Halak és halőrök napja 2023

A hal mindig is fontos szerepet töltött be nemzetünk életében. A középkorban a leghétköznapibb élelemforrást jelentve a legnehezebb történelmi időket is átvészelhette népünk, meghatározó részévé vált kultúránknak, hitvilágunknak, helyet kapott az asztrológiában, az ezotériában. A hal a keresztény szimbolikában a szeretet, a barátság, az örökélet „titkos” jelképe lett. A Halak csillagjegy március 20-ig tart, ami egyben a csillagászati tél utolsó napja is.

Magyarországon 97 halfaj él, ebből 28 őshonos védett faj, 27 halgazdálkodási jelentőségű őshonos faj, a többi idegenhonos, ezekből 23 fordul elő rendszeresen a belföldi vizekben, 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj.

A Magyar Haltani Társaság javaslatára, több kapcsolódó szervezet (Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete) támogatásával 2017. március 20-tól a mai nap a hazai halak napja.

Az idén már hetedik alkalommal köszöntötték a halak napját, és másodjára a halakat őrző, védő szakembereket, hiszen március 20-a a MOHOSZ kezdeményezésére immár a halőrök napja is.

Az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Haltani Társaság, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesületének szakemberei idén a MOHOSZ – a horgászok immár 800 ezres táborának érdekvédelmi szövetsége – rendezésében találkoztak.

Az eseményen Szövetségünk is képviseltette magát, ahol Beinschródt Tibor és Lustyik Gábor munkatársunk „Horgászszövetségi halőr”, Balda Miklós kollégánk pedig „Címzetes vezető halőr” kinevezésben részesült.

A kinevezésekhez ezúton is gratulálunk!