorsan tisztázzunk valamit: a Fás-tó nem a bojlisvizek lavór típusú halkarámja, ahol (hal)bányászati rutinműveletté silányítható a horgászat. Főleg nem a nagytestű uszonyosok szákba terelése.

A Fás, a bányatavak messze földön híres víz alatti holdbéli tája, a horgászok számára igazi hardcore bestia. Jellemzően 4-9 méter mély medre hektárszám tele a hajdani nádasok torzsmezőivel, a művelés évtizedei alatt kivastagodott erdők múmiáival, gátakkal, platókkal, púpokkal, törésekkel. Hamisítatlan vadvíz, horogtól nem domesztikált halakkal, amelyek közül sok háborítatlanul tengeti halöltőit valahol az ágbogok között.

Itt egy szép halat kivenni sosem rutin és ötből ötöt elveszteni egyáltalán nem újdonság. Ez még akkor is áll, ha bojlis verseny van éppen és engedélyezett a csónakhasználat, mert a sátorból a „hajóba” ugrani sokszor futólépésben is késő. Az öreg ponty baj esetén azonnal tudja hova a merre és a zsinórszabadító kampó gyakran nappal sem segít, nemhogy a vaksötétben éjjel.


Fotó: Abiotic Carp Baits Team


Fotó: Kiss Árpád

A fás-tavi bojlis találkozók rendszeresen induló versenyzői ezt már jól tudják. Itt nem az orsócsévélési – urambocsá’ halvontatási – sebesség és a mázsastrigulák a mérvadók. Ezen a kihíváson 20-30 kilós összfogást produkálni egy csapatnak már jó és szerencsés teljesítmény, ami ennél több adatik, az már igencsak fás-tavi bónusz.

A tavon hivatalosan érvényben lévő 18,9 kilogrammos pontyrekord jól tükrözi ezt, hiszen nem az a kérdés, hogy él-e húsz plusszos „carp” a tóban, hanem hogy ki lesz az a szerencsés/rátermett, akinek először sikerül egy ilyen példányt szákba terelnie.

A pakliban ez most is benne van, de ha rekord mégsem születne, annyi bizonyos, hogy ismét jó néhány szép fogással fog gazdagodni a fás-tavi legendárium. Hiszen a fokozottan nehezített pálya ellenére a bojlis találkozó mezőnyének – ahogy az alábbi videón is látható – az eddigi versenyeken mindig sikerült 10 kilogrammnál nagyobb pontyokat matracra fektetniük, így joggal remélhető, hogy ez ezúttal sem lesz másként.

Cikk, fotó, videó: Tószögi György