Fogy a törpe a gyomai Siratóból is

Félidejéhez ért a gyomaendrődi Sirató-holtágon zajló, február legelejétől végzett ökológiai célú törpeharcsa szelektáló halászat. A vízterület alsó ágát képző szakaszról a halászeszközök a múlt hét folyamán kerültek át a felső-ági részre, így a következő időszakban ott kell számítani a hálócsapdák jelenlétére.

Az eddigiek azt mutatják, hogy bár a holtág felső ágáról több mint hét mázsa törpeharcsa került lehalászásra, a teljes mennyiség nagy valószínűséggel nem fog vetekedni a békésszentandrási Sirató-holtág majd kéttonnás összeredményével.

A gyomaendrődi  siratói vízterület kisebb mértékű törpeharcsa-fertőzöttségét támasztja alá, hogy az előzetes jelek alapján jóval kevesebb szúrós kis „fenevad” tartózkodik a holtág felső-ági szakaszán, így vélelmezhetően többszöröződni már bizonyára nem fog a részidős eredmény.

A törpeharcsa szelektáló halászatok legeredményesebb alkalmait egyébként mindig az adott területekre „frissen” kihelyezett eszközök legelső felnézései adják, nem volt ez másként a gyomaendrődi Sirató esetében sem.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége erről készített egy néhány perces videót, amelyben a halászeszközök kihelyezése, illetve a legelső hálóürítések mellett a holtág csöndes téli magányába is bepillantást nyerhetünk.

Cikk, fotó, videó: Tószögi György