Nívós esten mutatkoztak be a békési horgászvizek

Jelentős érdeklődés kísérte múlt hét csütörtök este a Csabagyöngye Kulturális Központban azt a már korábban beharangozott premiervetítést, amelynek keretében bemutatásra került a megye horgászvizeit fókuszba állító mintegy másfél órás filmalkotás. Horgászok, kicsik és nagyok, hölgyek és urak egyaránt kíváncsian foglaltak helyet a széksorokon már jóval a fél hetes kezdés előtt.


Sokan megtisztelték az alkotókat érdeklődésükkel

De még mielőtt peregni kezdtek volna a képkockák, egy színvonalas programhoz méltóan némi felvezető következett. Ennek keretében Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévő horgászokat, meghívott vendégeket, érdeklődőket.

Ezt követően néhány szó erejéig színpadra szólította dr. Hunya Miklóst a KHESZ elnökét, Láda Gáspárt a MOHOSZ alelnökét, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnökét, dr. Rákóczi Attilát a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetőjét, akik saját megközelítéseikből méltatták a megújuló hazai horgászsport jelentőségét, illetve az olyan népszerűsítő médiumok fontosságát, mint amilyen a Horgászvizeink Békésben című film is.


Dr. Hunya Miklós a KHESZ elnöke kapta meg elsőként a szót

A vetítés megkezdés előtt végül maguk az alkotók, Major Gyula rendező, illetve Gyurkó Dániel producer beszéltek a filmről, bepillantást adva megvalósulásának kulisszáiba.

A köszöntők után másfél órán át Békés megye igéző horgászvizeié lett a főszerep. Vadregényes folyók, kacskaringós holtágak, nagyhalas tavak, rejtelmes csatornák, valamint sok ismerős horgász és szép fogásaik illusztrálták a térség kivételesen gazdag és sokszínű horgászsporti lehetőségeit.


A képkockán Dusek András, a gyomai vizek és a harcsák jó ismerője

Az évszakok mentén kirajzolódó körkép továbbá bemutatta számos megyei horgászszervezet és haltermelő – kiemelten a KHESZ – tevékenységét, amely a halnevelés, a horgászvizek halasítása és halászati őrzése, illetve a horgászversenyek kapcsán jelenik meg legközvetlenebbül a vízpartokon.

Mindezt pedig hosszabb-rövidebb riportok fűszerezték, többek között megszólalt az egyszeri- a mester- és a versenyhorgász, a vízügyi szakember, a halkutató valamint a Szövetség tisztségviselői, dolgozói is.


Nem csak a filmen, a nézők között is számos ismerős „horgászarc” tűnt fel

A hasznos információk sorát, a képileg is érzékletesen megjelenő  tájbemutatásokat pedig Tomanek Gábor narrátori baritonja foglalta pátoszi keretbe, megadva költői méltóságát és lelkületét a Körös-vidék sajátságos horgászidilljének.

A film végén vaskos taps jutalmazta a látottakat és a hallottakat. Az összegzést Zalai Mihály a Békés megyei közgyűlés elnöke adta meg, aki minden tekintetben elismerően szólt a filmről, illetve a megye legfőbb természeti és rekreációs értékeit adó természetes vizeinkről. Hangsúlyozta, a megyei önkormányzat felajánlja segítségét annak érdekében, hogy ez a nagyszerű alkotás minél több csatornán juthasson el a megyében és az azon kívül élő emberekhez.

Cikk, fotók: TGy


A horgászurak mellett (csinos)hölgyek is kíváncsiak voltak a vetítésre


Meghívott vendégek, közéleti szereplők is érdeklődve ültek be a „mozira”


A megyei horgászvizek varázsa korhatártól függetlenül csábította a nézőket


A halászati őrök tevékenysége is kiemelt szerepet kapott a filmben


A kezdés előtt…


Láda Gáspár a MOHOSZ alelnökeként méltatta a filmmel (is) megvalósuló térségi marketingmunkát


Dr. Rákóczi Attila megyei kormányhivatali főosztályvezető a békési vizek
egyedülálló rekreációs értékeit hangsúlyozta


Nemes Attila KHESZ ügyvezető jobbján és balján a film alkotói:
Gyurkó Dániel producer és Major Gyula rendező