Véget ért a szezonális törpeharcsa-szelektáló halászat a KHESZ holtágain

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége zárt vizein évek óta fokozott intenzitással zajlik az ökológiai célú törpeharcsa szelektáló halászat a horgászidényen kívüli időszakban, amely ezúttal tavaly novembertől egészen az idei áprilisig elhúzódott.

Az inváziós idegenhonos halfaj visszaszorítását célzó intézkedés ezúttal is számos holtágat érintett a KHESZ háza táján. Több év tapasztalatának távlatából kijelenthető, hogy a rendszeresen végzett szelektáló halászat a kisebb víztesteken néhány év alatt jelentősen képes visszaszorítani a törpeharcsák állományát, a nagyobb holtágakon ez nehezebb feladat. Kivételt jelent ebből a szempontból a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös, ahol arányaiban eleve kisebb állományok találhatók egyes szakaszokon.

A tételes számokat tekintve az elmúlt szezonban a Peresi-holtágból 120 mázsa, a gyomai Sirató-holtág alsó ágából 14 mázsa, a Hantoskerti-holtágból 24 mázsa, a Német-zugi-holtágból 5 mázsa, a Fűzfás-zugi-holtágból 12 mázsa, a békésszentandrási Sirató-holtágból 5 mázsa, a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösből 5 mázsa került lehalászásra.

A törpeharcsa szelektáló halászatot általában kora tavaszig lehet végezni, mert a melegedő vízben a télen összebandázó halak szétszélednek, illetve a horgászati tevékenység is megélénkül ekkorra.

A vizek törpeharcsa mentesítése azonban nem ér véget az idényre. A KHESZ évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a nyári szelekcióra, amely a július első felében megjelenő, néhány hétig bolyt képző új törpeharcsa nemzedékeket célozza meg. (Fotók: Bencsik Attila)