Békés megyei horgászok is részt vesznek az év nagypontyos kihívásán

Múlt hét szombaton rajtolt a hazai pontyfogó viadalok egyik legnagyobb megmérettetéseként számon tartott V. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, ahol több, Békés megyei horgászokból verbuválódott csapat is igyekszik dacolni a nem mindennapi kihívásokat jelentő próbatétellel. A helyszínt aligha kell bemutatni: a Balatont, az európai vizek királynőjét, a horgoktól még nem domesztikált nagypontyok óriás rezervátumát, aminél rangosabb, méltóbb kihívás aligha létezik pontyhorgász számára.

Több száz versenyző, közel félezer horgászbot, 35 Balaton körüli helyszín, 162 óra non-stop bojlis „fanatic time”, talán így lehetne néhány szóval összegezni a hazai bojlishorgászat első osztályába fél évtized alatt emelkedett, a Balatont bő egy hétre körbeölelő nagyhalas road show-t, amely szeptember 30. – október 7. között ismét egy hétre hozza lázba a szakág honi és külhoni szerelmeseit.

Több Békés megyei horgász is részt vesz a viadalon, ami érthető, hiszen az esemény kvázi egy nemzetközi bojlishorgász döntő nívójával egyenértékű rangadó, ahol ahol profi horgászok számára sem könnyű a helytállás és ahol már részt venni is dicsőség.

Talán nem nehéz mindez megérteni, ha figyelembe vesszük, hogy a Balaton, Európa türkiz ékköve, a horgászhelyszínek hazánkba reinkarnálódott világi csodája akár 30 kilogrammos fogást is kilátásba helyező gyönyörű nagypontyaival ugyan non-plus ultra horgászvíz, de napfényes katalógusmosolya mögött kemény ellenféllé tud válni sátorbontó viharaival, horgászállást napokig döngölő hullámaival, Keszthelytől Almádiig, Szepezdtől Földvárig kiszámíthatatlanul bolyongó öreg halaival.

Aki itt felveszi a kesztyűt az tüstént a nagyhalasok azon rangos V.I.P. dimenziójába delegálja magát, ahol nem feltétlenül a név és a díszes istálló, hanem sokkal inkább az elszántság, az utolsó pillanatig való makacs kitartás a mérvadó.

Ahogy Szamosi Attila főszervező, a békéscsabai Élvehal Egyesület elnöke már oly sokszor kijelentette az NBBH nagyközönsége előtt: „Csináld végig, érj célba becsülettel a fair play szellemében, az elért eredményedtől függetlenül! Akkor ebben a megmérettetésben már nyertél és emelt fővel, bátran ütheted fel a sátrad bármelyik bojlis víz partján!”

A lassanként félidőhöz érkező versenyen rengeteg halat fognak a versenyzők, a rekord eddig egy 19.900 kilogrammos ponty, de ha továbbra is kitart a halak étvágya, akár 20 plusszos példány is horogra akadhat.

Az összértékében idén már 7 millió forintos összdíjazású, szombatig tartó, több mint 70 csapat részvételével zajló versenyen remélhetően megyénk bojlishorgászai minél eredményesebben szerepelnek majd.

Az esemény a verseny hivatalos facebook oldalán követhető ITT.

Cikk, fotó: TGy


Békés megyei bojlisok a 2016. évi IV. NBBH versenyen