Vezetőségi értekezlet 11.09

2010. november 9-én tartotta az idei év negyedik megbeszélését a Szövetség vezetősége. A napirendek között szerepelt az éves gazdasági helyzetet összefoglalója, az elvégzett őszi lehalászási és haltelepítési munkálatok , a 2011-es területi engedélyek árai, újonnan alakult horgász egyesületek tagfelvétele, horgászrendi kérdéskörök és változások, halőrzés tapasztalatai, vízterületek állapota és egyéb aktualitások.

2010. november 9-én tartotta az idei év negyedik megbeszélését a Szövetség vezetősége. A napirendek között szerepelt az éves gazdasági helyzetet összefoglalója, az elvégzett őszi lehalászási és haltelepítési munkálatok , a 2011-es területi engedélyek árai, újonnan alakult horgász egyesületek tagfelvétele, horgászrendi kérdéskörök és változások, halőrzés tapasztalatai, vízterületek állapota és egyéb aktualitások.

 

Egyhangúan megállapításra került, hogy a területi jegyforgalom alakulása többek között az év közepéig elhúzódó kedvezőtlen, csapadékos időjárás, a többszöri hosszan tartó árhullám, a hármas-körösi halpusztulás és a csökkent horgászturizmus miatt a korábbi évek tendenciájához képest csökkent a 2010-es évben, így csökkent a szövetség bevétele is. A kiadások a közgyűlés által elfogadott terv szerint alakultak, a tervezett beruházások, eszközvásárlások az alacsonyabb bevételek miatt nem történtek meg.
Az őszi lehalászások és haltelepítések probléma nélkül kerültek végrehajtásra. Az Ecsegfalvi Halgazdaságból október 4-9-ig a vízkezelő tagegyesületek haligénye lett kielégítve, valamint elsőként a csapadékos időben rosszul megközelíthető holtágak lettek betelepítve. Összesen 192 mázsa 1,6 kg-os átlagsúlyú háromnyaras pikkelyes ponty került elszállításra. A lehalászott tó hozama a vártnál jobb lett. A Csökmői Halgazdaság 1. tava október 12-15-ig lett lehalászva. A tóból a kezelésben lévő folyószakaszok, holtágak lettek telepítve és néhány egyesület is helyezett ki tavába. Az összes elszállított hal 220 mázsa háromnyaras, 1,6 kg-os átlagsúlyú pikkelyes ponty volt. A tó további hozama a jövő tavaszi telepítésekre a 2-es tóba letárolásra került.
A területi engedélyek áráról döntés született, mely szerint 2011-ben a KHESZ területi engedélyei változatlan áron kerülnek forgalomba. Kivételt képezett a 2011-ben újonnan kiadásra kerülő Élővíz csatorna, Gerlai holtág, Vargahossza főcsatorna teljes jogú területi engedély, melynek ára a korábbi 5.000 Ft helyett 4.000 Ft lesz.
A horgászrendi változások tervezete között napirenden volt az Élővíz csatorna, Gerlai holtág, Vargahossza főcsatorna természetes halállományának védelme és a sporthorgász szemléletű kezelése. 2011-ben a három csatornára kiadott területi engedélyeken az elvihető halmennyiség kvótához lett kötve az alábbiak szerint:

  • Teljes jogú (kétbotos) engedélyek (4.000 Ft): naponta 2 darab – egy engedéllyel összesen 25 darab méretkorlátozott, tilalmi idővel védett hal, valamint napi 3 kg – egy engedéllyel összesen 50 kg egyéb hal vihető el.
  • Kedvezményezett (egybotos) engedélyek (2.000 Ft): naponta 1 darab – egy engedéllyel összesen 15 darab méretkorlátozott és tilalmi idővel védett hal, valamint napi 3 kg – egy engedéllyel összesen 50 kg egyéb hal vihető el.
  • Gyermek horgászjeggyel (500 Ft): naponta 3 kg, egy engedéllyel összesen 25 kg egyéb hal vihető el.

A jövő évben bevezetésre kerülő szabályok között az év közben tapasztalt problémák miatt egyhangú döntés alapján szerepel a Szövetség vizein a csónakból vontatott horgászeszköz (sleppelés) használatának tilalma.

A Szövetség vezetősége három új tagfelvételi kérelmet bírált el. Határozatot hozott a Match Fishing Horgász Egyesület (Békéscsaba), a Sarkadi Bárkás Horgász Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület tagfelvételéről.

Az egyebek napirendben többek között megbeszélésre kerültek a régiós események és aktualitások. A Békés megyével határos szövetségek közül egyedül a Közép Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége hajt végre jelentősebb áremelést az Alcsi holt tisza területi jegyekre. A szomszédos hasznosítók tapasztalatai egyaránt a 10-30 százalékos jegyforgalom és bevételcsökkenést támasztják alá. Mindenhol jelentősebb mértékben nőtt a szabálysértések száma is. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége a jelenlegi fogási korlátozásai mellé további szigorításokat vezet be az elvihető halak kvótája terén. A jelenlegi napi kettő, heti hat méretkorlátozott és tilalmi idővel védett elvihető halat tovább szigorították egy engedéllyel harminc darab elvihető „nemes” halra, továbbá az egyéb halfajok fogható-elvihető mennyiségét naponta 3 kg-ban állapították meg. A Halász Kft. (Szajol) a növekvő szabálysértések miatt mozgó halőri szolgálatra három új halőrt állított munkába és egyes vizein az éjszakai horgászatot különdíjassá tette.

Összeállításunk a teljesség igénye nélkül vázlatos formában készült!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük