Több százezer hal a Békés megyei vizekben – rövid összefoglaló telepítésekről

Csaknem háromszázezer halat telepített az elmúlt időszakban a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az általa kezelt Békés megyei vizekbe. Csak pontyból 33 ezer 600 kilogrammot helyeztek ki a KHESZ szakemberei május végéig, olvasható a BEOL.HU-n

— Sajnos, az első félévben az időjárás nem igazán kedvezett a haltelepítéseknek — nyilatkozta lapunknak Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője. 
— Az erősen ingadozó vízállások kitolták a munkát, gyakorlatilag a halak kihelyezése a vártnál csak hetekkel később, a jó idő beálltával kezdődhetett el. A telepítésekről minden évben a szövetség halgazdálkodási bizottsága készíti elő az ajánlásokat, majd a vezetőség fogadja el és a KHESZ közgyűlése hagyja jóvá.
— A szövetség kezelésében lévő folyószakaszokat, holtágakat, tavakat, csatornákat egyaránt érintette a tavaszi telepítés — mondta Nemes Attila. 
— A békésszentandrási Sirató-holtágba, a gyomai Siratóba, a Félhalmi-holtágba, a Danzug holtágba, a Fás-tóba, az Orosházi homokbánya tóba, a Gyopárosi tavakba, az Élővíz-csatornába, a Gerlai-holtágba, illetve a Vargahossza-főcsatorában egyaránt kihelyeztek a KHESZ saját halgazdaságában nevelt pontyokból. 

Idén, május 31-éig kétezer kiló, vagyis 6.800 egynyaras, 7.600 kiló, szám szerint 19 ezer kétnyaras vagy növendék, illetve 24 ezer kiló, azaz 17 ezer háromnyaras ponty került a szövetség vizeibe.Emellett előnevelt ragadozó halfajokból 77 ezer csukát, 130 ezer süllőt és 30 ezer előnevelt balint is telepítettek a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének szakemberei a már említett május 31-ei dátumig. Júniusban, több mint egy héttel ezelőtt további 565 kecsegét is kihelyezett a KHESZ a kezelésükben lévő folyószakaszokon. A munkálatok azonban ezzel még nem értek véget. Nemes Attila kiemelte, legközelebb, várhatóan egy-másfél hét múlva előnevelt harcsák, majd 40 mázsányi „horogérett” ponty kihelyezésével folytatódik a telepítés, és természetesen ősszel újabb nagyobb léptékű pontytelepítések következnek.

Nemes Attila egy másik, a KHESZ-szel kapcsolatos eseményről is szólt. A KHESZ a közelmúltban megtartott közgyűlésén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. A rendezvényen amellett, hogy áttekintették és elfogadták a tavalyi esztendő tényszámait, illetve haltelepítéseit, ünnepi megemlékezést is rendeztek, ahol jó néhány elismerést adtak át.
Horgász Egyesületért kitüntetést Czeglédi Károly, a Sarkadi Horgász Egyesület elnöke, Csarnai András, az Unicsaba Horgász Egyesület gazdasági felelőse, Gálik József, az orosházi Kinizsi Horgász Egyesület alelnöke, Jakusovszki János, a Mezőberényi Horgász Egyesület gazdasági felelőse és Molnár Lajos, a Kondorosi Horgász Egyesület gazdasági felelőse vehetett át. Horgászsportért kitüntetést Gyulai Mihály, a KHESZ halászati őri csoportvezetője, Nyári Tamás horgászversenyző, Pető László, a Békéscsabai Városi Horgász Egyesület elnöke, Szabó József halász (Csökmői Halgazdaság), Szilvási Szilárd horgász-versenyző, Szulimán Ákos, a Körös-vidéki Horgász Egyesület vezetőségi tagja, Vidó Ferenc horgászversenyző és Varga Lajos halász (Csökmői Halgazdaság) vehette át.

A közgyűlés a tavaly megüresedett alelnöki posztra dr. Kutyej Lajost választotta meg.

Cikk forrása: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/tobb-szazezer-hal-a-bekes-megyei-horgaszvizekben-503408

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük