Vizes-halas tudományok, avagy Víz világnapja élmények gyerekeknek

A békéscsabai Széchenyi ligetben lévő Körösök Völgye Látogatóközpont udvara Szövetségünk közreműködésével látványos interakcióvá változott a Víz világnapja alkalmából ma délelőtt és kora délután. Óvodások és iskoláscsoportok váltották egymást, hogy egy-egy bő órás foglalkozás keretében a látogatóközpont dolgozói, illetve a KHESZ Ifi Klubjának jóvoltából összesen több mint 250 gyermek ismerkedhessen meg a nagybetűs VÍZ-zel, amely nem csupán az élet nélkülözhetetlen elemét jelenti bolygónkon, hanem olyan csodás élőlények otthona is, mint a halak.

Ennek keretében minden „kistudós” rengeteg fontos és érdekes „vizes” dolgot hallhatott a mai nap folyamán: megtudhatták, hogy mennyi víz található bolygónkon, ebből mégis viszonylag mennyire kevés az édesvíz és mennyire fontos, hogy megbecsüljük. Megtudhatták azt is, hogy a vízpartokra és a vizek uszonyos élőlényeire kik vigyáznak a Körösök-vidékén, kipróbálhatták, milyen beülni egy igazi halőri terepjáróba és sok-sok nekik feltett kérdésre felelhettek ügyesen, apró jutalmakért cserébe.

A nap extra élményét azonban kétségtelenül az a délelőtti és délutáni látványtelepítés jelentette, ahol Kriszti „néni” és a halőr „bácsik” segítségével mindenki testközelből, akár egy-egy gyors simogatás erejéig megismerkedhetett az Élővíz-csatorna partján álló halaskocsi tartályából szákszámra előkerülő, majd a vízbe helyezett jókora pontyokkal.

A vízparton elmondott halas-vizes tudományok által – miközben kézről-kézre járt a halpikkely – arra is fény derült, hogy mitől „úszik” a hal, hogyan és mivel táplálkozik, illetve miért van szükség sok faj esetében állománypótlásra.

Víz világnapja programok Gyulán, illetve a mezőberényi Mosolygó Óvodában is megrendezésre kerültek (beszámolók Facebook oldalunkon olvashatóak).