Vadvízi horgász versenysorozat – beszámoló

2016. július 01-én vette kezdetét a Hármas-Körös szarvasi szakaszán az a Vadvízi horgász versenysorozat, melynek bázisa a Walki Hermann tanyára összpontosult. Az esőzések miatt rendkívüli áradás volt a korábbi napokban és a vízszint a kezdés előtti utolsó percekben normalizálódott, nem kis gyomorgörcsöt okozva a szervezőknek.

A versenyzői berkekben csemegének számító éjszakai pergető versenyhez 13 csapat szállt vízre. Fő célhalnak a balin és a harcsa számított, a mérlegelhető mérethez balin esetében legalább 45 cm-nek, utóbbinál 60 cm-nek kellett lennie. Egy éjszakát a csodálatos Hármas-Körösön végigpergetni nem kezdőknek való mutatvány, viszont akik bevállalták, felejthetetlen élménnyel gazdagodtak. A csodálatos halak és a vadvízi környezet mindenkit rabul ejtett, elvarázsolt.

Pergető verseny eredmények:

Helyezés Páros halfaj hossz
1. Roszik Pál
Bakro Krisztián
harcsa 71 cm
2. Fábián Csaba
Sziklai Csaba
balin 56 cm
3. Havai Zsolt
Lestyán Attila
balin 54 cm

Szombaton kiváló bográcsebédet követően indultak a kuttyogatók hajói. 17 csapat verte a Köröst, de a folyó cseppet sem bánta az ilyenforma biztatást. A kissé habzó, opálos víz, illetve a kagylódöglés és a rákinvázió, mind-mind amellett szólt, hogy kudarcra lehet számítani a fogás mennyiségét illetően.

A kuttyogatók hozzászoktak már, hogy a természetes vizek mindenféle összeesküvést szőnek ellenük, melyek előre elkaszálják a nagy zsákmány reményét. Tehát csak a legelhivatottabbak adták le jelentkezésüket, motiválva a baráti társaság és a finom bogácsost követő házi pálinka által.

A 2×6 óra horgászat a kuttyogató izmokat jócskán megmozgatta. És megtörtént, amire senki sem számított. Már a szombat délutáni fordulón, összsúlyban mintegy 50 kg méretes harcsára került mérőszalag, de pányva egyre sem. A vasárnap délelőttöt követően pedig a fogás átlépte a lehetetlennek tűnő 100 kg-os határt, végül 108 kg összesített eredménnyel zártak a versenyzők.

Kuttyogató verseny eredmények

Helyezés Páros Összsúly
1. Lipták András
Molnár Zsolt
27.075 g
2. Pelle Zsolt
Gombos József
22.440 g
3. Fülöp Zoltán
Gyetvai Antal
19.295 g

Az izgalmas, fej-fej melletti részeredményekkel színesített parázs versenyen sokszor remegett meg a kuttyogatófa a horogra ráemelkedő óriások radarképétől. Fortuna is dolgozott, szákolás előtt sok hal távozott, így 20 kg feletti is meglépett. Engemayer Tibor (DeltaPó) által felajánlott, Pó folyóra szóló meghívása mind a pergető, mind a kuttyogató verseny győzteseinél megérdemelten talált gazdára.

Csernák Zoltán