Tájékoztatás egyes holtágak nyári üzemi vízszintjének átmeneti csökkentéséről – KÖVIZIG

A 2016. év eltelt időszakának időjárási szélsőségei már eddig is több alkalommal rendkívül nagy intenzitású és mennyiségű, területileg sokszor egyenetlen, de akár nagyobb térségre is kiterjedő záporokat, csapadékhullást okoztak. Ezek hatására az általában szárazabb jellegű nyári időszakban is bizonyos területeken jelentős belvízelöntések keletkeztek. Igazgatóságunk egyik legfontosabb alaptevékenysége a belvízzel elöntött területekről származó víz közvetett vagy közvetlen elvezetése, a vonatkozó üzemelési szabályzat szerint.

Ennek érdekében szakmailag szükségessé vált – mivel 2016. év nyarán a korábbi évekhez viszonyítva is rendkívül nagy belvíz tömeget kellett/kell elvezetnünk- hogy a belvíztározási funkcióval rendelkező egyes holtágainkat alkalmassá tegyük a rendkívül nagy intenzitással befolyó belvíz fogadására. Ezzel a tevékenységünkkel biztosítjuk, hogy a belvízelvezető csatornákon érkező belvizek a lehető legkisebb károsodással legyenek levezethetők. Ezt a speciális időjárási körülmények miatt kényszerűségből alkalmazott nyári vízszintcsökkentést az érintett holtágainkon a meteorológiai előrejelzések szerint, illetve a továbbiakban még várható csapadék mennyiségek függvényeként vagyunk kénytelenek alkalmazni, illetve lesz lehetőségünk fokozatosan megszüntetni.

A Siratói és a Peresi Holtág vízszintcsökkenésével kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adjuk:

Gyomaendrőd, Dévaványa és Mezőtúr települések egyes külterületi részeit mentesítő belvízelvezető csatornáinak befogadója a Siratói és a Peresi-holtág, mely holtágak vizeit a Siratói, illetve a Peresi szivattyútelep emeli át a Hármas-Körös folyóba. A holtágak üzemi vízszintre való visszapótlása a belvízhelyzet csökkenését követően folyamatosan meg fog történni. A holtágak előírt nyári üzemi vízszintre való tényleges időpontját – a leírtakból következően- jelenleg pontosan meghatározni nem lehet.

Kérjük, a leírtakban foglaltak tudomásulvételét és – mint a természeti körülményektől függő kényszerű szakmai intézkedés – elfogadását.

Forrás: kovizig.hu