November 15-én évi harmadik ülését tartotta a KHESZ Vezetősége

2013. november 15-én ez évi harmadik ülését tartotta a KHESZ Vezetősége. Az ülés napirendje szerint a fő megtárgyalt témák a következők voltak: a szövetségi iroda részéről beszámolók hangzottak el taglétszámról, jegyforgalomról, a KHESZ gazdasági helyzetéről, a halgazdaságokban lezajlott őszi lehalászásokról, őszi és összesített éves haltelepítésekről, halgazdaságok aktuális helyzetéről és a Csökmői Horgásztó működéséről. A Vezetőség külön napirendben tárgyalta és elfogadta a 2014-ben kiadásra kerülő horgász területi jegyek árait, a további napirendekben vitatta meg a halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvény aktualitásait, annak végrehajtási utasításával kapcsolatos témákat, a horgászrendi kérdéseket, módosításokat, a gyulai Poklás csatorna pályázatát és a MOHOSZ aktualitásokat.

Ez év  harmadik értekezletén az első napirend szerint átfogó beszámoló hangzott el a taglétszámról, területi jegyek forgalmáról.  A Vezetőség megállapította, hogy a KHESZ taglétszáma a 2012-es év kimagasló, 13.500 főt meghaladó összesített létszámhoz képest 550 fős általános csökkenést mutat. A jelenség mind a megyei Tagegyesületeinknél, mind más szövetségeknél és egyesületeiknél országosan is tapasztalt. Ugyanez volt megállapítható a jegyforgalom alakulásánál. Itt az enyhébb 4,5-5  százalék körüli csökkenést a Szövetségtől független általános tendenciáknak tudta be a Vezetőség, melyeket mind a kisebb, mind a nagyobb vizek kezelői egyaránt tapasztaltak. Kivételt képzett ez alól a csatornákra kiadott jegy, mely méltán népszerű és ismét növekedést mutatott.

A KHESZ tervezett bevételei előzőek okán enyhe csökkenést mutattak, a kiadások összességében tervszinten alakultak. Főbb beruházások voltak egy kedvező év közbeni ajánlatnak köszönhetően egy használt három tartályos 3,5 tonnás Peugeot halszállító teherautó és egy hozzá tartozó 1,5 tonnás, szintén tartállyal ellátott kéttengelyes halszállító utánfutó, ami nagyban megkönnyíti a halkihelyezéseket, egy a vízterületek helyszíni vizsgálatához szükséges új oldott oxigén és pH mérésére alkalmas készülék, két „keszeg” típusú etetőhajó továbbá egy használt vontatott KVR-5500 típusú rakodógép a Csökmői Halgazdaságba és egy üvegszálas dunai jellegű ladik a halászati őrzés hatékonyságának további elősegítésére.

A második napirendben a KHESZ ügyvezetője beszámolt a vezetőségnek az őszi lehalászásokról. Elmondta, hogy mindkét halgazdaság őszi lehalászásával eredményes szezont zárt a Szövetség. Jó minőségű, az általában megszokottnál nagyobb, legnagyobb részben 1,7-2 kg-os áltagsúlyú háromnyaras, kisebb részben 0,7-0,8 kg átlagsúlyú kétnyaras és 0,06-0,08 kg-os átlagsúlyú egynyaras pontyot tudtak a halgazdaságok előállítani. A lehalászásokat és telepítéseket az időjárás nem befolyásolta, a Halgazdálkodási Bizottság által elfogadott őszi haltelepítési tervet túlteljesítve a telepítések végre lettek hajtva.  A Szövetség halkihelyezésekre a KHESZ Megyei Közgyűlésének jóváhagyásával éves szinten november 15-ig több, mint 60 millió forintot áldozott.

A halgazdaságokban a tavaszi kihelyezésekhez szükséges hal rendelkezésre áll, jövő év május-júniusáig a takarmánykészlet már betárolásra került. Az Ecsegfalvi Halgazdaságban a három kezelő Szövetség rehabilitálta a 6. számú 10 hektáros ivadéknevelő tó halágyát, a vízfeltöltő műtárgyat és a lehalászó helyet. A munkák május végén készültek el, így a tó nem esett ki az éves termelési ciklusból. A Csökmői Horgásztó forgalma a tervezettől eltérő enyhe csökkenést mutatott.

Hosszasan vitatta, majd tárgyalta a Vezetőség a 2014. évi területi engedélyek árait. Általánosságban 3,2 százalék áremelkedést hagyott jóvá. Szintén emelést állított be a Vezetőség a csatornákra szóló jegyeknél, még az idei árakon lesz kapható a jövő évben is a gyerekjegy, továbbá a napi és hetijegyek.

Tájékoztató hangzott el a szeptember 1-én hatályba lépett halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvény főbb pontjairól, majd a törvény végrehajtási utasításával kapcsolatos előzetes információkról. A törvényt a Szövetségi iroda a Tagegyesületek részére kiküldte, illetve weblapján is megjelentette.

Horgászrendi változásoknál főbb témaként került megvitatásra az éves területi engedélyekkel megtartható (elvihető) 120 kg napi darabszám korlátozással védett halfajokra megállapított kvóta. A Vezetőség határozott, hogy azon horgászok, akik egy területi engedéllyel a 120 kg-ot elviszik és következő területi engedélyre is igényt tartanak, úgy azt kizárólag a magasabb árú „TAGSÁGI B” típusú engedéllyel tehetik majd meg 2014-től.

A Szövetség Vezetősége támogatta a gyulai Poklás csatorna halgazdálkodási kezelői jogára irányulóan beadott pályázatot.

(Az összeállítás nem mindenre kiterjedően, vázlatosan, tájékoztató jelleggel készült.)
Cikk: KHESZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük