A KHESZ területi jegyeinek típusai és árai 2020-ban – néhány gondolat az áremelkedésről

A jegyáremelésből kifolyólag fontosnak tartjuk írásba foglalni azt az alapvetést, ami sok esetben a vízparton más értelmezést, pontosabban félreértelmezést szokott nyerni. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) által kiadott területi jegyekkel a horgász a lehetőséget kapja, hogy a Körös-vidék KHESZ által kezelt horgászvizein rekreációs tevékenységet végezzen, kikapcsolódjon, továbbá adott területi jeggyel a KHESZ Helyi Horgászrendjében megengedett keretek közötti halmennyiséget hazavihessen.

A KHESZ gazdálkodása önfenntartó, ez zömében önerőből történik, aminek egy kisebb százaléka az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) szövetségi hányadát képező bevétele, még nagyobb százalékát a területi horgászjegyek árából származó bevételek adják. Tavaly a jegybevételek 60 százalékát fordítottuk haltelepítésekre, ez a nagyobb vízkezelők között kiemelkedő, továbbá értelemszerűen a halőrök bérén át a vízterületekhez és halgazdaságokhoz kötődő további költségeket is.

A KHESZ területi jegyeinek árai egy-két apróbb kivétellel 2016 óta változatlan áron kerültek forgalomba. Az áremelés szükségszerűségét a főbb költségek 2016-2019. közötti emelkedése okozza. Az évről évre eszközölt többlet haltelepítéseket a területi jegybevételek növekedése és a vizeink iránti egyre fokozódó érdeklődés eredményezte.

Szükségesnek tartjuk azonban a továbblépést, ahhoz, hogy a 2020. évi haltelepítésekkel szinten tudjunk maradni, illetve előre tudjunk lépni. Területi jegyáraink előzők okán emelkednek három év átlagában 6,6 százalékkal, de három év után egyszerre, 20 százalékban érvényesítve.

Bízunk abban, hogy a területi jegyár emeléssel nem csökkenek a KHESZ által kiadott területi jegyek értékesítési mutatói és 2020-ra újra haltelepítési rekordot tudunk dönteni, amiben nagy segítségünkre lesz az is, hogy pályázati forrásból az elmúlt két évben a kezelésben lévő halgazdaságok halastavainak mindegyike megújult, előtérbe helyezve ezzel a saját termelésű, várhatóan kedvezőbb önköltségű, ezzel nagyobb mennyiségben telepített pontyot is.

A tiszántúli régió nagyobb vízkezelői, a környező horgász szövetségek információink szerint, szintén a fenti okok miatt „lépték meg” a területi jegyek áremelését.

Ha a KHESZ által 2020. évre kiadott legdrágább, teljes jogú általános 36.700 Forintos területi jegyét vesszük alapul, ez 12 hónapra (nem a 13 hónapos érvényességi időt véve figyelembe) leosztva havi 3.060 Forintot jelent. Ha a horgászokmányokra vonatkozó általános költségeket is „latba vesszük”, az összeg, feltételezve egy alapdíjas egyesületi tagságot és egy határidőre leadott és összesített állami horgászjegyet, így 7.300 forint plusz 36.700 Forint, összesen 44.000 Forint. Ez havi bontásban 3.666 Forintot jelent. Úgy gondoljuk, hogy a különböző hobbikkal összehasonlítva ez az alsó középárba tehető.

A KHESZ 2020. évre érvényes területi jegyeinek típusai és árai táblázatos formában az alábbi ikonra kattintva tölthetőek le: