Összefoglaló az elmúlt hetek haltelepítéseiről

Április első napjaiban egynyaras 10-12 dekagrammos pikkelyes pontyokat telepítettünk a KHESZ holtágaiba, tavaiba és csatornáiba. Ez a korosztályú ponty jelenleg hiányzik a termelőknél, így külön örültünk a 11.000 kilogramm beszerzési lehetőségének. A Sebes-Körös és a Bererttyó térsége háromnyaras ponttyal frissült ezidőtájt.

A pontykihelyezéseket 21.000 darab egynyaras balin telepítése követte, melynek során a termelő teljes készletét megvásároltuk. Az idén még több halastóról van ígéretünk egynyaras balinra, így várhatóan októberben folytatása következik.

Ezt követően ismét háromnyaras pontyok kerültek a halaskocsikra mintegy 30.000 kg mennyiségben, majd 34.000 darab 3-4 centiméteres előnevelt csuka és 1000 kg kétnyaras pontyot. Az adott telepítés mértékét a haltermelő partnereknél (termelőknél) rendelkezésre álló halkészlet határozta meg.

Április második felében a MATE-HAKI jóvoltából 180.000 darab kecsegelárvát kaptunk ajándékba. A HAKI génbanki utánpótlás előállításához, a génbanki állomány genetikai varianciájának fenntartása érdekében számos tenyészhalat szaporítanak ilyenkor. A kutatók sikeres munkájának eredményeként ebből rendszeresen többlet ivadék keletkezik, amit a HAKI szakembereivel történt egyeztetést követően a Hármas-Körös különböző pontjaira telepítettek be kollégáink, így a HAKI génbankjának fenntartása és működtetése hozzájárul a természetesvízi kecsegeállományok fennmaradásához és rehabilitálásához. Külön köszönjük a HAKI génbankok fenntartását vezető és a telepítést koordináló Kovács Gyulának.

A továbbiakban előnevelt kecsegével, jásszal, balinnal, compóval, csapó sügérrel, majd menyhallal tervezzük a folytatást.