III. Körös-völgyi Halászléfőző és Halételkészítő Verseny – részletes kiírás

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az előző évek hagyományait követve, idén is megrendezi  gasztronómiai ünnepét a III. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenyt, amelyre egyesületi, baráti, családi, munkatársi csapatok jelentkezését várjuk. A bevált programelemek mellett idén új kategóriaként Halőri csapatok is összemérhetik méltán híres főzőtudományukat a halas ízek kavalkádjában, illetve Körös-völgyi Horgászbörze néven használt horgászeszközök adok-veszek mustrájának lehetősége is biztosított lesz a rendezvény ideje alatt. Részletek:

Új programelemek!

1. Halőri csapat kategória

A már megszokott Halászlé; Egyéb hallé; Egyéb halétel kategóriák mellett idén elindítjuk a Halőri csapat kategóriát is, ahová országosan várjuk a hivatásos halászati őrök és aktív társadalmi halőrök alkotta csapatokat, akik szabadon választott halétellel nevezhetnek a Halőrök versenyére. A nevezési lapon a csapattagok nevénél kérjük jelölni a halászati őri státuszt (hivatásos / társadalmi), illetve a szolgálati területet a megyei illetőség szerint.

2. Körös-völgyi Horgászbörze – adok, veszek, cserebere…

Túlkészlet a ládában ólomból, horogból, zsinórból? Több a bot, mint az orsó? Régi, patinás darabok, amiknek „lelkük” van? Ezernyi pecás mütyűr, amire már nincs szükség, de másnak éppen ez kell? Ott a helyük a Körös-völgyi Horgászbörze standján!

Az idei III. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Verseny ideje alatt a Körösök Völgye Fesztivál keretében lehetőség lesz használt horgászeszközök adok-veszek csereberéjére 11-16 óráig. A horgászbörzén kiállítóként (árusként) való részvétel ingyenes és előzetes jelentkezéshez nem kötött!

 

Részletes kiírás és nevezési lap

Rendezvényhelyszín: Békés-Dánfoki Üdülőközpont (gasztronómiai komplexum melletti szabad terület)
Időpont: 2017. május 27. szombat

Szervező és főtámogató a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

A rendezvény a Körösök Völgye Fesztivál keretében kerül megrendezésre

Részletek:

A halételkészítő versenybe 2-4 fős csapatok jelentkezését várjuk.

Nevezés díja:

 • 5.000 Ft/csapat, amennyiben a nevező csapat halat igényel. Egy csapatnak kb. 5 kg (3 db) élő ponty jár. (a haligényt a nevezési lapon kell jelezni)
 • 2.000 Ft/csapat, amennyiben a nevező csapat halat nem igényel.

KHESZ tagegyesület részére 2.000 Ft (tagegyesületenként egy csapatnak jár kedvezmény, mely kb. 5 kg élő halat tartalmaz)

A nevezési díj – a fentiek szerint – tartalmazza (2-4 fő részére) kb. 5 kg élő pontyot (helyszínen kerül kiosztásra), 2 darab szemeteszsákot haltisztítási maradékoknak és hulladékoknak, helyi használatra egy garnitúra sörpadot, a csapat főszakácsa részére 1 db Körös-völgyi Horgászok Halászlé- és Halételkészítő Versenyére készült kötényt, minden más főzéshez szükséges alapanyagokról és kellékről a nevezett csapatoknak kell gondoskodni.

 • Nevezési határidő: 2016. május 24. szerda

Választható halétel kategóriák:

1. Halászlé (kérjük a jellegét a nevezési lapon megnevezni. Pl: dunai, tiszai-körösi, bajai, stb.). Kizárólag a helyben kapott halóból készíthető

2. Egyéb hallé (vegyes halászlé, csorba, korhely, stb.)

3. Egyéb halétel (paprikás, pörkölt, füstölt hal, előételek, saláták, sült- rántott hal, stb.)

4. Halőri csapat (szabadon választott halétel)

Egy nevező legfeljebb három halétellel nevezhet be a versenybe.

Kérjük az erre rendszeresített jelentkezési lapot kitölteni és leadni elérhetőségeinkre (személyesen, e-mail, fax). A jelentkezési lap leadható személyesen a KHESZ Békéscsaba, Bajza utca 11. szám alatti irodájában, faxon (66/323-512), vagy e-mailen keresztül (info@khesz.hu).

A jelentkezési lap letölthető MS Word formátumban ide kattintva!

A nevezési díj befizethető átutalással a KHESZ OTP 11733003-20030188 számlaszámára (a megjegyzés rovatban kérjük tüntesse fel a nevét / csapatnevét és a postai címét), csekken, vagy személyesen a KHESZ Békéscsaba, Bajza utca 11. szám alatti irodájában nyitva tartási időben (hétfő-csütörtök 7:30-16:00, péntek 7:30-13:30) Kérjük a befizetésről szóló igazolást a rendezvényre bemutatás céljából elhozni.

