Áradás és majdnem csak balinok a csónakos pergetőverseny első etapján

A pergetőversenyek nyitányaként 2023. június 18-án vasárnap került megrendezésre a KHESZ Csónakos Pergetőverseny 1. fordulója a Kettős-Körösön, szokásosan a Sebes-Körös összefolyásától a Mezőberény-Bélmegyer közúti hídig kijelölt pályával, köröstarcsai kikötő bázisponttal.

Kora reggel 5-6 óra között sólyázás, majd nevezési lapok kitöltése, nevezési díjak befizetése, illetve a kikötőből történő indulás sorrendjének kisorsolása adta a „protokollt” a 18 csapat számára. A verseny 7 órakor kezdődött, a csapatok 30 másodpercenként kerültek indításra, így szűk 10 perc alatt ki is rajzott a mezőny az áradás miatt meglehetősen zavaros folyóra.

A meleg, napsütés időjárásra nem lehetett panasz, de a versenyt megelőző napokban már lassan apadó Kettős-Körös a verseny napjára ismét felgyorsult és a verseny alatt nagyjából 30-40 centit emelkedett – köszönhetően a békési duzzasztó feletti szakasz vízkészletének csökkentése miatt –, amely nem kedvezett a halak kapókedvének.

A verseny 15 óráig tartott, a csapatok összesen 20 db halat mérettek be, egy 26 centis domolykó kivételével kizárólag balinokat. A köröstarcsai kikötőben főzött (isteni finom) babgulyás elfogyasztása után kerültek kiosztásra a díjak: a első három helyezett csapat serleget, érmet, valamint a legnagyobb hal megfogója serleget vehetett át.

Eredmények:

  1. Navy Team – 4 db fogott hal / 200 cm összhossz
  2. Herakles Hungary Team – 4 db fogott hal / 177 cm összhossz
  3. Nedfishing Team – 2 db fogott hal / 94 cm összhossz

Legnagyobb hal: balin / 59 cm – Kiszely Zoltán (Herakles Hungary Team)

A verseny jó hangulatban telt, azonban a horgászatot nehezítő, változó hidrológiai körülmények igencsak próbára tették a versenyző kitartását.