“Első alkalommal nem a méret a lényeg” – összefoglaló az első körösi vadvízi kuttyogató versenyről

Utóbbi években a Szarvas környéki Hármas-Körösre járok kuttyogatni. Rabul ejtett a folyó vadregényes, érintetlenség látszatát keltő igazi vadvize.  A horgásztársadalom nagy része, akik csak a kockatavakból kipumpált óriáspontyok és a beszórt etetőanyag mázsáiban méri az eredményeit, kimaradnak a vadvíz varázsából. Nosza –jött az ötlet-, mutassuk meg, a világnak ezt a lenyűgöző természeti környezetet és szervezzük meg az „Első Magyar Vadvízi Kuttyogató Horgászverseny”-t.  Szarvasi horgászbarátaim, (Varró Zoliék, a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány megálmodói), akik a halas rendezvények profi szervezői, lelkesen vállalták a munka oroszlán részét. Június 14-én este 24 2 fős csapat húzta le hajóját a Körös partjára. Jöttek még 400 km-ről is. A szerbiai horgászokat 5 csapat képviselte. Este cigányzene, csapolt Békésszentandrási házi sör mellett, még egy kis nótázgatást is elkövettünk, szigorúan fakultatív jelleggel. Csernák Zoltán, a “Magányos kuttyogató” cikke.

 Utóbbi években a Szarvas környéki Hármas-Körösre járok kuttyogatni. Rabul ejtett a folyó vadregényes, érintetlenség látszatát keltő igazi vadvize.  A horgásztársadalom nagy része, akik csak a kockatavakból kipumpált óriáspontyok és a beszórt etetőanyag mázsáiban méri az eredményeit, kimaradnak a vadvíz varázsából. Nosza –jött az ötlet-, mutassuk meg, a világnak ezt a lenyűgöző természeti környezetet és szervezzük meg az „Első Magyar Vadvízi Kuttyogató Horgászverseny”-t.  Szarvasi horgászbarátaim, (Varró Zoliék, a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány megálmodói), akik a halas rendezvények profi szervezői, lelkesen vállalták a munka oroszlán részét. Június 14-én este 24 2 fős csapat húzta le hajóját a Körös partjára. Jöttek még 400 km-ről is. A szerbiai horgászokat 5 csapat képviselte. Este cigányzene, csapolt Békésszentandrási házi sör mellett, még egy kis nótázgatást is elkövettünk, szigorúan fakultatív jelleggel.

A 10 km-es versenypályával kapcsolatban meg kell említeni, hogy előző nap kisebb áradás miatt bezavarosodott a folyó, ami nem kedvez ennek a kuttyogató módszernek. A homokszemcsék szétszórják a pukkanó hangot, így mire az a címzetthez (a harcsához) jutna, sokat veszít varázsából. „Nehezített a pálya, de mindenkinek egyformán az” konstatáltuk, majd reggel 7 órakor elindult a mezőny a 11 órás, a műfajban maratoninak számító kuttyogatásra.  A kora délutáni rekkenő hőség ellenére minden csapat kitartott, a rövidke ebédszünetet kivéve folyamatosan kalapáltuk a vizet. Este 6 óráig 9 darab harcsaifjonc került mérlegelésre összesen. Úgy 2,5 kg-os volt a legnagyobb.  „Több van ebben a vízben”, jegyezte meg csalódottan Ladányi Tamás a Fishing & Hunting sokat látott riportere. Nem értettem. A folyó mindent adott, amit adhatott, igaz, hogy ma nem a mennyiségi, hanem a minőségi oldalát mutatta éppen. Felettünk rétisas család keringett, szárnyaikkal a száz éves fűzfák csúcsát érintve, a jégmadár olyan egyenesen húzott át előttünk mintha lézer irányította volna… Egyszer még a nagybajuszú kedvencünk is kiintegetett a bojtos farkával, jelezve, hogy itt van még, a lehetőség adott a nagy találkozásra, csak kitartóan keressük egymás társaságát.

Az esti eredményhirdetésnél jó volt látni a fáradt, de szenvedélyükben kielégített barátokat, és megerősbödtünk azon hitünkben, hogy jó úton járunk, és legtöbbjükkel jövőre is találkozunk majd.

Eredmények:

I. Helyezett: Madárlesők Team (Tapolca, Miskolczi Áron Imre és Szakonyi Gyula)
II. helyezett: Dobó-Takács (Magyarkanizsa-Vajdaság, Dobó Rudolf és Takács István)
III. helyezett: Norizi Team Hungary (Békéscsaba, Szpisják Norbert és Gyurkó Pál)

A “Vadvizi Kuttyogató vándorkupa” egy évig a tapolcai Madárlesők Team asztalán díszeleg. Méltó helyre került. 

Cikk szerzője: Csernák Zoltán„a magányos kuttyogató”

Cikk a versenyről az Újvidéki Magyar Szó Online-ban: “Szarvasról indult a kuttyogatókaraván. Ha vadul a Duna, bolondozik a Tisza, a Hármas-Körösön akkor is lehet kuttyogatni – Hazai győzelem, magyarkanizsaiakkal a dobogón. – http://www.magyarszo.com/hu/2008/gazdasag_horgaszatvadaszat/98171/Szarvasr%C3%B3l-indult-a-kuttyogat%C3%B3karav%C3%A1n.htm

Képek:


“Alaposan kiérdemelt helyezések születtek”


“Curguz Dusan, a még gazdátlan vándorkupával”


“Danolászunk”


“Fordulj el, szégyenlős vagyok” (Kép: Búzás Mihály)


“Kószó Imre megakasztott egy görgedező rönköt” (kép: Búzás Mihály)


“A magyarkanzsai csapatnak nem kell a motor sem.” (kép: Búzás Mihály)


“Matasics Józsi egyedi wobblere a legnagyobb halért” (kép: Búzás Mihály)


“A szerbiai hajóépítés királyai a még titkos prototípussal” (kép: Búzás Mihály)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük