Kecsegék a Körösben, compók a holtágakban – videó

Az őszi halasítások kuriózum mozzanataiként a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége október hónapban két olyan fajt is kihelyezett horgászvizeibe, amelyek a maguk nemében különlegességet jelentenek az éves telepítési rátában. Békés megye élővizeibe kecsegék, a holtágakba és tavakba pedig szemet gyönyörködtető compók kerültek nemrég.

Október 11-én a Békés megyei horgászszövetség mintegy 200 kg kétnyaras, jelölt kecsegét helyezett ki a Hármas-, a Kettős-, és a Sebes-Körösbe Szarvasnál, Gyomaendrődnél, Körösladánynál és Köröstarcsánál. Az átlagosan 25-30 dekás növendék tokhalak telepítésével a KHESZ – a korábbi évek gyakorlatát folytatva – a Körösökben (is) rendkívüli módon megfogyatkozott halfaj vízrendszerbe történő visszahonosítását célozza meg.

Békés megye folyóiban a kecsegének jelenleg nincs számottevő állománya, horgászzsákmányként az utóbbi 10-20 évben a legritkább kivételként fordult elő. Múltban való gyakoriságát azonban a történeti leírások mellett a Gyomaendrőd térségében lévő Kecsegés-zug (Kecsegés-zugi holtág) helynév is igazolja, illetve az 1970-es évek fogási naplóinak adatai, amelyekből még összességében 200-300 kilogrammos körösi kecsegefogás mutatható ki.

A Békés megyei horgászszövetség a kecsegék telepítésével – a térség folyóvizeinek őshonos halakkal történő gazdagítása mellett – igyekszik annak a lehetőségét megteremteni, hogy a hazai élővizek egykor általánosan előforduló tokhalával a jövőben a Körös-vidék horgászai újra találkozhassanak.

A kecsege a hatályos törvényi rendelkezések szerint jelenleg a nem fogható (nem megtartható) halak kategóriájába tartozik, de fogási tilalma az állomány erősödése esetén felülvizsgálható. Mivel a fogási naplók a fenti okból jelenleg nem szolgáltathatnak adatokat a kecsegék állományaira vonatkozóan, a Körösökben történő esetleges kecsegefogásokról a horgászok szíves tájékoztatását kéri a horgászszövetség.

Október legvégén szintén egy különlegesnek mondható halfaj egyedeivel gyarapodhattak, ezúttal Békés megyei állóvizei. A KHESZ és tagegyesületei által hasznosított holtágakba, illetve tavakba (Kondorosi kavicsbányató, Borosgyáni 2. és 4. számú tavak, békéscsabai Téglagyári 6-os tó, gyulai Télglagyári 6-os tó, Kákafoki holtág, Peresi-holtág, Gyoma belterületi holtágak, Fás-tó) összesen 800 kg 2-3 nyaras compó került.

A horgászszövetség általi rendszeres „doktorhal” kihelyezéseknek köszönhető, hogy ennek a küllemében ugyancsak szép és sajátos megjelenésű, egykor a Körös-vidékre igen jellemző, utóbbi időkben azonban egyre fogyatkozó őshonos halunknak mind több Békés megyei vízben alakul ki stabil állománya.

A most telepítésre kerülő, átlagosan 10-30 dkg átlagsúlyú egyedek között szép számmal akadtak szemet gyönyörködtető, 0,5 kilogrammot elérő példányok is, amelyek vélhetően kiemelkedően kedvező megmaradási eséllyel fogják gazdagítani a térség állóvizeit.

Cikk, fotó, videó: Tószögi György