Összefoglaló a KHESZ Vezetőségének november 7-i értekezletéről

2012. november 7-én 14 órától tartotta soron következő értekezletét a KHESZ Vezetősége. A napirendek között a 2012. év zárásával és a 2013. év aktualitásaival kapcsolatos témákat tárgyalták.

2012. november 7-én 14 órától tartotta soron következő értekezletét a KHESZ Vezetősége. A napirendek között a 2012. év zárásával és a 2013. év aktualitásaival kapcsolatos témákat tárgyalták.

 

A 2012. év gazdasági helyzetéről szóló tájékoztatást adó első napirendben elhangzott, hogy a megyei taglétszám enyhe növekedést mutat. November 7-ig teljes jogú (felnőtt) tagnál 300 fős, még kedvezményezett tagoknál is növekedés volt tapasztalható. A területi horgászengedélyekből származó bevételek általánosságban az elmúlt évhez hasonlóan alakultak. Kiemelt téma volt a Békésszentandrási duzzasztónál épülő erőmű, továbbá a folyókon év közben tapasztalt aszályos időszak miatt a napijegyek és hetijegyek forgalmának csökkenése. Többen vásároltak viszont területi engedélyt a KHESZ kezelésében lévő csatornákra és szakaszaikra.

A Szövetség 2012-es kiadásai a megyei közgyűlés által elfogadott költségvetési terv szerint alakultak. Kisebb eltérés a vízszolgáltatások (vízdíjak) költségeiben, a vízterületeken és a halgazdaságokban az aszályos időszak okozta magasabb vízigény miatt jelentkezett. Alátámasztotta viszont a Szövetség gazdálkodását a halgazdaságok üzemeltetésével összefüggően igénybe vett területalapú támogatás. A Vezetőség a beszámolót elfogadta.

A 2. napirenben beszámoló hangzott el az őszi lehalászásokról, haltelepítésekről és a halgazdaságok helyzetéről. Mindkét halgazdaságban nevelt hal megtermelt mennyisége terveknek megfelelően alakult, a kihelyezett pontyok jó egészségi állapotban, áltagosan az Ecsegfalváról telepítettek 1,6 kg, még Csökmőről telepítettek 1,5 kg-os átlagsúllyal lettek telepíve. A két halastórendszerből a Szövetség saját vizeibe több, mint 24.000 kg pontyot helyezett ki. A lehalászásoknál a Felügyelő Bizottság több alkalommal részt vett és tartott ellenőrzést. Elhangzott, hogy a 2013. tavaszi „horogérett” ponty telepítésekre a halgazdaságokban teleltetett állomány elegendő mennyiségben stabil alapot fog biztosítani, még a 2012-ben vásárolt, raktáron lévő takarmánykészlet a tavak ivadék- és növendék ponty állományának etetésére a jövő évi aratásig nagy részben rendelkezésre áll. A napirendet a Csökmői Horgásztó működésének beszámolója zárta. Ugyan a tó 2011. novemberi lehalászása után 2012. tavaszán növelt mennyiségű, külön nagytestű ponty, amur, csuka és süllő állománnyal került telepítésre, az év közben eladott napijegyek a KHESZ nagyobb vízterületeire kiadott jegyeihez viszonyítva hasonlóan csökkenő tendenciát mutattak. A Vezetőség a beszámolót elfogadta és megjegyezte, hogy a következő évben bízik benne, hogy fokozottabb lesz az érdeklődés.

A 3. napirendben a 2013-ra kiadott területi engedélyek árai kerültek megtárgyalásra és meghatározásra. A bevezetésben megemlítésre kerültek az év közbeni jogszabályváltozások. A horgászvizsga díját már 2012. augusztus 1-től 1.000-ről 3.500 Ft-ra megemelő kormányrendelet az állami horgászjegy díját 2013. január 1-i hatállyal szintén megemelte 1.000-ről 2.000 Ft-ra. A szövetségi tagsági bélyeg ára MOHOSZ Választmányának döntése alapján, a KHESZ közgyűlésének határozata szerint 2013. január 1-től 1.500-ról 1.700 Ft-ra emelkedik felnőtt horgászoknál, még kedvezményezetteknél 800 Ft-ra. (Ebből egy teljes jogú bélyegre vetítve a továbbiakban is 1.200 Ft illeti a KHESZ-t, még a MOHOSZ felé 500 Ft-ra emelkedett a fizetendő tagdíj.)

A tervezett emeléseknél a infláció mértékéhez igazodó, 5 %-os tendencia adta az alapot. Nem emelte a Vezetőség az Összevont éves, a heti, napi, a gyermek horgász területi engedélyek árait. A térségi jegyeknél változó mértékben lett jóváhagyva emelés. A Gyula térsége 15.000/7.500, a Békésszentandrás és Gyoma térsége 16.500/8.200, még a Sebes-Körös térsége 6.800/3.400 Ft-ban lett megállapítva.

Döntött a Vezetőség a békési Dánfokéri (Körgát) csatorna átvételéről, így 2013. január 1-től a KHESZ adja ki a vízterületre szóló területi engedélyt. A csatornajegyhez (Élővíz, Gerlai, Vargahossza) csatolt új víz miatt az ár a korábbi 4.000/2.000 Ft-ról 6.000/3.000 Ft-ra változik. A nem regisztrált és egyéb típusú területi engedély árának növekedésére szintén az 5%-os tendencia a meghatározó. A három szomszédos megye (Bács, Csongrád, Jász Nagykun-Szolnok) horgászati és halászati kezelőivel egyeztetve a KHESZ által kiadott területi horgászengedélyek árai (hektárarányhoz viszonyítva) mind az éves, mind a heti és napi jegyek tekintetében hasonló árszabásúak.

A 4. napirendben a vízterületekkel, halászati őrzéssel kapcsolatos aktualitások és az új vonatkozó jogszabályok által felvetett kérdések hangzottak el. A vízterületeknél az aszály és a vízminőségre gyakorolt kihatásai okozhatták a halak második félévben tapasztalt étvágytalanságát. Egyeztetések alapján a környékbeli megyékben is hasonló tapasztalatok voltak. Tájékoztató hangzott el a MOHOSZ Elnökségi értekezletén elhangzottakról. A MOHOSZ-nál is aktuális az új civil jogszabályok miatt az alapszabály módosítása, melyet a Választmány fog december közepén jóvágyani. Az Elnökség néhány kiegészítéssel a Választmány felé javasolta elfogadásra a MOHOSZ jogászai által készített horgász egyesületeknek segítséget adó minta alapszabályt. Hangsúlyos téma volt továbbá a horgászturisztikai tanulmány, a halászati és horgászati törvénytervezet tel kapcsolatos friss információk és az aktuális helyzet. A MOHOSZ „horgászat nagykövete” okleveleket adott át több köztiszteletben álló személynek. Hangsúlyos téma volt még az állami horgászjegy nyilvántartására elkészített szák program bevezetésének helyzete és a megyék horgászvezetőinek tapasztalatai. A KHESZ Vezetősége a Fegyelmi Bizottság 2012. júniusában megválasztott elnökét visszahívta, új elnöknek a Gyulai Dolgozók Horgász Egyesület titkárát, Dr. Balogh Lászlót nevezte ki. Ezután a Vezetőség több egyéb aktuális kérdést és 2013-as évet érintő felvetést, problémát tárgyalt meg, majd az ülést Dr. Hunya Miklós elnök megköszönve az Vezetőségi tagok jelenétét és aktív közreműködését berekesztette.

Az összefoglaló vázlatos jellegű, a teljesség igénye nélkül készült!

Cikk szerzője: KHESZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük