Összefoglaló a „Módszerek harca” horgászversenyről

A KHESZ idei versenykiírásában először került meghirdetésre „módszerek harca” néven horgászverseny, melynek apropója egyrészt a különböző napi darabszám korlátozással szabályozott – jobbára – békés halfajokra irányuló horgászmódszerek „egymásnak engedése”, másrészt a gazdag halállománnyal büszkélkedő gyulai Poklás csatorna népszerűsítése volt. Mi bizonyul majd jobbnak? Milyen módszer hozhat több halat? Milyen idő lesz? Fog-e enni a hal és mit? Mennyire legyen lefinomítva a horgászcucc? A jelentkezők előkészületek közbeni gondolatköre többek között ez irányba koncentrálódott. A szeptember 27-én megrendezett verseny végezetül felemás eredményekkel, csekély fogásokkal zárult a következők szerint:

Az előzetes jelentkezések alapján a módszerek harcát lebonyolítók 13 csapatot vártak a „harc” helyszínére. Feltehetően a szombati napi esőtől és a borús reggeltől megijedve a vasárnapi, viszonylag kényelmes, 8 órai gyülekezőkor sajnos csak 11 csapat jelent meg. Aki a helyszínt és a terepet nem ismerte, a felázott töltésen a Hunyadi tó irányából közelített egy jókora adag sárral bedagasztva a horgászautó kerékdobjait, aki már járt a csatornán a Kisökörjárás II. tó felőli szilárd feljárón érkezett a Poklás szélesebb végéhez, viszonylag sármentesen. Az időjárás még borongós oldalát adta, de többen megjegyezték: a horgászathoz ez is nagyon megfelelő.

A csapatok a jelentkezés sorrendjében az egyfordulós, hat órás versenybe először húzási sorrendet húztak, majd eszerint a már kitűzött horgászállásokat. Az A szektor a szélesebb szakaszon, azaz a csatorna elején, a B szektor a kanyarulat utáni részen lett kitűzve. A helyiek tapasztalata szerint a korábbi napokban halat inkább a kanyar utáni részen lehetett jobban fogni. A bővelkedő fehérhal állomány és a törpeharcsák miatt jobbára a szemes takarmány etetése bizonyult célravezetőbbnek. A verseny 9:55-kor etetéssel, majd 10:00-kor horgászattal kezdődött meg. A kezdést megelőzően néhány külön nem szabályozott kérdés még tisztázásra került, többek mellett a verseny végét jelző kürtszókor már megakasztott, de még fárasztott és meg nem szákolt hal beszámításra kerül-e. Az akár döntő jelentőségű hal kürtszó utáni fárasztására és megszákolására a résztvevők egyetértésével a szervezők 15 perces időintervallumot adtak meg, mely gyakorlati alkalmazására végezetül senkinél nem került sor.

A verseny elindult, közben az időjárás fokozatosan kivirult. Kik rakóssal, kik match-el, kik feederel, illetve néhányan ezek váltogatásával horgászták meg a vizet. (A csapatoknál a csapattagok által alkalmazott horgászmódszer nem került meghatározásra). A csatorna halai vélhetően a szokatlanul népes parti horgászlétszám miatt a Poklás körülményesebben meghorgászható túloldali nádtorzsás részére húzódtak ki és a kiemelkedő, 1000 kg/hektár telepítési rátát meghaladó halmennyiség – ami versenyzőnként legalább 10 percenként egy pontyot kellett volna hogy jelentsen – hírét sem mutatta. Bár a víz kávészerű színe azért most is aktív halállományról árulkodott, közbeszólhatott az időjárás is. Itt-ott egy ponty, egy amur beugrott, a fogások hely centrikusan és változóan alakultak.  A túloldali peca okán most talán a feeder módszer bizonyult az eredményesebbnek, bár rakóson is több ponty horogra akadt. Az A szektor közepe és – a helyiek tapasztalatát többé-kevésbé igazolva – a B szektor viszonyult fogósabbnak.

Mivel viszonylag többen készültek feederes készséggel, a módszerek harcában – bár a körülmények miatt nem teljesen mérvadóan – most a feeder nyert csatát. A verseny várhatóan a következő évben is megrendezésre kerül, így startatégiai előkészetben a rakó és match ellentámadás …

A serlegeket a KHESZ ügyvezetője és halászati őrei adták át, a versenyt baráti hangulatú helyszíni vacsora zárta. 

Eredmények:

1. Tóth Zoltán (A3), Lengyel István (B4), – 1+3, összesen: 4 pont, 11060 g

2. Bárdi Dániel (A10), Szalai Zsolt (B11) – 4+1, összesen 5 pont, 8540 g

3. Szigeti István (A2), Klembucz István (C7) – 2+4, összesen: 6 pont, 9460 g

4. Szolnoki Norbert (A8), Makra György (C10) – 7+2, összesen: 9 pont, 6400 g

5. Lepák Miklós (A9), Id. Lepák Miklós (C2) – 3+7, összesen: 10 pont, 4360 g

6. Barabás Miklós (A5), Máté János (C3) – 6+8, összesen: 14 pont, 2960 g

7. Molnár János (A6), ifj. Lengyel István (C1) – 5+9, összesen: 14 pont, 2700 g

8. Molnár Gábor (A11), Dobi Béla (C8) – 8+6, összesen: 14 pont, 2540 g

9. Petényi Roland (A4), Szoták Róbert (C5) – 10+5, összesen: 15 pont, 3280 g

10. Erdődi András (A1), Dr. Kutyej Lajos (C9) – 10+10,5, összesen: 20,5 pon

10. Alb György (A7), Luda János (C6) – 10+10,5, összesen: 20,5 pont

Cikk, képek: KHESZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük