Rablóhalas horgászat zárja az idei KHESZ versenyévadot – beharangozó videó

Helyszín és horgászstílus tekintetében is „elegánsan” búcsúzik október elején a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének idei versenyszezonja. A jövő hét végén rendezik meg az utolsó szövetségi szervezésű halfogó programot, amely az évszaknak megfelelő stílszerűséggel a ragadozóhalakat állítja fókuszba, hol máshol, mint a Körösökön.

Október 6-7-én, péntek 13 órától szombat 13 óráig írták ki a KHESZ záró horgászeseményeként a Körösi Pergetőversenyt, amelyet a Kettős-Körösön, a sebes-körösi összefolyástól a Mezőberény-Bélmegyer közúti hídig tartó szakaszon bonyolítanak le.

A kiírás szerint kétfős csapatok vállalkozhatnak arra, hogy az érintett, egyébként kiváló ragadozóhalas területeket rejtő folyórészen, csónakból történő, kizárólag műcsalis horgászattal minél több rablóhalat csaljanak horogra az éjszakát is magába foglaló 24 óra alatt.

Az október eleji időpont igen kedvező abból a szempontból, hogy a pergetőhorgászatban számottevő, ragadozó életmódot folytató halak hazai képviselői még – vagy már – igencsak elemükben vannak, így jó eséllyel lehet pályázni a versenyen csukára, süllőre, kősüllőre, balinra, domolykóra, sügérre, jászkeszegre, sőt, még harcsára is.

A tavalyi versenyen a harcsa kivételével a fent nevezett fajok mindegyikéből horogra akadt több-kevesebb példány, a legnagyobb fogás egy – teljes testhosszúságban mérve –76 centiméteres csuka volt.

A viadalon, a pergetőversenyek számos speciális szabályához híven egyébként nem súly, vagy darabszám alapján hirdetnek majd győztest. Szokott módon, a halak teljes testhosszúságát veszik figyelembe – orrcsúcstól a farokúszó végéig – a csapattagok fogási „hosszadatait” összegezve.

Tavalyi évben a győztes team összesen több mint három és fél méternyi kettős-körösi ragadozót tudott a mérővályúba fektetni, ami az ipari halászattól csak 2016 elején „szabadult” kettős-körösi folyószakaszt tekintve figyelemreméltó.

Idén remélhetően még szebb eredmények fogják igazolni, hogy az egyébként legendás haltanyákkal büszkélkedő Kettős-Körösön már beköszöntött az esztendő – talán mindig ilyentájt legeredményesebb – rablóhalas időszaka.

(A versenyre október 4-ig még lehet jelentkezni a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségénél.)

Teljes kiírás, nevezési feltételek, szabályzat ITT.