Hallépcső épül a békésszentandrási duzzasztónál

Megkerülő csatornás hallépcső épül a békésszentandrási duzzasztónál. Az élőhely védelmét és annak helyreállítását célzó programot a Körösökön működő két duzzasztónál, Békésszentandráson és Békésen a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből elnyert brüsszeli támogatás segítségével valósítja meg. (Cikk forrása: MTI)

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság célja a területén működő duzzasztók természetkárosító hatásainak megszüntetése, a folyók természetes vízi világának és az őshonos halfaunáknak a védelme – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t. Bak Sándor elmondta: az EU száz százalékban nyújt vissza nem térítendő támogatást megkerülő csatornás hallépcsők kiépítésére a duzzasztóknál. 
Az igazgatóság működési területén, a Körösökön három duzzasztó működik, ebből a Hármas-Körösön Körösladánynál befejeződött a hallépcső építése, Békésszentandrásnál zajlanak a kivitelezési munkálatok. Békésen, a Kettős-Körösön a környezetvédelmi projekt a tervezési fázisnál tart. 
A több mint félmilliárd forintból megvalósuló, háromlépcsős beruházás célja, a halak és a vízi makro-gerinctelenek védelme a Körösökön. A hallépcsők segítségével a vízivilág élőlényei duzzasztási időszakban természetes módon tudnak átjárni az al- és felvízi víztestek között – mondta a szakember, hozzátéve: a Körösök nagyvízi medrei rendkívül értékes, természetes állapotú vizes élőhelyek, a Natura 2000 hálózatba tartoznak, a Körös-Maros Nemzeti Park részei. A halfaunák vizsgálatai alapján a folyók beruházással érintett szakaszain a befogott halak mintegy harminc igen értékes fajt képviselnek, közülük több természetvédelem oltalom alatt áll. 
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a békésszentandrási megkerülő csatornás hallépcső kiépítésére 238,41 millió forintot nyert a KEOP-ból. A beruházás kivitelezése 2015-ben fejeződik be. 

Cikk forrása: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük