Frakciócsoport a horgászatért

A Német Horgász Szövetség és a horgászatban érdekelt más európai szervezetek kezdeményezik az Európai Parlamenten belül a frakcióközi csoport létrehozását a horgászatért. A megfogalmazott több cél között az egyik: az Európa Parlament képviselői és a horgászközösségek összehozása. Ennek érdekében a horgászat megismertetése céljából létrehozott prospektus néhány megállapításával feltétlenül érdemes megismerkedni:

A HORGÁSZAT JELENTŐSÉGE
Az emberek azért járnak horgászni, hogy kikapcsolódjanak, a halfogásban örömüket leljék, élvezzék a természetet, és együtt legyenek a családjukkal, barátaikkal.

A HORGÁSZAT SOKOLDALÚSÁGA
A horgászat kitűnő hobby, és időtöltés minden korosztálynak.

EGÉSZSÉG
 A szabadban töltött idő igen fontos az egészég megőrzésében.  A legtöbben a munka és a városi élet miatt túl kevés időt töltenek kinn a természetben. A gyermekeink idejük nagy részében ma a számítógép előtt ülnek, ezért a horgászat egy kitűnő lehetőség arra, hogy a friss levegőn, természeti környezetben legyenek.

EGÉSZSÉGES KÖRNYEZET
Ahhoz, hogy horgászhassunk, több dologra is szükség van, például; megfelelő vízminőségre, egészséges halállományra, és a horgászhelyek könnyű megközelíthetőségére. Ezen a tényezőknek a megteremtésén fáradoznak a horgászok, és a horgászszervezetek. Évente több tízezer önkéntes, több százezer napot tölt a vízi élőhelyek megóvásával.

TÖBB MILLIÓ HORGÁSZ – több milliárd euró
„A világbank becslése szerint megközelítőleg 220 millió ember horgászik. A horgászatra fordított becsült éves összeg 190 milliárd dollár… A horgászat gazdasági szempontból sokkal fontosabb lehet néhány országban, mint a halászat.”   (FAO)
Európában legalább huszonöt millió horgász van. Az általuk generált gazdasági érték évente több mint 25 milliárd euró.

A HORGÁSZAT ELŐNYEI
– A horgászat kedvező hatással van Európa gazdaságára és társadalmára. 
– Európában jelenleg 2900 cég áll kapcsolatban a horgászattal és 12900 horgászbolt szolgál ki több mint 25 millió embert.
– A horgászat teljes gazdasági értéke Európában 25 milliárd eurót tesz ki.
– A horgászat több százezer munkahelyet teremt, és jellemzően vidéken is.
– A horgász részt vesz a természet megőrzésében, védi a halállományokat, a vizet és a körülötte lévő környezetet.
– A horgászat egészséges, pihentető, és lehetőséget teremt arra, hogy közelebb kerüljünk a természethez.
– A „Horgássz, dobj a gyógyulásért”, egy olyan program Amerikában, Kanadában, Új-Zélandon, Angliában, és Írországban, amely lehetőséget biztosít a mellrákkal küzdő nők természetben való kikapcsolódására műlegyező horgászattal.
– Elősegíti a turizmust, a horgászat gyorsan növekvő szektor, nagy gazdasági potenciállal.
– A horgászat jellegéből adódóan óvja a halállományt, jóval kisebb hatással van a környezetre, mint a halászat. Szelektív, mert a méreten aluli, vagy más korlátozással védett hal visszaengedhető, úgy hogy azok tovább növekedhetnek.
A horgászatnak a rekreációs, szociális hatása az egyénre és a társadalomra, hatása a munkahelyekre és a gazdaságra még teljes körűen ismert, de az egyértelmű, hogy jelentős és növekszik.

Cikk forrása: mohosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük