Horgászat Nagyköveteinek horgászversenye és díjátadás a Velenecei tavon

A MOHOSZ Elnöksége a tavalyi évben alapította a “Horgászat Nagykövete” díjat. Ezt a kitüntetést közismert, népszerű emberek, művészek, sportolók, a horgásztársadalom ismert, kiemelkedő személyiségei kapják meg, akik életútjukról, eredményeikről való megnyilatkozásuk során rendszeresen megemlítik legkedveltebb hobbijukat, a horgászatot, a horgászat szeretetét és a horgászat kikapcsolódásukban betöltött szerepét. Ezzel a horgászatra irányítják a figyelmet és nagyköveteivé válnak a horgászatnak.

Tavaly több neves, közismert személyt – Erdei Zsolt ökölvívót, Besenyei Péter műrepülőt és Trokán Péter színművészt – tüntette ki a díjjal a MOHOSZ. Ez évben Cseh László úszó és Reviczky Gábor színművész kapta meg a kitüntetést és az országos szövetség a díjjal kapcsolatosan levélben kereste meg Dr. Áder János köztársasági elnököt, aki szintén sokat kommunikál horgászati hobbijáról, és a horgászat törvényi szabályozása témájában megrendezett Parlamenti Nyílt Napon megnyitó beszédet is mondott. A Köztársasági Elnök úr elfogadta országos szövetség díját, melynek átadására május 23-án, csütörtökön, a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségén – Horgásztanyáján került sor.

A rendezvény a horgászatot népszerűsítő Nagyköveti Kupával kezdődött, ahol média jelenlét mellett a horgászat nagykövetei, horgász világbajnokaink egy részének és a megyei és területi horgászszövetségek képviselői mérték össze a tudásukat. A rendkívül szeles időjárás miatt a versenyt az Agárd-Dinnyési Csónakkikötő hullámtörő mólója helyett a kikötő belső medencéjére kellett áthelyezni. A horgászatra nem igazán alkalmas időjárás ellenére a versenyen induló 30 főből 22-en fogtak halat. Voltak versenyzők, akik a sneci fogását részesítettek előnyben, így tett a köztársasági elnök is, de egyes versenyzőknek a dévérkeszeg horgászata is eredményt hozott.

A verseny két kategóriában folyt, az „amatőrök” versenye az értékelésnél elkülönült a világbajnokétól. A Nagyköveti Kupa villám horgászversenyen (mindössze egy és egynegyed óráig tartott) a következő eredményt érte el az első tíz helyezett:

Fogott súly (g)

1. Nemes Attila – 1000
2.Trokán Péter – 830
3. Erdei Zsolt – 570
4. Kozári Miklós – 450
5. Dr. Áder János – 410
6. Dr. Szűcs Lajos – 400
7. Besenyei Péter – 350
8. Purgel István – 310
9. Láda Gáspár – 270
10. Gróh Gáspár – 220

A profik versenyében Walter Tamás világbajnokunk lett az első 2.290 gramm fogott súllyal, a második Timár Gábor, a harmadik Nagy Attila, a negyedik Erdei Attila lett.

A villám horgászversenyt követően Dr. Áder János köztársasági elnök a következőket nyilatkozta a jelen lévő médiumoknak:
„Gyerekkorom óta kedvelem és űzöm is a horgászatot, amely mind a mai napig az egyik kedvenc időtöltésem. Jó dolog a vízparton a szabadban lenni, amely nagyszerű kikapcsolódást jelent a számomra. Egészen más dolog a „konyhára” horgászni és aztán a család tagjainak a finom halételeket főzni, ahogy azt nemrégiben is tettem, amikor egy szép süllő akadt a horgomra. Úgy gondolom, hogy a halételek sora nem a halászlével és a rántott hallal kezdődik és fejeződik be, egyszerűen csak elő kell venni a régen íródott szakácskönyveket, és máris ezernyi ötlete akad az embernek. Örülök annak, hogy a hűvös idő és a nagy szél ellenére is jó verseny alakult ki a Velencei tónál, amely csak az egyike azoknak a vizeinknek, amelyek látogatását és lehetőségeik kihasználását ajánlani szeretném mindazoknak, akik még nem ismerték meg a horgászat és a sporthorgászat szépségeit.”

A horgászverseny eredményhirdetése után került sor a „Horgászat Nagykövete” díjak átadására. A nagykövetek oklevelet, dísztálát és egy horgászigazolványt kaptak, melyek igazolják, hogy nagykövetként eddig is sokat tettek a horgászat megismertetése és megszerettetése terén, és a horgásztársadalom a jövőben is számít erre a tevékenységükre. A díjakat Dr. Szabó Imre a MOHOSZ elnöke adta át.

A verseny végén a MOHOSZ vezetői néhány, a tavat érintő, halgazdálkodási kérdésről tájékoztatták Dr. Áder Jánost köztársasági elnököt. A köztársasági elnök úr részt vett 50 ezer sügérivadék kihelyezésében. A halakat telepítésre a Keszthelyi Pannon Egyetem kínálta fel, itt az egyetemen szaporították és nevelték elő a sügérivadékokat Dr. Bercsényi Miklós egyetemi tanár irányításával.

A teljes cikk és képek: http://www.mohosz.hu/cikk74.html

Cikk és képek: mohosz.hu


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük