Izgalmas hajrá a fás-tavi bojlis találkozón – utolsó éjjel 40 kilóval előzték az élmezőnyt

Vasárnap véget ért a III. Békés Megyei Bojlis Találkozó őszi fordulója és egyben a nívós versenysorozat is. A második rangadó parázs küzdelmeket, a csapatoknak „kimatekozhatatlanul” szoros eredményeket, gyomorba költöző izgalmat  és nem utolsó sorban gyönyörű halakat adott.


Fotó: BMBT

Még itt az elején gyorsan tisztázzunk valamit azok számára, akik sokmázsás halkitermelésre szeretnek biccenteni egy bojlisverseny kapcsán. A Fás-tó nem egy lavór típusú halkarám, ahol bányászati rutinműveletté silányítható a halfogás. Főleg nem a nagytestű uszonyosok szákba terelése. És még csak nem is kifejezetten bojlis halállománnyal megformált víz ez a tó, ahol jobbára már név szerint ismerni a lajstromban lévő nagypontyokat.

A Fás, a bányatavak messze földön híres holdbéli tája, igazi hardcore bestia. Jellemzően 4-9 méteres medre hektárszám tele a hajdani nádasok torzsmezőivel, a művelés évtizedei alatt kivastagodott erdők múmiáival, gátakkal, platókkal, púpokkal, törésekkel. Hamisítatlan vadvíz, horogtól nem domesztikált halakkal, amelyek közül sok háborítatlanul tengeti halöltőit valahol az ágbogok között.


Izgalmas pálya (Fotó: Abiotic CBT)


Akadófogás – egy fotót ez is megér (Abiotic CBT)

Itt egy jó halat kivenni sosem rutin és ötből ötöt elveszteni egyáltalán nem újdonság. Ez még akkor is áll, ha bojlis verseny van éppen és engedélyezett a csónakhasználat, mert a sátorból a „hajóba” ugrani sokszor futólépésben is késő. Az öreg ponty baj esetén azonnal tudja hova a merre és a zsinórszabadító kampó gyakran nappal sem segít, nemhogy éjjel.

A fás-tavi bojlis találkozó versenyzői ezt már jól tudták a tavaszi forduló tapasztalatiból okulva: 20-30 kilós összfogást produkálni már jó és szerencsés teljesítmény, ami ennél több adatik, az már igencsak fás-tavi bónusz.

Minden elismerés tehát azoknak a csapatoknak, akik nem féltve „renoméjukat” a kudarcoktól, zsinórjaikat a karcoktól, a tavaszi forduló után ismét felvették a kesztyűt és részt vettek az őszi viadalon is.


A megnyitó pillanatai

A jóslatoknak megfelelően már az első napon látszott – dacára a még mindig kánikulai melegnek –, hogy jobban megy a hal mint a tavaszi versenyen. Rögtön az első 24 órában mérlegre került a verseny legszebb hala is, egy 12,30 kg-os tőponty, illetve még egy 10 pluszos és számos azt közelítő fogás.

A szerencsetényezőt azonban most sem lehetett kivédeni: a tó ismét makacsul tartotta magát haljárás szempontjából a versenypálya középéhez, így aki oda húzott, jól járt. Az eleje és a vége (de különösen a vége) most is tehetetlenül szemlélte a reggeli és esti, illetve időközi „nagy” mérlegelések középtáji sürgését-forgását.


Már ez első éjjel tiszteletét tette az Imperial csapatnál a verseny legnagyobb, 12,30-as hala
(Fotó: Boros Imre)

A két forduló alapján már nyugodtan kijelenthető, hogy az őszi mezőny nullázó sereghajtóit sem az akarat és a tudás híja, hanem egy jókora pech taszította 72 órás zavartalan vízparti sziesztába.

A szerencsések pedig a jó sorsuknak megfelelően igyekeztek élni a lehetőséggel. Így tett az Abiotic Carp Baits Team is, akik közvetlenül a tavaszi nyerő helyük mellé húztak, így nem meglepő módon a verseny bemelegítő szakaszában már ismét az élen jártak bő húsz kilóval.


Az Abiotic csapata ismét jó helyen (Fotó: Abiotic CBT)

A sors azonban fintoros és a többi csapatot sem „csirketápból gyúrták”, hogy a bojlis tartalmakhoz stílszerűek maradjunk. Szombatra a várt időjárási front megérkezett és bár messze északon hirdette beharangozott markánsságát, felhői kissé növelték kedvét a halak kapósságának.

A verseny félidejére több csapat is felzárkózni látszott az Abiotic mellé, sőt a Cavity Eye Team, a szombat reggeli közel húsz kilónyi bemért halával már a 60 kiló összfogás közelében járt alaposan megugorva a mezőnytől.


Fordult a kocka – a Cavity félidőre hatalmas tempóval és szép halakkal
szakadt el a mezőnytől (Fotó: BMBT)

És mivel a végelszámolás a fordulókon elért helyezési számok összeadásával kalkulálódott, innen kezdett igazán izgalmas lenni a dolog.

Hiszen a Cavity a tavaszi négy pontjával igencsak jól állt összetettben, főként, hogy egyre több csapat szorította hátrébb az Abiotic-et, akinél az erős kezdés után lassult a tempó és ez még fájdalmas halvesztésekkel is párosult. Negyedik helyre ezen a fordulón márpedig nem csúszhatott, mert a Cavity mostani fordulógyőzelme esetén pontazonosság lépne fel köztük és a mindent eldöntő súly már a Cavity javára húzott.


Egyre több team zárkózott fel a húzócsapathoz


Kiélezett a verseny – ismét egy szép hal a Cavity-nél

Szombati napra konzerválódni látszott ez az állapot, mert a halak jócskán visszavettek a tempóból, egy-egy mérlegre kerülő, a 3 kilós bemérési súlyhatárt elérő ponty vagy amur szinte duplán számított, legalábbis örömben.

A java azonban az izgalmaknak még hátra volt. Az utolsó versenyest alkonyatában csipogni kezdett az egyik Abiotic állás és a sikeres ráemelés után a fiúk rugóként repültek a csónakba. Az akció jutalma egy 10 és feles tőponty lett, ami életben tartotta a csapat reményeit.


Szivárványos remények az utolsó estén…


…és egy fás-tavi Abiotic emlékkép a barátokkal


Végre! – életben az Abiotic remények


A 10+ megérdemel egy közös fotót

Persze számítani lehetett, hogy az esti nagyhal az utolsó éjszaka mozgalmasságára vonatkozó jeladás, ami majd másoknál is halat eredményez.

Bár az estihez hasonló nagy fogásért senki sem fújt végül mérlegelési ébresztőt, a reggeli mustra ismét sok munkát adott a jegyzőkönyvet vezető stábnak. Egyre-másra szaporodtak a csapatkilók, a friss hírek-jöttek mentek, de a pontos adatok hírzárolása miatt már senki sem tudta, hogy mennyi az annyi.


Vége a versenynek, teljes hírzárlat – az utolsó mérés következik


Ezt a szereléket nem engedik a Fás fái


Hoppá! – ez mégsem akadó


Hát ez nem éppen egy tipikus ponty hát


Egy 5,80-as „külsős” süllő – csakhogy tudjuk, mások is lakják az akadókat

A vasárnap délután egy órai befejezés és az addig még horogra kerülő halak bemérése után, az adattáblázatok frissítését követően derülhetett csak ki, hogy mennyire szoros is volt ez a verseny.

A forduló dobogósai mind 60 kiló felett, de csupán két kilós szórásban egymástól. És a tavasszal győzedelmeskedő, a mostani versenyt is remekül kezdő Abiotic nincs a háromban. Ennek ellenére 5 pontjával mégis ő az összetett győztes, mert az utolsó éjjel több mint 40 kilót fogó Pontycentrum csapata, ebben a fordulóban, és az összetett versenyben is a nagy riválist, a Cavityt, a második helyre szorította!


Izgalmas verseny, izgalmas eredményhirdetés

A második fordulóban tehát első a Pontycentrum (65,885 kg); második a Cavity Eye Team (64,075 kg); harmadik az Imperial Baits Team (63,800 kg), negyedig az Abiotic Carp Baits Team (49,875 kg). Összetettben így első az Abiotic Carp Baits Team (5 pont); második a Cavity Eye Team (6 pont); harmadik a PG Baits Team (8 pont).

Mindez azonban csak érzékletesen drámai felvezetés után derült ki az eredményhirdetésen, ahol Szamosi Attila és Kiss Árpád főszervezők először röviden értékelték az őszi fordulót, illetve az egész éves versenyt, amely méltó kihívás elé állította a csapatokat.


Szamosi Attila (jobbra) és Kiss Árpád (balra) főszervezők
és az összetett győztesnek járó serleg

Végül megköszönve a verseny megrendezésére lehetőséget adó Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének támogatását átadták a díjazottaknak járó elismeréseket, amely az összetettben győztes csapat esetében a 2017-es V. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny nevezési díját jelentette.

Ezen izgalmas versenysorozat beszámolójának legvégére pedig alighanem más már nem is kívánkozik, mint egy köszönet a versenyt szervező Élvehal Egyesület gárdájának is, hiszen nélkülük jó néhány gyönyörű fás-tavi hal fogásának fotójával, emlékével lennénk szegényebbek…

Cikk, fotó: Tószögi György


Az őszi forduló eredménye Forrás: BMBT
(Kattints a képre és nézd meg nagyobban)


A legnagyobb hal díja és a forduló bronzhelye is az Imperial Baits Team csapaté


A félidőnél a fordulót és az összetettet is vezető Cavity Eye Team végül második lett


A forduló győztese az utolsó éjjel mindenki lefölöző (kissé kialvatlan) Pontycentrum csapata


Nagy csaták, remek fordulóteljesítmények: összetettben bajnok az Abiotic Carp Baits Team