Zárnak a kikötők, de a halászati őrzés nem szünetel

Október utolsó péntekén tartotta az év utolsó közös halászati és vízrendészeti ellenőrzését a Gyulai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Alosztályának (vízi) járőrvezetője és a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halászati őre a Kettős-Körösön. A duzzasztó alatti szakasz szezonzáró bejárása a békési kishajó kikötő közelgő zárása miatt volt aktuális, mintegy még egyszer körbenézve az ilyentájt már igencsak elcsendesülő alsóvízen.

A két szervezet jó együttműködésének eredményeként idén számos alkalommal szerveztek közös, rendőrségi járőrhajóról történő ellenőrzést a Kettős-Körösön, így nem csupán a horgászat jogszabályi vonatkozásai kerültek fókuszba, hanem a vízrendészeti feltételek megléte is. A sporthajók és vízitúrázók mellett ilyenkor zömében a horgászok kerülnek az ellenőrzés látómezejébe, a mostani alkalommal azonban már senki sem tartózkodott a vízen.

Ez nem meglepő, hiszen novemberhez közeledve a megszokott menetrend szerint szezonzáráshoz készülődnek a Békés megyei kishajó kikötők. A hajó- és csónaktulajdonosok sorban leveszik a folyókról vízi járműveiket, elcsendesülnek a révhelyek, a horgászok megfogyatkoznak a vízen.

Nem úgy a parton, ahol a békési duzzasztó és a békési Körös-híd közötti szakaszon ez alkalommal is jó néhányan hódoltak még a halfogás szenvedélyének. A magas hőmérsékleti értékekkel kedveskedő októbernek köszönhetően még számosan próbáltak finomabb szerelékkel békés halra, keszegre, kárászra, pontyra horgászni, nem eredménytelenül.

Bár a folyóvizeken úgy tűnik az idei évre már letűnt a hajós horgászélet, a vízpartok jellemzően még sokáig nem ürülnek ki. Az őszi és a sokszor fagymentes kora téli ragadozós idény még csak most köszöntött be, ami nem csak az „élő”, de az állóvizek partjára is tovább csábítja a megrögzöttebb pecásokat.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége tájékoztatása szerint ugyan a rendőrséggel közös vízi bejárások a folyón tavaszig megszűnnek, de a fentiek okán halászati őreik továbbra is szemmel tartják területeiket, a vízpartokon rendszeres szolgálatot teljesítve.

Cikk, fotók: Tószögi György