Horgásztábor 2023

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2023. 07. 30. – 08. 06. közötti jelentkezéses táborunk létszáma betelt!

Szövetségünk Ifi Klubja az idei nyárra is meghirdeti az előző években nagy sikernek örvendő, gazdag programelemekkel színesített bentlakásos gyermek horgásztáborait, amelynek helyszínét ezúttal is a Békésen lévő, Kettős-Körös menti Dánfoki Üdülőközpont adja.

Az eddig megszokott menetrend szerint ismét két tábori turnust kívánunk lebonyolítani:

Turnus 1. (meghívásos): 2023.június 25-július 02.

A részvétel NEM jelentkezés alapján történik! A KHESZ Ifi Klubja, illetve Tagegyesületei által rendezett gyermekhorgász programokon legeredményesebben szereplő gyermekek kapnak meghívást.

Turnus 2. (jelentkezés alapján): 2023.július 30-augusztus 6.

 • Részvételi díj: 30.000 Ft
 • A részvétel kizárólag e-mailen leadott jelentkezés alapján történik az ifiklub@khesz.hu címen. A tábor tervezetten 35 fővel kerül megrendezésre, feltöltése a leadott jelentkezések sorrendjében történik, amely CSAK a részvételi díj befizetésével válik érvényessé!
 • AMENNYIBEN MEGÉRKEZIK e-mailben a jelentkezés, megküldjük a táborban való részvétel feltételeiről a TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOT ÉS A KITÖLTENDŐ DOKUMENTUMOKAT.
 • Kérjük, hogy az esetleges kérdésekkel a kiküldött anyagok elolvasása után keressék a megadott információs telefonszámot.
 • A táborba előzetes jelentkezés nem volt, ezért csak azt a jelentkezést fogadjuk el, ami a tábor meghirdetése után érkezik be!
 • A táborba 10 és 15 év közötti gyerekeket várunk, akik szeretik a horgászatot.

Jelentkezéshez csatolt táborozó gyermek adatai:

 • Gyermek neve:
 • Gyermek kora:
 • Horgász regisztrációs száma: (az állami jegyen található, regisztrációs azonosító)
 • Szülő neve:
 • Szülő telefonszáma:
 • Szülő email címe:
 • Pólóméret: (felnőtt méretezés szerinti pólómérete a gyermeknek (XS,S,M,L,XL,XXL)
 • TAJ száma:
 • Állandó lakcíme: (ahol a gyermek életvitelszerűen él)
 • Allergiák, betegségek:

Információ:
Metzker Krisztina
KHESZ Ifjúsági referens
+36 (70) 334-6820

Jelentkezés a második táborra (kizárólag e-mailben):
ifiklub@khesz.hu

A táborok részletes kiírása, napi programjai az alábbiakban olvasható:

 

TÁBOROK NAPI VÁZLATOS PROGRAMJA

Vasárnap – Tábornyitás

14:00 Ismerkedés, szállás elfoglalása

15:30 Napihal – Székely Tibor MOHOSZ szakügyintézőjének előadása. A tábor keretében egész héten zajlik a napi hal verseny. Ebben az évben új napi hal versenyszabályokat állítottunk fel, melyeket a tájékoztató végén a mellékletben találnak meg.

16:30 Pataki Sándor a KHESZ Verseny Bizottságának tagja várja a gyerekeket a parton és bemutatja az úszós módszer szépségeit. Az itt bemutatott módszerek a tábor időszakában alapot képeznek, és erre építi fel az előadó a szerelék késztés folyamatát, amely az egyik eleme a „Horgászviadal” versenyszámnak.

18:00 Első este közös pizza workshop-on ismerkednek a táborlakók egymással.

A gyerekek egyik kedvenc étele a pizza. Készítése közben többet tudhatunk meg az ételről és egymásról is. A pizzák saját készítésűek és kemencében sülnek, együtt formázunk, sütünk, lépésről lépésre vesszük végig a tökéletes KHESZ pizza elkészítésének menetét.

