Megkezdődött a szavazás a jövő év haláról

A Magyar Haltani Társaság honlapján állított jelöltek közül – compó, márna és selymes durbincs – az nyeri el a kitüntető címet, amelyik december végéig a legtöbb voksot kapja.

A korábbi évekhez hasonlóan ez alkalommal is három őshonos halunk közül választhatnak a szavazók. Az átlátszó tavakban óarany színű, a sötét vizekben barnásfekete árnyalatú compó nem csak szép, de kitűnő húsú halunk is egyben. A sekély, erősen felmelegedő, növényekkel benőtt állóvizeket lakja, ahol a gyakorta szűkös oxigéntartalom ellenére is megél. Adottságai a klímaváltozás során előnyt jelenthetnek számára.


1. Compó (Tinca tinca)

Vele ellentétben a márna a hűvösebb, sóderes medrű folyóvizeket kedveli. Ívása is az ilyen szakaszokon zajlik, a duzzasztók fölötti iszapos részeket elkerüli. Kitűnő horgászhal, amelynek szálkás, de ízletes húsát sokan kedvelik. Az ikráját azonban nem ajánlatos fogyasztani, mert megárthat.


2. Márna (Barbus barbus)

A védett selymes durbincs a Duna és mellékfolyói vízrendszerében alakult ki, és ma is csak ezekben a vizekben él. Természeti értékünk tehát, amelynek védelmét bennszülött volta mellett állományainak megfogyatkozása is indokolja.


3. Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser)

A jelöltek közül 2015. december 31-ig lehet választani a társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu), eredményhirdetés január elsején.

Magyar Haltani Társaság

Képek forrása: www.haltanitarsasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük