Lenyűgöző filmélményt adott a Volt egyszer egy vadvízország premierje

Ma délelőtt, a békéscsabai Center Moziban, teltház előtt került sor Szendőfi Balázs, Körös-vidékről szóló természetfilmjének premier vetítésére, amelyre nemcsak a térség számos településéről, de az ország messzebbi pontjairól is sereglettek az emberek.

Sok horgász, természetvédelmi szakember, „zöld” lelkületű szimpatizáns üdvözölte egymást ismerősként a mozi előterében. A hangulaton érezni lehetett a fokozott várakozást, hiszen ahogy azt az előzetesek sugallták, tájegységünk egyik legkülönlegesebb mozgóképes alkotása lapult a vetítőgépben a lámpafények elsötétülését várva.

Az első képkockától lebilincselő képi világ, a zene, a dramaturgia ereje és a film kíméletlenül igaz üzenete, megdöbbentően hatott. 87 perc tömény „naturalizmus” a Körös-vidék elpusztult és még fennmaradt természeti értékeiről, legfontosabb környezeti problémáiról. Minden ízében profi, korszellemes alkotás, amely képi-zenei megoldásaival, mondanivalójával külföldi stúdiók messze földről hozott sikerproduktumainak nívóját hozta.

A film alkotójának értékelése szerint sok minden „plusz” ebben a filmben az eddigi filmjeihez képest. Ez készült eddig a leghosszabb idő és legtöbb forgatási nap (két év és 161 terepi nap) alatt, illetve eddig a legnagyobb forgatási területen, hiszen a Körösök vízgyűjtője több mint 27 ezer négyzetkilométert tesz ki, négy magyar és két romániai megye területén oszlik el. És ez a film eddig a legszókimondóbb.

Szendőfi Balázs kiemelte, hogy a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, mint megbízó, különösen rugalmasnak és bátornak bizonyult abban, hogy ne saját elsődleges szervezeti törekvéseit támogassa a filmmel, hanem úttörő legyen egy magasabb cél, egy mindnyájunk hosszú távú érdekét szolgáló téma bemutatásában.

A film utóéletével kapcsolatban elmondta, hogy az egy hét múlva ugyanitt esedékes második vetítést követően az ország több pontján került sor ingyenes bemutató vetítésekre április hónapban.  A film bekerült a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm fesztivál 2023-as versenyművei közé, ott is várható több vetítés. Valószínűleg országos televíziós csatornák is műsorukra tűzik majd a filmet, és persze nemsokára teljes körű nyilvánosságot kap YouTube-premier során. (Ennek pontos időpontjáról a KHESZ és Budapest halai facebook-oldala is időben hírt fog adni.)

Ugyan nem folytatásként, de egy újabb film készül arról a hegységről, ahová a felfelé követett Körösök vezetnek minket: az Erdélyi-szigethegységről. Ez a film valószínűleg 2023 őszén lesz kész.