20:00 Az első estén Bagi László asztrofotóssal barangolunk a naprendszerben. Fotói mélyég fotók, csillaghalmazok, galaxisok. Képeit többek között publikálta a National Geographic és a Csillagászat.hu oldal is. A Természettudományi Múzeumban többszöri alkalommal is kiállított. Számára fontos, hogy a hazai asztrofotózás fejlődjön és egyre több embernek tudja közvetíteni fotóin keresztül az égbolt és a világűr szeretetét.

Hétfő

08:00 A halak szervezete és életmódja – Nemes Attila KHESZ ügyvezetőjének előadása.

09:00 Napipeca – Ebben a programban minden reggel kiemelten foglalkozunk szerelékkészítéssel, célba dobással, etetőanyag bekeveréssel és más horgászattal, kapcsolatos dolgokkal. Ezen a napon úszós szerelék készítéssel foglalkozzunk.

10:00 Élet egy csepp vízben! Fejest ugrunk a mikroszkópba és megnézzük, kik élnek több százezren egy csepp vízben. A vízben valahogy minden másként alakul a mikroszkópos csúcstechnika és a nagyméretű LCD televízió révén, mely segítségével focilabdányi méretű élőlényként látszanak a parányi mikroszervezetek. Az előadásra Dr. Grigorszky István – Debreceni Egyetem TTK Hidrobiológiai Tanszék tanszékvezető tanára várja a táborlakókat.

13:00 Látvány haltelepítés

17:00 Szendőfi Balázs többszörös díjnyertes természetfilmes előadása, melyben a filmjei forgatásáról, technikai hátteréről mesél a táborozóknak.

18:00 Nagy Lilla képzőművész-múzeumpedagógus előadásának címe: A víz útja – alkotó foglalkozás Nagy Lilla képzőművésszel Szendőfi Balázs új filmjéhez kapcsolódva a gyerekek kreatív alkotásokat hoznak létre, a víz útjának formai változatosságát megjelenítve.

 Kedd

 09:00 Napihal – Székely Tibor MOHOSZ szakügyintézőjének előadása.

09:15 Napipeca – Ezen a napon az etetőanyag keveréssel foglalkozunk és a célba dobással.

09:30 Milyen hal akadt a horogra? című előadást Nemes Attilától a KHESZ ügyvezető igazgatójától hallhatjuk. Gyermek horgászként is találkozhatunk, a vízparton olyan halakkal melyek felismeréséhez elő kell vennünk a halhatározónkat. Hogyan kezdjünk hozzá és hogyan végezzük a halhatározást, erről szól az előadás.

10:00 Sallai Zoltán természetvédelmi ökológus előadása a Körösök halfaunájáról. Az interaktív előadás bemutató halászattal folytatódik, elektromos halászgéppel a Kettős-Körösön.

14:00 Sallainé Kapocsi Judit a Körös-Maros Nemzeti Park ökológiai felügyelője a vízparti növényzettel ismerteti meg a gyerekeket. A terepi munkát túl előadással is várja a táborlakókat a Körös-Maros Nemzeti Park növényvilágáról.

20:00 Tábori mozi, ahol Szendőfi Balázs természetfilmessel a – Volt egyszer egy vadvízország – című filmjét nézzük meg. Az alkotó jelenléte és élményei még interaktívabbá teszi a gyermekek számára a film mondanivalóját.

Szerda

 05:00 Szilvási Szilárd, Világ- és Európa bajnok és Deli Ibolya Magyar- és Világbajnok, közreműködésével versenyhorgász bemutató és gyakorlati ismeretek (folyóvízi etetőanyag keverés, etetőanyag típusok, ragasztott csonti készítés, felszerelés pontos összeállítása, praktikák)

Program:

 • A bemutató horgászat a Kettős-Körösön bolognai botos úsztatás egy kis meglepetéssel a táborozó gyerekeknek.
 • a bemutató horgászat után elméleti verseny a reggeli horgászattal kapcsolatos kérdésekről.