Program:

 • 10:30 órától – Főzőhelyek elfoglalása
 • 11 órától – Regisztráció a Dánfoki Üdülőközpontban a főzőverseny területén; jelentkezők által igényelt hal kiosztása
 • 12:00 – Főzés kezdete
 • 12:30-12:45 – Hivatalos megnyitó, köszöntők – Köszöntőt mond Dr. Hunya Miklós, a KHESZ elnöke
 • 15 órától – Zsűrizés folyamatosan (megjelenés, íz világ, tálalás, környezet)
 • 15:30-tól – Az elkészült ételek folyamatosan leadhatók a zsűri felé
 • 17:00 – Főzőverseny vége
 • 18:00 – Eredményhirdetés

A csapatoknak a különböző kategóriákban elkészült halételeket legkésőbb 17 óráig le kell adni a zsűri felé.

A versenyzőknek kell gondoskodniuk a következőkről: járulékos anyagokról (fűszerek, stb.), kéziszerszámokról, vágódeszkáról, a tisztításhoz és az előkészítéshez szükséges edényekről, vödörről, bográcsról és bográcsállványról, valamint a zsűrizéshez asztalterítőről, hagyományos tálaló edényekről (ne műanyag legyen), evőeszközről, szalvétáról, egyéb dekorációról. Az asztalokat kérjük terítővel vagy fóliával lefedni. Kérjük a főzést kötényben, fedett felsőtesttel és fejfedőben (sapka, kendő) végezni az elvárható higiéniai szempontok betartása mellett.

 • A gyepterület védelme érdekében az ételek fatűzön való elkészítését kérjük a jelentkezési lapon előre jelezni.

A helyszínen rendelkezésre áll: a gasztronómiai komplexum alatt vízvételi lehetőség, mosogatók, elektromos áram, mosdók. Az elkészült ételek árusítása a rendezvényen tilos.

 • A zsűrizés folyamata:

A zsűri ezúttal is a KHESZ tisztségviselőiből, díjnyertes mesterszakácsokból, közéleti személyiségekből tevődik össze.

 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI ÉS A PONTSZÁMOK:

 • Helyszín, környezet (előkészületek, tisztaság, hulladék gyűjtése, kezelése) 1 – 10 pont
 • Megfelelő megjelenés (előírások szerinti öltözet) 1 – 10 pont
 • Az étel megjelenése, ezen belül szín 1 – 10 pont, küllem, állag 1 – 10 pont, illat 1 – 10 pont
 • Az étel íze, zamata 1 – 30 pont
 • Hús íze, konzisztenciája 1 – 15 pont
 • Összbenyomás 1 – 25 pont
 • Maximális pontszám 120 pont

A pontozás végeredménye alapján a résztvevő csapatoknak kategóriánként arany–ezüst–bronz minősítésű oklevél, külön-külön az első három díjazottnak arany, ezüst és bronz serleg, a csapat tagjainak érem és oklevél kerül átadásra, emellett értékes nyeremények és különdíjak kerülnek kiosztásra.

PARKOLÁSI LEHETŐSÉG: A főzőversenyre nevezett csapatoknak a kipakolás idejére van lehetőség a tábor területére a gépjárművel történő behajtásra. A gépjárműveket a tábor melletti parkolóhelyen lehet elhelyezni. A rendezvényt a Békési Polgárőr Egyesület felügyeli.

Gyermek horgászverseny

Legyél Te a halfogó bajnok Dánfokon! A Békési Horgász Egyesület szervezésében a Dánfoki-csatornán (Üdülőközpont területén belül) gyermek horgászverseny kerül lebonyolításra délelőtt, amelyre a szervezők minden gyermeket szeretettel várnak!

7:00 – nevezés
8:00-10:00 verseny
10:00-11:00 mérlegelés, eredményhirdetés

További infó: bekesihe@freemail.hu, +36-70/7041065

Körös-völgyi Horgászbörze

A Körösök Völgye Fesztivál keretében a főzőverseny ideje alatt (11-16 óráig) a helyszínen horgászbörze lesz, ahol lehetőség adódik használt horgászeszközök adok-veszek csereberéjére. A horgászbörzén kiállítóként (árusként) való részvétel ingyenes és előzetes jelentkezéshez nem kötött!

A rendezvény ideje alatt élőzenei koncertek kezdődnek a főzőterület közelében lévő nagysátorban:

 • 12:00 Tomassy Party Band
 • 16:00 Doors Tribute Band
 • 18:00 Cassiopeia (örök zöld rock slágerek)
 • 20:00 Tunyogi Emlékzenekar

A KHESZ Vezetősége a résztvevő csapatoknak és a Vendégeknek eredményes versenyzést és jó szórakozást kíván!

KHESZ

Kisvideó a 2016. évi rendezvényről