Horgásztábor 2024

Szövetségünk Ifi Klubja az idei nyárra is meghirdeti az előző években nagy sikernek örvendő, gazdag programelemekkel színesített bentlakásos gyermek horgásztáborait, amelynek helyszínét ezúttal is a Békésen lévő, Kettős-Körös menti Dánfoki Üdülőközpont adja.

Az eddig megszokott menetrend szerint ismét két tábori turnust kívánunk lebonyolítani:

Turnus 1. (meghívásos): 2024. június 23-június 30.

A részvétel NEM jelentkezés alapján történik! A KHESZ Ifi Klubja, illetve Tagegyesületei által rendezett gyermekhorgász programokon legeredményesebben szereplő gyermekek kapnak meghívást.

Turnus 2. ( jelentkezés alapján) 2024. július 28-augusztus 4.

  • Részvételi díj: 33.000 Ft
  • A részvétel kizárólag e-mailen leadott jelentkezés alapján történik az ifiklub@khesz.hu címen. A tábor tervezetten 35 fővel kerül megrendezésre, feltöltése a leadott jelentkezések sorrendjében történik, amely CSAK a részvételi díj befizetésével válik érvényessé!
  • AMENNYIBEN MEGÉRKEZIK e-mailben a jelentkezés, megküldjük a táborban való részvétel feltételeiről a TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOT ÉS A KITÖLTENDŐ DOKUMENTUMOKAT.
  • Kérjük, hogy az esetleges kérdésekkel a kiküldött anyagok elolvasása után keressék a megadott információs telefonszámot.
  • A táborba előzetes jelentkezés nem volt, ezért csak azt a jelentkezést fogadjuk el, ami a tábor meghirdetése után érkezik be!
  • A táborba 10 és 15 év közötti gyerekeket várunk, akik szeretik a horgászatot.

Jelentkezéshez csatolt táborozó gyermek adatai:

Gyermek neve:
Gyermek kora:
Horgász regisztrációs száma: (az állami jegyen található, regisztrációs azonosító)
Szülő neve:
Szülő telefonszáma:
Szülő email címe:
Pólóméret: (felnőtt méretezés szerinti pólómérete a gyermeknek (XS,S,M,L,XL,XXL)
TAJ száma:
Állandó lakcíme: (ahol a gyermek életvitelszerűen él)
Allergiák, betegségek:
Számlázási név és cím a szülői önrész számlázásához:

A táborok részletes kiírása, napi programjai az alábbiakban olvasható:

TÁBOR NAPI VÁZLATOS PROGRAMJA

Július 28. vasárnap – Tábornyitás

14:00 Ismerkedés, szállás elfoglalása
18:30 – Somogyi Dóra – Halhatározás fontossága a horgászatban
Magyarország halfaunájában közel száz halfaj található, az egyes fajok elkülönítése egymástól pedig olykor a tapasztalt horgászok és halászok számára is nehéz feladatnak bizonyul. Somogyi Dóra, a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskolájának doktorandusza révén megismerkedünk a halhatározás alapjaival, a főbb határozóbélyegekkel, illetve élő és preparált egyedeken lesz lehetőségünk elsajátítani a halhatározás fortélyait.

Július 29. hétfő

07:00 Dr. Nyeste Krisztián – Az elektromos halászgép szerepe a hazai halfauna vizsgálatában.
Dr. Nyeste Krisztián a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének adjunktusa kalauzol el bennünket az édesvízi halak világába, mely során testközelből is találkozhatunk a Körösökben élő védett és idegenhonos halfajokkal. A bemutató során megismerkedünk az elektromos halászgép használatával, valamint a halkutatásban betöltött szerepével és fontosságával is.
10:00 Napihal – Nemes Attila a KHESZ ügyvezető igazgatójának előadása. A tábor keretében egész héten zajlik a napi hal verseny. Ebben az évben új napi hal versenyszabályokat állítottunk fel, melyeket a tájékoztató végén a mellékletben találnak meg.
Napipeca – Ebben a programban minden reggel kiemelten foglalkozunk szerelékkészítéssel, célba dobással, etetőanyag bekeveréssel és más horgászattal, kapcsolatos dolgokkal. Ezen a napon úszós szerelékkészítéssel foglalkozzunk.
15:00 Pádár Patrik – Az Égei- és a Jón-tenger halfaunája. Hogyan csaljuk lépre a tengeri óriásokat?
Pádár Patrik hidrobiológus az Égei- és a Jón-tenger különleges halfaunájába ad bepillantást. Horgászhelyek és csalik kiválasztása a változatos fogás érdekében, haladó és kezdő horgászoknak egyaránt. Megismerkedhetünk több tengeri halfaj táplálkozási szokásával és az ez által választott csalik vezetési technikájával. Hallhatunk a mérgező halfajok helyes megfogásának technikájáról, valamint az azt követő horogszabadításról is lesz több hasznos információ.