09:00 Napihal – Székely Tibor MOHOSZ szakügyintézőjének előadása.

09:30 Napipeca – Ezen a napon a casting-ra gyakorlunk, 5, 10, 15 méter távolságokról.

13:00 Tanuljunk a vízen „járni”! Pelle Zsolt az orosházi Kinizsi HE tagja a kenuzás rejtelmeibe vezeti be a gyerekeket. A holtágon elsajátíthatják a kormányzás és evezés biztonságos módját.

A program ideje alatt Medve István a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztály járőrvezetője és Szenesiné Markovics Nóra rendőrhadnagy, a Gyulai Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési előadója, prezentációt mutat be a szabadvízen való tartózkodás veszélyeiről és a vízi közlekedés szabályairól.

16:00 Horgász Viadal – négytusa – 1-2. forduló – casting és elméleti verseny a táborozó gyerekeknek és a külsős jelentkezőknek.

Csütörtök

09:00 Napihal – Székely Tibor MOHOSZ szakügyintézőjének előadása.

09:30 Napipeca – ezen a napon a csali felhasználásról tanulunk elméletben és gyakorlatban.

11:00 Csaba Mihály a KHESZ hivatásos halőrének előadása a tájidegen fajokról szól. Olyan a Körösök vidékén élő szervezetekről, amelyek állatföldrajzi szempontból nem minősülnek őshonosnak, és megtelepedésük, alkalmazkodásuk esetén a hazai életközösségekben a természetes folyamatokat az őshonos fajok rovására károsan módosíthatják.

16:00 Kiszely Zoltán Sporthorgászok Mezőberényi Egyesületének pergető horgásza, megyei bajnok, FeHoVa előadó, elméleti és gyakorlati bemutatót tart ragadozó halak pergető horgászatával kapcsolatban. Az előadása módszerekről, halfajokról szól.

 Péntek

09:00 Napihal – Székely Tibor MOHOSZ szakügyintézőjének előadása.

09:30 Napipeca – a hét elején önállóan elkészített úszós szerelék súlyozása, bemutatása és pontozása.

11:00 Ábrahám Zoltán pergető horgász előadása a harcsa horgászatáról. Az elméleti előadás után bemutatót horgászaton is részt vesznek a táborlakók a holtág területén. Az előadásából megtudhatjuk melyik időszakban sikeres a harcsa horgászata és, hogy mire figyeljünk e horgászati módszer tekintetében.  

16:00 A horgászviadal zárásaként egy botos, úszós, egyéni horgászversenyt rendezünk a gyerekeknek.

19:00 –Tábortűz hamburger partival.

Szombat

 08:30 Napipeca – ezen a napon hosszúelőkés feeder szereléket készítünk közösen és bemutatásra kerül ennek használata

09:00 Móré György a MOHOSZ válogatottjának tagja és a MUHOSZ légykötő bajnokának legyezőhorgász bemutatója – Hazánkban a legyes módszer, legalább is a klasszikus, még sok követőre vár. Ezért szeretnénk a gyerekek számára bemutatni ezt a horgászmódszert. Nem is kell bizonygatnunk mennyire szemet gyönyörködtető látvány a vízben gázoló, szerelékét légiesen könnyen terelgető legyezőhorgász látványa. A gyermekkorban könnyedén elsajátítható mozdulatok, vagy a már-már műalkotásnak is megfelelő legyek kötése, meghatározhat egy horgász életutat. Móré György a gyermekek számára a legyezőhorgász életérzést, kezdeti technikákat és a fogás örömét adja át.

Vasárnap

9:00   Díjkiosztók, táborzárás

11.00 Hazautazás egyénileg

A tábor programjának – esetleges – változtatási jogát a szervezők fenntartják.