Utánpótlás OB siker: a válogatott keretbe került megyénk egyik tehetséges ifihorgásza

Nemrég számoltunk be az OIHT (Országos Ifjúsági Horgásztábor) horgászviadalának Békés megyei vonatkozású sikereiről, máris itt az újabb utánpótlás „bombahír”. Augusztus 7-8. között került megrendezésre az Utánpótlás Országos Bajnokság 2. fordulója a Nagykunsági-főcsatornán, ahol a KHESZ támogatottjaiként Békés megye ifihorgászai is ládára ültek (U20: Keller-Pintér János, Lázár Krisztián, Pataki Sándor, Takács Martin, U15: Keller-Pintér Barnabás). Az első fordulóban kísérő nélkül is tisztesen helytálló fiatalok nem reménytelenül, de a középmezőny sűrűjéből vágtak neki a második „félidőnek” hogy megpróbálják előrébb küzdeni magukat a végeredményt illetően. Egyiküknek ez olyannyira sikerült, hogy az összesített 7. helyet megszerezve egyenesen a válogatott keretbe horgászta magát. Pataki Sándor élménybeszámolója következik:

Pataki Sándor, Lázár Krisztián, Takács Martin, Keller-Pintér János, Keller-Pintér Barnabás

„Az Utánpótlás Országos Bajnokság második fordulója ismét Kunhegyeshez közel, a Nagykunsági-főcsatornán került megrendezésre. A versenynapokat megelőzően három napot tréningeztünk a pályán. Igaz, hogy ez egyéni bajnokság volt, de mi csapatként oldottuk meg ezt a versenyt, hiszen minden egyes délután a szálláson megbeszéltük az aznapi tapasztalatainkat a halfogásról. Az edzésnapokon ugyanazt tapasztaltuk, mint az előző fordulóban júliusban, hiszen a víz halállománya nem változott, azaz ismét apróhalakra és pár nagytestű dévérkeszegre kellett horgászni. Az apróhalak nagy részét pár dekás apró karikakeszegek, kicsi bodorkák és gébek tették ki.

Eljött az első versenynap, a pálya közepére kaptam helyet a rács szerint, ahonnan 3460 g fogott súllyal álltam föl, ez a fogott súly a szektoromban 4. helyet ért. Második versenynapon kicsit kedvezőbb helyről vágtam bele a versenybe, a pálya széléhez közel ültem, ahonnan szintén jót horgásztam, 3135 g hallal szektor 3. helyet sikerült horgásznom. Kicsit elfáradva vágtam neki a harmadik fordulónak, de ismét hasonló fogást produkálva, 3325 g fogott hallal ismét egy szektor 4. helyet szereztem. Horgászataim egyenletes teljesítményt tükröztek, aminek nagyon örültem. A halaim nagy része apróhalakból állt, erre jött még rá pár darab nagytestű szákolós dévérkeszeg. Ahogy a júliusi első forduló, ez a verseny is úgy épült fel, hogy az első 5-10 percben lehetett számítani pár dévérkeszegre, azután jött a „szenvedős” horgászat, amikor is apróhalakat kellett fogni, az igazán sorsdöntő horgászat pedig az utolsó órában kezdődött, hiszen ekkor lehetett megfogni azt a 4-5 vagy akár 5-6 darab dévérkeszeget, ami a fogott súly igen jelentős részét tette ki, hiszen átlagosan ezek a halak 50 dkg-osak voltak.

Míg az előző fordulóban nem jöttem rá, hogy hogyan, milyen technikával lehet megfogni ezeket a halakat, most végre sikerült. Véleményem szerint nagyon fontos volt és az úszóméret eltalálása, de ennél még fontosabb az etetőanyag és az etetőszúnyognak szánt föld beállítása, illetve az etetési ütemnek és magának az etetésnek az eltalálása, azaz hogy mikor és mit etet az ember. Magyarország egyik legnehezebb versenypályája a Nagykunsági-főcsatorna, mert minden évben változik a víz halállománya. Az időjárás ezúttal nagyon kedvező volt: nem esett az eső, nem villámlott, így nyugodtan lehetett koncentrálni a horgászatra. Ugyan a nagy hőség próbára tette a mezőnyt, hiszen napi 4 órát ültünk kint a víznél, ezért sokaknál felkerült az ernyő, hogy ne égessen szét a nap bennünket. Az előző fordulóhoz a víz gyorsasága lassabbodott, a partszéleknél a hínárnövényzet szinte teljesen eltűnt.

Óriási örömömre a három forduló eredményével sikerült feljönnöm a 7. helyre, ami azt jelenti, hogy sikerült a válogatott keretbe bekerülnöm. Bár a jövőre megrendezésre kerülő világbajnokság U20-as csapatának nem lettem tagja, de a cél sikerült, hogy magyar kerettag legyek, ami számomra ismét egy szintlépést jelentett. Itt idézném azt a MOHOSZ berkeiben elhangzó megfogalmazását, hogy: „A Matchfishing–KHESZ fiatalokból álló csapatáról azt gondolom, fogunk még hallani!” Csapatunk ezt hasonlóan gondolja, hiszen határozott céljaink vannak a jövőre nézve. Ismét szeretném megköszönni a KHESZ-nek, a Matchfishing-nek, a Békési HE-nek és nem utolsó sorban a Szeki Horgászboltnak a magas szintű támogatást.”

Szövetségünk ezúton is gratulál az elért eredményekért!