Női VB 2017 – Van okunk bizakodni, harmadik helyen fordult a csapat!

Ügyesek voltak a lányok, és ha csupán a fogott halak darabszámát tekintenénk talán még előkelőbb helyeket ért volna a szektorokban a teljesítmény. Ám jobb, ha sorban végig vesszük a nap eseményeit, hiszen a mozgalmas reggelt izgalmas délelőtt és kicsit idegborzoló, de végülis megnyugtató délután követte.

Mint a méhkas szorgos dolgozói kevergettek, kavargattak már 7 óra előtt a segítők, volt aki szúnyoglárvát idomított, mások csontit mostak, mindenki tette a dolgát a 17 nemzet csapatai mellett. Eközben Magyar magyar kapitány, mármint Gábor is kihúzta a sorsolási rács számát, aminek alapján helyet foglalhattak a lányok a már tegnap kihúzott szektorokban. A szélső helyek szinte még látótávolságunkba sem kerültek, a pályaelőnyöket mások élvezhették. Azért jókedvű csapatunk szívesen mutatta meg magát elölről is, meg hátulról is.

Hegymászó felszerelés híján némi férfiúi segítséggel, 50- fokot is elérő lejtőn,  szűk lépcsőkön telepítették a partra a lányok a versenyládát, a botok garmadáját, meg sok mindent ami a horgászathoz szükséges. A csaliellenőrzés -merthogy csak meghatározott mennyiségű etetőanyag használható- nem hozott izgalmakat. Volt aki kukoricát is vitt magával, mások a csonti- pinki, szúnyog arány megálmodott, vagy hidegfejjel kikalulált összetételétől reméltek segítséget. Ma is voltak doppingellenőrök, és lemérték néhány lány botjának hosszúságát is, nem nagyobb e 11 és fél méternél.

A törpeharcsahorgászat magasiskolája kezdődött 10 órakor. Az első időszakban minden csapattagunk ott volt a szektor élmezőnyében, percenként legalább 1 törpével. Ekkor még nem sejtettük, amit a szövetségi kapitány Magyar Gábor nem sokkal a verseny vége előtt már megfogalmazott: a szépszámú hal, amit a lányok kihúztak ( bőven több mint 200 darabot fejenként, sőt ) elég is lehetett volna. Csakhogy a vetélytársak kevesebb hala nagyobb súlyú volt a végelszámolásnál. Ennek szakmai okairól az esti megbeszélésen szó esik majd. Kiderül, hogy a mai nap úgymond biztonsági horgászata után holnap a csalifelhasználásban, vagy a távolságok, a bothossz és a botfajta váltogatásában rejlik e némi tartalék.

Szépszámú szurkolósereg gyűlt össze a lányaink mögött, egy egy szebb halat meg is tapsolt a nagyérdemű. Követhették a próbálkozásokat, amikor a két fehér csonti helyét 4 piros pinki vette át, és máris meggyorsultak a kapások. Amikor a csalit a vízoszlop egy másik magasságában és nem a fenéken kínálták kisebb nagyobb dévéreket is sikerült fogni, aztán abbamaradt a varázslat, vissza kellett térni törpeházára. A második óra után már többen is próbálkoztak spiccbotokkal akár 4-5 méteren ettől remélve a gyorsabb ütemű halfogást. Nem voltunk tanúi több perces fárasztásoknak. A merítőszák is meg tudott száradni két törpeóriás, vagy keszeg között. Mégis érdekes, élvezetes látvány volt a sok küzdő hölgy, hátuk mögött a világ sok kiváló férfiversenyzője jobbító szándékú megjegyzésekkel amiket a kapitányok formálhattak tanáccsá. Furcsa de igaz, ez más világ mint az otthoni, a lányoknak itt eszébe nem jut vitázni…

Ám hogy túl messzire ne kanyarodjunk lássuk a lányeget: A csehek vezetnek 26 ponttal. 3 és fél pont a Spanyol és a magyar csapat hátránya, de nagyobb súllyal az ibériai csapat lett második. Ez tehát akár bőven behozható előny. Akkor is ha tudjuk, hogy a horvátok, a franciák és a hollandok mindössze 1-4 pontnyira vannak tőlünk ami szintén behozható. Mármint szerintük…

Ha már a kedves, szimpatikus hollandokat említettem, nos egyéniben a lehető leghatározottabban letette a névjegyét egyikük, a fiatal és midig mosolygós Anja Groot 2015 vilgbajnoka. 300 hala és több mint 7 kilós teljesítménye emlékezetheti a mezőnyt holnap sem akarja alább adni.

A mieink közül Kovács Hajnalka két pontjával a hetedik helyen várja a folytatást. Walter Barna Diána 2014 Világbajnoka bár legalább 20 hallal fogott többet vetélytársainál a súly csak a szektor harmadik helyére volt elegendő.

Gyulánszki Niki, mint egyetlen „veterán” jaj, bocs… mármint a 9 év előtti VB aranyérmes csapatból 4 pontjával javította a csapat átlagot. Hoffer Réka a válogatott újonca kicsit elkenődve nyugtázta a 10 pontot, pedig darabszám alapján akár 3-4 hellyel is előbbre rangsorolhatott volna. Deli Ibolya egy igen nehéz szektorban hiába horgászott  220 fölött, 10 és fél pontot szerzett.

Eddig a mai nap, aminél jobban csak a holnapot várjuk, hiszen „akármi” is lehet bár egy másik “A” betűvel kezdődő éremszínnek valahányan nagyon örülnénk! Hajrá lányok, meglesz amit vártok!

Forrás: mohosz.hu