Összefoglaló történelmi jelentőségű jogszabályváltozásokról

Cikkünkben összefoglaljuk a 2015. decemberében megjelent, az elkövetkező évek horgászatát meghatározó történelmi jelentőségű új jogszabályok tartalmát a vízhasznosítás és a halgazdálkodás témakörében. A Magyar Országos Horgász Szövetség vezetőinek lobbi munkája, a jogszabály előkészítés során végzett érdekérvényesítés és folyamatos egyeztetés eredményeként az év végén megszületett és kihirdetésre került néhány új jogszabály a horgászok, a horgász szervezetek számára történelmi jelentőséggel bírnak:

Elsőként jelent meg a Magyar Közlöny 2015. évi 196. számában december 15-én a 406/2015. (XII. 15.) Korm. rendelet „A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalról szóló 22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági feladatainak meghatározásáról szóló 68/2015. (III. 30.) Korm. rendelet módosításáról”

Megtalálható: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=192936.315953

A rendeletben a Kormány elsőfokú halgazdálkodási hatóságként jelöli ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) többek között az állami horgászjegy és fogási napló kiadásával, az ezzel kapcsolatos nyilvántartás vezetésével, a fogási adatok összegzésével, a halgazdálkodási tevékenység teljes körű ellenőrzésével, idegenhonos fajok telepítésének és természetes vízből származó egyedeinek haltermelő létesítménybe való telepítésének engedélyezésével, vízterületek különleges rendeltetésűvé nyilvánításával, stb. 

Az állami halászjegy, a halász fogási napló (sport halászok részére) és a fogási tanúsítvány nyomtatványtömbök kiadásával kapcsolatos feladatokat továbbra is a megyei kormányhivatal látja el.

Ezt követte a Magyar Közlöny 2015. évi 200. számában december 23-án megjelent 87/2015. (XII. 21.) FM rendelet „A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet módosításáról”

Megtalálható itt: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=193074.316305

A rendelet két mellékletében az állami horgászjegy és a fogási napló adattartalmát rögzíti. Lehetővé teszi, hogy a két okmány összetartozó dokumentumban kerüljön kiadásra. Rögzíti, hogy az okmány forgalmazását a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet (MOHOSZ) végzi a forgalmazással megbízott szervezeteken keresztül (szövetségek, horgász egyesületek). 

Az állami horgászjegy és horgász fogási napló összetartozó dokumentumban való kiadásakor az állami horgászjegy díja a horgász fogási napló díjával növelt értékkel jelenítendő meg. Az okmány hátoldala leválasztható igazoló szelvény, amellyel forgalmazásra megbízott igazolhatja, hogy az engedélyes a fogási naplót szabályszerűen leadta, de ide kerül a halászati őrök, társadalmi halőrök hivatalos ellenőrzési bejegyzése is. Az okmányon megjelenik a NÉBIH, valamint a hatósággal szerződő, a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet (MOHOSZ) honlapja, elektronikus elérhetősége, valamint hivatalos logója is.

A két legfontosabb rendelet december 23-án a Magyar Közlöny 2015. évi 201. számában jelent meg:

Megtekinthető: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15201.pdf

89/2015. (XII. 22.) FM rendelet „Az államot megillető halgazdálkodási jog vagyonkezelésbe, pályázati úton történő haszonbérbe, valamint alhaszonbérbe adásának egyes szabályairól”

A rendelet rögzíti a pályázatra jogosultak körét, a pályázati felhívás tartalmát, az általános feltételeket, a benyújtás formai és tartalmi követelményeit, az elbírálás szempontjait. A vagyonkezelői és haszonbérleti, illetve alhaszonbérleti szereződés kötés feltételeit, a haszonbérleti díj mértékét, valamint az előző hasznosító kárigényére vonatkozó szabályokat.

90/2015. (XII. 22.) FM rendelet „Az államot megillető halgazdálkodási jog kijelöléssel történő átengedésének, valamint alhaszonbérbe adásának részletes feltételeiről”

A közelmúltban az Országgyűlés többpárti egyetértéssel, 92,5%-os támogatottság mellett elfogadott sarkalatos törvényi módosítása eredményeként a MOHOSZ kijelölési eljárással szerezheti meg a vizek döntő részének a 15 évre szóló haszonbérleti jogát.

A rendelet hatályba lépésével végre megindulhatott az a kijelölési eljárás, melynek végeredményeként a halgazdálkodásért felelős miniszter a 2015. december 31-én lejáró államot megillető halgazdálkodási jogú vízterületek döntő többsége esetében a MOHOSZ-t jelöli ki a halgazdálkodási haszonbérlőnek. A rendelet értelmében az Országos Szövetségnek lehetősége van a vizek kezelői jogát tagszervezetei és azok tagjai részére alhaszonbérbe adni, oda ahol garanciákat kap az átlátható és ellenőrizhető, valóban felelős, bizonyíthatóan horgászcélú halgazdálkodásra. Természetesen a kijelöléssel horgász kézbe kerülő vizek esetében is ugyanazokat a halgazdálkodási feltételeket kell majd teljesíteni, mintha azt pályázati úton szerzeték volna meg a horgász szervezetek.

Ezen döntésekkel a horgásztársadalom nem csak megelőlegezett bizalmat, hanem egy olyan egyszeri lehetőséget és egyben felelősséget is kapott, melynek csak közösen, összefogva tud megfelelni.

Cikk forrása: HCSMSZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük