Véget ért a KHESZ nyári horgásztáborainak második turnusa

Múlt héten lezajlott szokásos nyári horgásztáboraink második, jelentkezés alapján feltöltődő turnusa, amely KHESZ önerőből, MOHOSZ pályázatból és szülői önrészből jöhetett létre. Ismét lelkes gyereksereg gyűlt össze Békés–Dánfokon, akiket a heti élmények, illetve a kánikulai/esős napok vízparti kalandjai remek kis csapattá gyúrtak össze.

Az évről-évre változatlanul extra minőséget adó programok megszokottan színes tematika köré épültek a természettudományos, valamint vízparti ismeretek és természetesen a horgászat fókuszában az alábbiak szerint:

  • Bagi László asztrofotóssal bebarangoltuk a naprendszert és a csillaghalmazok, galaxisok titkainak nyomába eredtünk.
  • Lipták Pál amatőr békési csillagásszal az égboltot fürkésztük teleszkópokkal.
  • Nyeste Krisztián a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének adjunktusa kalauzolt el minket az édesvízi halak világába, megismerkedünk az elektromos halászgép használatával, betekintést nyerhettünk a faunisztikai vizsgálatok rejtelmeibe, a halhatározás alapjaiba.
  • Interaktív előadást halhattunk „Bobályon innen és réti csíkon túl” címmel Somogyi Dórától a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola Hidrobiológiai alprogramjának doktoranduszától. A lápok varázslatos élővilágával, azon belül is a lápi halfajokkal, valamint a rájuk leselkedő veszélyekkel ismerkedhetünk meg, megtudhattuk, mi is az a kutyahal, melyik halfajunk valódi időjós, és hogy mikor rendel a doktorhal.
  • Szintén nívós programot adott Móré György a MOHOSZ válogatott tagjának, MUHOSZ légykötő bajnokának legyezőhorgász előadása. A gyerekek és mi is próbálkoztunk a légykötés művészetével.
  • Vendégünk volt Boldog Gusztáv a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre, aki Körösök völgyének természeti értékeit mutatta be „Kalandra fel!” című filmjének képkockáival.
  • Reggelente rövid „napihal” előadásokat hallhattunk Nemes Attila KHESZ ügyvezető igazgatótól, amelynek keretében az adott halfaj ismeretei kerültek „napirendre”, illetve elméleti és gyakorlati feladatként aznap megfogásra. Akinek a napihal fogása sikerült, külön ajándékkal jutalmaztuk.
  • Medve István a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztály járőrvezetője a rendőrség munkájáról és a szabadvízen való tartózkodás veszélyeiről és a vízi közlekedés szabályairól számolt be ifjú hallgatóságának.
  • Ábrahám Zoltán mezőtúri horgász előadása a harcsa horgászatáról szólt, amelyből megtudhattuk, melyik időszakban sikeres a harcsa horgászata és mire figyeljünk e horgászati módszer tekintetében.
  • Pataki Sándor versenyhorgász, a KHESZ Verseny Bizottságának tagja bemutatóhorgászattal várta a gyerekeket, ahol hosszúelőkés feedererezést mutatott be, a helyes technikára és a precíz szerelékkészítésre helyezve a hangsúlyt.
  • Előadónk volt Kiszely Zoltán a Sporthorgászok Mezőberényi Egyesületének pergető horgásza. Elméleti és gyakorlati bemutatót tartott a ragadozó halak pergető horgászatával kapcsolatban.
  • A horgászverseny sem maradt el, ami nagy izgalmakat hozott és igazolta, hogy van még mit csiszolni a finomszerelékes technikán.

A felsorolt programelemeken kívül természetesen minden nap, főként hajnal/reggel, illetve az este szabad horgászattal telt, a Dánfoki-Diófás-csatorna gazdag halállományának köszönhetően bővelkedve a szebbnél-szebb fogási élményekben. Táborunkat hagyományosan ünnepélyes táborzárással, díjkiosztással és búcsúzkodás némileg megható pillanataival zártuk.

Szervezői részről mindkét táborra vonatkozóan teljesültnek érezzük célkitűzéseinket. Élmények, barátságok, csapatok, nagy kapások, nevetés, mások tisztelete és a közösség formáló ereje jellemezte a legtöbb napunkat. Sok mosolyt, gyönyörű halakat és kitartó horgászokat láthattunk!

Köszönjük előadóink együttműködését, segítőink támogatását!

Táborozóink számára további élménydús nyarat kívánunk, jövőre mindenkit visszavárunk!

(A tábor részletes napi beszámolói és képgalériái a KHESZ Ifi Klub facebook oldalunkon kerültek megosztásra.)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090197245016