Július 30. kedd

09:00 Napi Hal – Nemes Attila a KHESZ ügyvezető igazgatójának előadása.
09:15 Napipeca – Ezen a napon az etetőanyag keveréssel foglalkozunk és a célba dobással Komóczi Tibor versenyhorgász segítségével.
11:00 A műlegyezés életforma, de legalábbis egy olyan gondolati- és szokáskultúra, ahol az ember nem, mint a természetet kizsákmányoló erő jelenik meg, hanem – ha másért nem, saját, jól felfogott érdekéből – egységre törekszik a környezetével, és annak megőrzésével igyekszik a szeretett tevékenységet minél magasabb minőségben, hosszú távon fenntartani. Erről szól Rucz Áron a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének munkatársának légykötő bemutatója, ahol a gyerekek megtanulják, hogyan kell ehhez a horgászmódszerhez csalit/legyet kötni.
14:00 Boros Ferenc Zsolt tájegységi fővadász az Agrárminisztériumból érkezik és előadásával, megismerkedhetünk az erdei és mezei életközösséget alkotó élőlényekkel. Megtanulhatjuk jellemzésüket, interakciójukat a természetben és az erdei közösségekben.

Július 31. szerda

09:00 Napihal – Nemes Attila a KHESZ ügyvezető igazgatójának előadása.
09:30 Napipeca – Ezen a napon a castingra gyakorlunk, 5, 10, 15 méter távolságokról Kolozsi Tamással a KHESZ Versenybizottságának elnökével.
11:00 Medve István a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztály járőrvezetője és Szenesiné Markovics Nóra rendőrhadnagy, a Gyulai Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési előadója, prezentációt mutat be a szabadvízen való tartózkodás veszélyeiről és a vízi közlekedés szabályairól.
13:00 Látvány haltelepítés
16:00 Horgász Viadal – négytusa – 1-2. forduló – casting és elméleti verseny a táborozó gyerekeknek és a külsős jelentkezőknek.
17:00 Hogyan kerül a méz az üvegbe? Szirony György mézlovag előadása
A kérdésünkre a választ megtudhatjuk Szirony György méhésztől, aki megmutatja nekünk a méhek életét és a velük kapcsolatos munkálatokat. A táborban megismerkedhetünk egy olyan világgal, ami szorosan kapcsolódik a természethez, a beporzók világához, az ízletes mézhez, ami gyógyszer, édesség és akár fűszer is. A tábor programján belül megismerkedhetünk egy hungaricummal és a méhészet történetével.

Augusztus 1. csütörtök

06:00 Gébics Természetvédelmi Egyesület vezetője Mórocz Attila madárgyűrűzéssel várja a holtág nádi világában a gyerekeket. A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát.
09:00 Napihal – Nemes Attila KHESZ ügyvezető igazgatójának előadása.
09:30 Napipeca – ezen a napon a csalik felhasználásról tanulunk elméletben és gyakorlatban Pelle Zsolttól az Orosházi Kinizsi HE elnökével.
14:00 Dr. Hanyecz Katalin – Milyen növényekkel találkozhatunk a horgászat során?
Magyarország legnagyobb gyűjteményes kertjében, a Szarvasi Arborétumban 1600 féle dendrológiai érték található. Az Arborétum igazgatója, Dr. Hanyecz Katalin a különleges egyedekről mesél, majd játékos feladatokon keresztül megismerteti a térségben, a vízpartok mentén élő fákat, bokrokat.

Augusztus 2. péntek

07:00 A horgászviadal zárásaként egy botos, úszós, egyéni horgászversenyt rendezünk a gyerekeknek.
09:00 Napihal – Nemes Attila KHESZ ügyvezető igazgatójának előadása.
09:30 Napipeca – a hét elején önállóan elkészített úszós szerelék súlyozása, bemutatása és pontozása.
11:00 Kolozsi Tamás KHESZ Versenybizottságának elnöke várja a gyerekeket a parton és bemutatja a feeder módszer szépségeit. Az itt bemutatott módszerek a tábor időszakában alapot képeznek, és erre építi fel az előadó a szerelék készítés folyamatát, amely az egyik eleme a táborunk programjának.
16:00 Dr. Feledi Tibor – Valaha volt óriások
A tokfélék egykor a hazai folyóinkban is nagy számban előfordultak, viszont mára világszerte az összes fajuk veszélyeztetettnek minősül. Dr. Feledi Tibor biológus, az állattenyésztési tudományok doktora, a komádi és a vésztői tokhal tenyésztő telepek vezetője fogja bemutatni a halak ezen ősi csoportját, amely még együtt úszkált a dinoszauruszokkal. Alkalmunk lesz megismerkedni a hazánkban őshonos tokfajokkal, valamint megtudhatjuk, hogy manapság esetleg hol találkozhatunk velük.

Augusztus 3. szombat

08:30 Napipeca – ezen a napon hosszúelőkés feeder szereléket készítünk Kolozsi Tamással közösen és bemutatásra kerül ennek használata.

Augusztus 4. vasárnap

9:00 Díjkiosztók, táborzárás
11.00 Hazautazás egyénileg

A tábor programjának – esetleges – változtatási jogát a szervezők fenntartják.

Információ:
Metzker Krisztina
KHESZ Ifjúsági referens
+36 (70) 334-6820

Jelentkezés a 2.turnus nyári táborára (kizárólag e-mailben): ifiklub@khesz.hu

A tábor programjának – esetleges – változtatási jogát a szervezők fenntartják.