Így néz ki az új egységes állami horgászokmány

2016. évtől új típusú állami horgászokmány váltja az állami horgászjegy és fogási napló párost, mely januártól kerül forgalomba. A kártyát és külön naplófüzetet összeolvasztó egységes okmány kiváltja a korábbi magyar, angol, német nyelvű állami horgászjegyeket, az érvényesítő bélyegeket, továbbá korábban az állami jegyek kiadását lelassító nyilatkozat kitöltésének kötelezettsége is megszűnik. Kiadását kizárólagossággal a NÉBIH-től közvetlenül a MOHOSZ kapta meg, a MOHOSZ-tól albizományosai által (területi tagszövetségek és kizárólag az oda tartozó tagegyesületek) egycsatornás módon átláthatóan, ellenőrzötten kerül kiadásra. Cikkünkben néhány képpel bemutatjuk az új egységes állami horgászokmányt. 

A horgász kezében legtöbbet forgatott új „füzetecske” első kézbevételével szembetűnik a korábbinál meggyőzőbb anyaghasználat, a 48 oldalas tartalom masszívabb, kicsivel vastagabb papírra került, fedőlapja és hátlapja kartonszerű. Kézbevételkor az ügyeskedők rögtön észreveszik, tűzése két ponton, belülről kifelé történt, a tűzőkapcsot az okmány teljes terjedelmében amolyan könyvkötéshez hasonló, MOHOSZ és NÉBIH logóval díszített ragasztott öntapadó védi. Eltávolítása sérülés nélkül nem lehetséges, így a korábban néhány esetben a halőrök által tapasztalt akár többszörösen kimerített halelviteli kvóták miatti lapcsere, vagy annak kísérlete immár kizárható.

Fedőlapja a korábbi állami jegy tartalmának felel meg, legfölül a kiadó szervezet nevével és postai címével, alább baloldalon a piros sorszámmal, jobb oldalon a díjtétel meghatározásával (Teljes árú: 2.200 Ft, fogási napló késedelmes leadása miatt: 4.200, díjmentes kategóriába tartozók: 200 Ft),  lejjebb a használható eszköz darabszámának meghatározásával, középen a megszokott személyes adatokkal. Az okmány adatokat tartalmazó középső részét nem kötelező kézzel kitölteni, számítógéppel nyomtatott etikett címkével is megoldható az adatokkal való ellátása. Etikett címkés kitöltés esetén a kiadó szerv részéről a keltezést kézírással kell kitölteni és aláírással ellátni.

Második oldalán egy rövid angol és német nyelvű általános tájékoztató szerepel, melyhez az ígéretek szerint lesz majd bővebb angol, német, orosz, román, szlovák és szerb leírás is. Ezt követik a kiadás szabályai és a naplóvezetés szabályai. Lényeges momentum, hogy az okirattal, vagy horgászati okmánnyal igazolt horgászvizsgával rendelkező külföldi horgász részére is kiadható, ezzel lényegesen egyszerűbb lett a külföldi horgász boldogulása, visszaemlékezve a törvény által korábban bonyolultan előírt honosítási procedúrára. Bár eddig is egyértelmű volt, de a leleményes húshorgászok miatt kiemelésre került, hogy a napló valamennyi bejegyzését kitörölhetetlen tintával kell megtenni, úgy hogy a bejegyzés később ne legyen javítható. (kimelegítős és radírozható tollak kilőve).

A horgászattal eltöltött napok számára szolgáló naptárrész öröknaptár formátumú lett, így több hely jut a karikázásnak, vagy ixelésnek, jobban látható és kényelmesen  bejegyezhető a karácsonyra kapott új horgászbotok próbálgatása alkalmával felmerülő következő év januári időszaka is. (A leadás előtt ne fejeltkezzünk meg a horgászattal eltöltött napok összesítéséről sem.)

A fogási összesítő táblázatot immár vízterületekre kell csoportosítani, így egyszer kell a fejlécbe beírni a víz nevét, a víztér kódját és az esetlegesen a vízkezelő által külön kért horgászhely nevét is (pl.: Hármas-Körös esetében alsószakasz, vagy középszakasz, stb.) ezzel több hely maradt a konkrét mindennapos bejegyzéseknek. A naplóban külön kóddal kötelezően jelölendő a sebes pisztráng, széles kárász (amennyiben fogható az adott vízen), angolna, garda. A vízkezelő adatrögzítési előírása esetén  a sügér, keszegfélék, ezüstkárász, busák és a törpeharcsa.  A bejegyzéseket továbbra is fél kiló pontossággal kell regisztrálni, az egyszerűség kedvéért egy tetszőlegesen megtartott kisebb hal esetén minimum 0,5 kg bejegyzésnek szerepelnie kell.

A kifogott halak bejegyzéseit tizenöt oldalon keresztül van lehetőségünk vezetni, így bőven belefér a naplóba a MOHOSZ és tagszervezetei által kezelt vizeken egységesen elfogadott, napi darabszám-korlátozással szabályozott halfajokra vonatkozó éves jegyekben foglalt 100 db-os kvóta. A lapok a 38. oldalon az éves összesítővel folytatódnak, majd a hafajokról és a fogási lehetőségekről szóló tájékoztatás kapott helyet.

Újdonság, hogy az okmány vastag hátlapja leválasztható, melynek belső oldalán elhelyezett igazolást csak akkor kell kitölteni és leválasztani, ha a horgász nem a kiadás helyén, hanem egy másik egyesületnél vált ki új állami horgászjegyet. Leválasztás esetén az új forgalmazási helyen, azaz az új egyesületnél ezt be kell mutatni, ennek hiányában az okmány kizárólag kétszeres díjfizetés mellett adható ki. A vastag lap hátulja összefügg az előzőekkel, tartalmazza a halászati őrök, társadalmi halőrök hivatalos bejegyzéseit, így egyesület váltásakor a horgász tárgyévi „előélete” a következő egyesülethez is eljuthat a hátlap kötelező leválasztásával.

Összességében az új állami horgászokmány jól sikerült. A kék igazolványba továbbra is belefér, felépítése masszívabb, „gerince” trükközés biztosabb, az oszlopokban és sorokban kicsivel több a hely, a szöveges tájékoztatás és útmutató pedig bőven kielégítő. Használjuk tehát halbőséggel, kellő mértékletesség és sportszerűség mellett.

Összeállításunk vázlatosan készült!

Cikk: KHESZ