A gyomai Siratón folytatódik a törpeharcsa-szelektáló halászat

Az elmúlt napokban befejeződött az a mintegy másfél hónapig tartó ökológiai célú törpeharcsa-szelektáló halászat, amely még december első felében vette kezdetét a békésszentandrási Sirató-holtágon. A KHESZ halászati őreinek felügyeletével és jelenlétében történő halászat eredményeképpen közel két tonna törpeharcsától mentesült az egyik legkedveltebb szövetségi vízterület.

A tapasztalatok szerint a holtág mélyebb ágán sokkal több törpeharcsa tartózkodott, az innen kifogott szúrós kis kártevők a lehalászott teljes mennyiség több mint négyötödét adták. A csapdákban a törpeharcsák mellett gyakori vendég volt a növendék harcsa és süllő, illetve a rák is, utóbbi a holtág jó vízminőségére enged következtetni.

A törpeharcsákon kívül minden más hal (és egyéb élőlény) kivétel nélkül visszahelyezésre került a holtágba, ezt azok a horgászok is megerősíthették, akik a nyilvános, bárki számára megtekinthető halászatot folyamatosan figyelemmel kísérték.

A pontos végelszámolás szerint a szelektáló halászat 1970 kg, azaz csaknem húsz mázsa törpeharcsától szabadította meg a holtágat, ami a halak átlagsúlyát figyelembe véve több tízezer kifogott egyedet feltételez.

Örömteli hír, hogy a törpeharcsa-szelektáló halászat nem ér véget. Amint a zárt vizek jégvesztése lehetővé teszi, a gyomaendrődi Sirató-holtágon folytatódik hasonló feltételek mellett.

(A szarvasi MatchFishing csapata a békésszentandrási Sirató-holtágon történt törpeharcsa lehalászásról összegző videót készített, amely szövetségünk facebook oldalán megtekinthető.)

Fotók: Bogdány Zoltán