Néhány napon belül kétszer dőlt meg a fás-tavi pontyrekord

Az első bejelentés egy közel húsz kilogrammos példány megfogásáról számol be. Tóth András 2024. május 19-én éjszaka, 23 óra 30 perckor fogta meg a tórekordot jelentő 19,40 kilogrammos pikkelyest. A szerencsés horgász beszámolója így hangzik:

„Az éjszaka folyamán a Fás-tavon fogtam egy 19,40-es tőpontyot. Jeleztük az illetékes halőrnek. Az ő elmondása alapján az eddigi rekord 18,90 kg volt. Fogási körülmények: szeles, borongós idő, kb. 15 perc után sikerült kiemelni. Mérés után vissza lett engedve. Saját rekordomat is megdöntöttem ezzel a gyönyörű tőponttyal. Csali: 16-os ananászos bojli.” (Fenti kép.)

A második rekordhal 2024. május 28-án szintén éjszaka került szákba és a mérlegen elérte a 20 kilogrammos súlyhatárt. Amint az a szerencsés horgász, Málik Csaba beszámolójából kiderül, egy gyors éjszakai peca hozta meg a nem mindennapi fogást:

„Kedden munka után kiugrottunk szalonnasütésre a Fás-tó partjára, egy kis rapid pecával egybekötve. Ezért csak minimális felszerelést vittünk magunkkal: a botzsákba kerültek a 360 cm-es kis finom feeder botok, az orsókon 0,22 mm-es monofil zsinórok, 0,14-es fonott horog előkék, ezeken pedig a kis pontyozó horgok. Így vágtunk bele az éjszakába, persze etetés nélkül itt se megy. 12 rakétát belőttünk, tigrismogyorót és erjesztett kukoricát vegyesen. Csali egy szem ananászos gumi kukorica volt. Egy jó 10 kg-os tükörponttyal indítottunk, majd 2:15 perckor szélcsendes időben, erőteljes húzós kapással jelentkezett életem eddigi legnagyobb pontya, ami egyben az egyéni ponty rekordom is. Öcsém Máik Richárd segítségével 15-20 perces fárasztás után sikerült megszákolni ezt a gyönyörű halat, ami pontosan 20 kg-ot nyomott és 85 cm hosszú volt. A halőr kiérkezéséig a hatalmas bojlis merítőbe tartottam a halat a vízben állva, hiszen ekkora halra nem készültünk és csak egy 3 m-es verseny haltartó volt nálunk. A halőr kiérkezése után dokumentáltuk a hal adatait és kíméletes bánásmóddal visszaengedtük éltető elemébe.”