Új pálya, új bajnok – remek versenyt hozott a megyei feeder bajnokság

2017. június 18-án rendeztük a VI. KHESZ – Balogh és Balogh Feeder Egyéni Megyei Bajnokságot. Ebben az évben egy eléggé izgalmas kalandot vállaltunk fel, hiszen a verseny helyszínéül a Hármas-Körös békésszentandrási duzzasztó feletti 1,5 km-es szakaszát választottuk (a sólyázótól Szuezig).

A Duna ordasi szakaszán megrendezett időnkénti verseny kivételével nem is tudni nagyon arról, hogy élő folyóvízen hivatalos versenyt rendeznének – még az úszós szakágban sem. Külön köszönet illeti Szilvási Szilárdot és Gyula Mihály halászati őri csoportvezetőt a pálya végleges kialakításában végzett munkájukért.

A pálya egyetlen hátránya a horgászhelyek nem egyenletes elosztása volt (az elején elég nagy távolságok voltak a versenyzők között), így elég nagy fejtörést okozott a szervezőknek a 2 fordulós verseny sorsolásához a kiemeléseket meghatározni. Nem is beszélve arról, hogy a rendezőség (személy szerint én) már megint térdig járta a lábait reggeltől estig:)))

A 15 versenyzőt két szektorban és kétszer négyórás fordulóban, irányított sorsolással ültettük le. Természetesen a felkészülés alatt eláztunk rendesen. Az előzetes tréningek (már aki kijutott) valamelyest eloszlatták az aggodalmakat, miszerint lesz-e egyáltalán hal a pályán.

A busát ki is kellett zárnunk, mert egy-egy mamlasz példány befolyásolta volna a valódi versenyt. A versenyzők a mederfenék alapos megismerése után döntöttek a meghorgászandó távolságról, ez többségében a 17-21 méter volt, az élőanyag limitet kihasználták rendesen (szúnyog és/vagy giliszta a dévérnek, csonti-pinki a karikáknak, „bagolydévéreknek”) de az etetőanyag kiválasztásánál elég rendes eltéréseket tapasztalhattunk.

A 10 perces nehézetetés külön technikát igényelt – meg egyáltalán, maga a peca is. 6-7 méteres mélységbe 4-5 másodpercig süllyedő kosarak, amik lehetőleg egy helyen és a fenéken bontsák tartalmukat minimális vagy zéró felszálló részecskékkel. Majd maradjanak ott a felduzzasztott, de azért lassan folyó vízben. Hosszú előkék, néha méter feletti is.

Szinte az első bedobások kapást jelentettek, de egyes helyeken a versenyzők csak az első fárasztásoknál jöhettek rá, hogy milyen nehézséget is jelent egy-egy hal kifárasztása az utolsó métereken, mert bizony le kellett tudni győzni a hínárt és más növényzetet is. Sok volt eleinte a halvesztés.


Balogh Ákos egy kilós dévérrel

Nagyon figyeltük, hogy az utolsó napokban rendre kimagaslóan legjobban tréningező Fekete Rekényi Péter indul meg esetleg a legjobban, vagy a Matchfishing-es csapattársai (Szilvási Szilárd, Lovas Zsolt) merőben eltérő taktikái közül valamelyik meghozza-e gyümölcsét, vagy a feeder-versenyzésben már nagy rutinnal rendelkező sarkadi fiatalok (Balogh Ákos, Erdei Attila) mutatnak valami értékelhetőt, esetleg a helyi ismeretekkel maximálisan felvértezett szentandrási csapat két tagja (Szabó Tibor, Hajdú János) fog esetleg többet fogni a többieknél, esetleg okoz-e meglepetést valaki más?

Folyamatos kapások, de legtöbbször csak pöcögtetések, a nagy rágörbítések elmaradtak. Kivéve amikor a busa csinált kapást, akkor úgy kellett a botot elkapni – de végül is az edzéseket tapasztalt busafogás(ok) elmaradt(ak).

Az első fordulóban az „A”” szektort a helyi Szabó Tibor (A6. hely – 4.080 gr fogás) nyerte gyenge kezdés után, de annál szebb hajrával Fekete Rekényi Péter (A4 – 3.100 gr) és a feeder szakágban most bemutatkozó Szoták Róbert (A2 – 2.680 gr) előtt. A „B” szektort nagyon szép teljesítménnyel a szintén helyi Hajdú János nyerte (B6 – 6.120 gr) a legutóbbi két bajnokság győztese, Balogh Ákos előtt (B4 – 3.720 gr). A harmadik Lovas Zsolt (B5 – 3.120 gr) lett.

A kimondhatatlanul finom marhalábszár pörkölt elfogyasztása után már kánikulai fülledt melegben, de szembeszélben jöhetett a 2. forduló.

A két szektoregyes a „B” szektorba sorsolt és már ekkor látszott, hogy gyakorlatilag párharcuk győztese lesz idén a megyebajnok. A szektor másodikak az „A” szektorban ültek le és csak bizakodhattak abban, hogy Szabó Tibit és Hajdú Janit valaki elkapja a fenti szektorban.


Balogh Ákos – III. hely


Hajdú János – II. hely


Szabó Tibor – I. hely

De nem így történt. Sőt. Szabó Tibor imponáló horgászattal 8.480 gr fogott hallal abszolút magabiztosan hozta a szektor egyet a pálya felső széléről (B7), ami ugye folyóvízről lévén szó, gyakran a leghátrányosabb hely. Látványos 40-45 méteres távolságban horgászva rendre merítős keszeget akasztott.

A nagy távolság miatt kellett a 60 gr-os kosár, annak a bejuttatásához a merevebb bot, de ennek ellenére finoman kínálta fel a csalit (saját bevallása szerint 10-es, 8-as előke). Erőgumi ide, erőgumi oda, ez akkor is nagy gyakorlatot, rutint igénylő teljesítmény – szép volt Tibi, megérdemelte a BAJNOK címet!

Második lett a szektorban mögötte Hajdú János (B2 – 4.480 gr), ez szintén remek teljesítmény, megérdemelte az összesítés után az ezüstérmet!

Az „A” szektort Balogh Ákos nyerte (A2 – 3.220 gr hal, köztük egy szép kilós dévér!) és ezzel két bajnoki arany után egy bronzérmet szerzett, gratulálunk!

Az eredményhirdetést követően végtelenül fáradt, de mosolygós arcok búcsúztak egymástól és beszéltek meg randevút a 2018-as bajnokságra!

Gratulálunk a győztesnek, a dobogósoknak és a helyezetteknek egyaránt!

Cikk, fotók: Balogh Attila

Helyezés Versenyző Pontszám
1. Szabó Tibor 2
2. Hajdú János 3
3. Balogh Ákos 4
4. Fekete Rekényi Péter 6
5. Szilvási Szilárd 6,5
6. Lovas Zsolt 8
7. Fekete János 8,5
8. Szoták Róbert 9
9. Olejár Pál 9,5
10. Szűcs Endre 9,5
11. Erdei Attila 11
12. Takács Martin 12
13. Szűcs Zsolt 12
14. Szabó József 13
15. Farkas Attila 13