Békés Megyei Bojlis Horgászverseny, Fás-tó – beszámoló

Vasárnap délben véget ért a 120 órán keresztül zajló fás-tavi bojliscsata, amelyen 9 csapat igyekezett az adott körülményekhez mérten a lehető legtöbb halat matracra tenni a tó nagytestű pontyaiból. A nyárutói melegből sokkoló hirtelenséggel hűvös őszre váltó időjárás igazából nem jelentett meghatározó változást a kezdeti napok szerényebb nagyhalas tempójában és a verseny fogási számadatait tekintve talán úgy tűnhet, hogy ez az öt nap még nem igazán találta telibe a „carpok” őszi táplálékfelhalmozó kedvét. Ez azonban csak részben igaz.

A mindösszesen 14 db súlylimit feletti (5 kg) fogás, amelyből három érte el a tíz pluszos igazán nagyhalas határt, valóban gyöngébb mezőnyteljesítmény az előző évek bojlisviadalaihoz képest. Ha azonban azt vesszük alapul, hogy a limit alatti, relatíve kicsinek mondható (3-5 kg) fogásokból akadt csapat, amely több mint 100 kilogrammnyit fogott, akkor annyira azért nem mondható haltalannak a verseny. Ehhez még hozzájárul az a tény is, hogy a verseny utolsó harmadában olyan hatalmas példányok mozdultak, amelyek megfogáshoz – szakítás, megállíthatatlan erejű akadóba menekülés – a Fás-tó víz alatti erdőlabirintusában a csapatoknak gyakorlatilag nem volt esélyük.

És persze mindig észben kell tartani a Fás-tó kapcsán, hogy ez alapvetően nem egy tömeges halkitermelésre „szakosodott”, bojliskényeket kiszolgáló víz a maga domesztikált, preparált szájú, saját névvel törzskönyvezett halaival, hanem „csak” egy öreg, mederterepeit tekintve hardcore bányató, ahol változatos, küllemre csodaszép, egészséges halállomány lakik. A kicsitől a „kivehetetlen” kapitális példányokig. Márpedig egy ilyen vízből bojlival vagy anélkül nagyhalat fogni, egészen más minőségű élmény és teljesítmény.

Végeredmények:

  1. ALBERT TEAM: 36,2 kg / 5 db
  2. BARNEVÁL S.H.E.: 24,69 kg / 2 db
  3. JÓBARÁTOK: 17,41 kg / 2 db
  4. CARP RESPECT TEAM: 7,82 kg / 1 db
  5. S.C.S. FISHING TEAM: 7,06 kg / 1 db
  6. CSIBÉSZ TEAM: 6,83 kg / 1 db
  7. CS.M.B. CARP TEAM: 6,69k g / 1 db
  8. PANA TEAM: 5,98 kg / 1 db
  9. ÉLVEHAL CSAPAT: – –

Összesen: 112,68 kg  / 14 db / átlagsúly 8,04 kg

Legnagyobb hal: 12,58 kg – Szpisják Balázs (BARNEVÁL S.H.E.)