Nem hoz drasztikus változást a végrehajtási rendelet

Nem hoz drasztikus változást a végrehajtási rendelet – írja a Békés Megyei Online. Szeptemberben lépett hatályba a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény. A jogszabály végrehajtási rendelete még nem készült el, az azonban a megjelent hírekkel ellentétben nem hoz majd drasztikus változásokat. A szakemberek szerint a végrehajtási rendelet a halászattal és horgászattal kapcsolatosan is több lényegi kérdést a korábbiaknál részletesebben, egyértelműbben és betarthatóbban fog szabályozni.

– A Magyar Országos Horgász Szövetségen (MOHOSZ) révén több anyag is eljutott hozzánk – nyilatkozta lapunknak Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője. A KHESZ vezetősége és szakbizottságai áttekintették, majd véleményezték is a közreadott tervezetet.

Több elektronikus médiában és internetes horgászoldalon volt hallható, olvasható, hogy a rendelettervezet a halfajokra vonatkozó tilalmi időkkel és a napi kifogható-elvihető halmennyiséggel kapcsolatosan szigorúbb szabályozásokat tartalmazott. Szinte valamennyi őshonos horgászható halfajnál időszakos fogási tilalmi időszak bevezetését, számos fajnál az eddigi tilalmi időt és a legkisebb kifogható mérethatár növelését, sokuknál pedig felső méretkorlát bevezetését is tervezte.

Számos népszerű őshonos halfajra a napi kifogható mennyiséget külön-külön megállapított darabszámban maximálta volna az eddigi napi súlyhatár helyett, míg másoknál a súlyban kifejezett napi fogási limitet csökkentette volna. Az őshonos halakból – akár darabszám korlátozás alá esnek, akár nem – naponta összesen legfeljebb tíz kilogrammot lehetett volna kifogni.

– Az ívóképes halállományt védeni kell, ez egyértelműen minden horgász érdeke — hangsúlyozta Nemes Attila. — Azonban méretkorlátozások definiálásánál célszerűbb kereteket beépíteni. Majd minden vízen a halgazdálkodási kezelő (mint egy példával élve a Fekete-Körösön a KHESZ) az ottani vizsgálatok és tapasztalatok alapján a halállományhoz igazodva döntse el és alkalmazzon a rendelet által támasztott kereteknél jóval szigorúbb szabályzást. Nagy vizeken a felső korlát bevezetése biológiai oldalról egyáltalán nem indokolt, hiszen az felborítaná az állománydinamikát és korosztálypiramist.

– Mivel több egyeztetésen személyesen is részt vettem, információim szerint a végleges tervezetben a halfajokra vonatkozó tilalmi időkben és méretkorlátozásokban végül remélhetőleg kisebb módosítások lesznek, azonban azok nagyon hasonlóak lesznek a korábban bevált szabályozásokhoz. Ugyanez várható a napi kifogható, elvihető kvótákat tekintve is – fogalmazott a KHESZ ügyvezetője. – Bízunk benne, hogy a hazai természetes vízi halászat visszaszorul és a szigorúbb szabályozás miatt már valóban ellenőrizhetően nyomon követhető lesz. Az azonban már a törvényből is kitűnik és kiemelendő, hogy egy-egy vízterület tekintetében a jövő a horgászati szemléletű hasznosítási irány és a horgászturizmus további fejlesztése.

Végrehajtási rendelet: a horgászat érdekeiért

Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, a Vidékfejlesztési Minisztérium Halgazdálkodási Munkacsoportjának tagja maga is horgász 1975 óta. Mint mondja, nem kell a horgászoknak tartaniuk a Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény végrehajtási rendeletének tartalmától, mely a horgászat és a horgászturizmus fejlődését fogja szolgálni. Ugyan korábban felmerült szigorúbb szabályozás a méret és a tilalmi szabályozások, illetve a naponta fogható mennyiségek területén, de nem lesznek drasztikus változások. A vízhasznosítóknak lesz meg az a lehetőségük, hogy indokolt esetekben a rendeleti előírásoknál szigorúbb szabályokat vezessenek be vizeiken.

Békés megye elnöke úgy fogalmazott, a törvény nagyon kedvező fogadtatásra talált a horgászok körében, a kormánynak továbbra is az a szándéka, hogy a végrehajtási rendelettel továbbvigye célját, azaz érezhetően javuljon a horgászat és a horgászturizmus helyzete Magyarországon.

Farkas Zoltán szerint a törvény és annak végrehajtási rendelete kiváló megoldása az 1997 óta a horgászok és halászok között feszülő vitának. Távlati cél, hogy hosszabb távon Európa horgászturisztikai célországai között is javuljon hazánk pozíciója. Hozzátette, a halgazdálkodásról szóló törvény és annak végrehajtási rendelete Békés megye horgászturizmusát is jelentősen javíthatja.

Cikk forrása: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/nem-hoz-drasztikus-valtozast-a-vegrehajtasi-rendelet-526140

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük