Kapitális méretű nyúldomolykó a Sebes-Körösből

Vass Norbert körösújfalui horgásztól érkezett a bejelentés, mely szerint a Sebes-Körös felső szakaszán április 21-én délután egy fajában kapitális méretűnek számító 10-15 dkg-os nyúldomolykót (Leuciscus leuciscus) fogott bolognai bottal, úsztatva, csonti csalival.

A védett halat avatatlan szem könnyen összetévesztheti a fogható státuszú, 25 cm-es méretkorlátozással és tilalmi idővel is védett, a horgászfogásokban gyakori fejes domolykóval (Squalius cephalus). A nyúldomolykó a Körösök mellett kimondottan ritkának számító áramláskedvelő faj. Maximális mérete 20 cm-t aligha haladja meg. Alsó állású száj jellemzi (képen), továbbá farok alatti úszójának homorú szegélye egyértelműen meghatározza.

A hazai viszonylatban ritkának mondható halnak a Sebes-Körösben kifejezetten erőteljes állománya található. Norbertnek a mostanihoz hasonlóan nagyobb méretű példányhoz még nem volt szerencséje, de elvétve Ő és Édesapja is többször fogott már Körösújfalu környékén kisebb egyedeket. (Természetesen a szép példány néhány másodperces fotózást követően visszahelyezésre került. – Szerkesztő)

Cikk: Nemes Attila
Fotók: Vass Norbert


Régebbi fogások…