Kísértésbe vitték a pontyok a horgászt

A Békés megyei horgászvizek fókuszában az elmúlt hetek során kétségkívül a tavaszi haltelepítések állnak. Rengeteg hallal frissülnek a térség holtágai, tavai, illetve élővizei, és a hirtelen megnövekedett fogási esélyeknek nem minden horgász tud „túlkapások” nélkül ellenállni.

Régi „horgászbűn” a vízpartokon, hogy – különösen haltelepítések időszakában – a pecások némelyike a bő fogás lázától fűtve kísértésbe esik és több halat birtokol el, mint amennyit a jogszabályok, illetőleg a helyi horgászrendek előírnak.

Klasszikus példája volt mindennek az a néhány nappal ezelőtti eset, mikor is a békésszentandrási Sirató-holtágon egy horgász alaposan áthágva a szabályokat hódolt szenvedélyének.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége hasznosításában lévő vízterületen (a kákafoki összekötő csatorna torkolatának közelében) a szervezet hivatásos halászati őrei egy csónakos horgászt igazoltattak a reggeli órákban, aki éppen kikötéshez készülődött. A csónakban két db karikás haltartót találtak, amelyekben összesen 5 db ponty volt elhelyezve.

A horgász elismerte, hogy a halakat ő fogta egy-két óra leforgása alatt, ezzel alaposan túllépve a helyi horgászrend két darab pontyra szóló mennyiségi korlátját, ami a jogszabály maximum napi 3 db-os napi kvótája tekintetében is jogsértő.

A mennyiségi túlkapáson felül horgászokmánya kötelező adminisztrációjának sem nem tett eleget a pecás, mivel a horgászat napját nem jelölte fogási naplójában és a kifogott halak egyeikét sem vezette fel okmánya fogási táblázatába.

A halászati őrök ennek tükrében jegyzőkönyv felvétele mellett a helyszínen bevonták állami horgászokmányát és területi jegyét. A bő fogási lehetőség miatt kísértésbe esett horgásznak halgazdálkodási hatósági eljárás keretében kell felelnie majd tettéért.

A horgász által kifogott 1,5 és 3,5 kg közötti pontyok egyébiránt túlélték a megpróbáltatásokat, a helyszíni eljárást követően a halászati őröknek sikerült élve visszahelyezniük a vízbe azokat.

Bár a Békés megyei horgászszövetség vízterületein sokat javult a horgászok szabálykövetési fegyelme az utóbbi időben, a vízpartok állandó szemmel tartására azonban a fenti eset tanulságai okán is nagy szükség van. A halászati őrök éber jelenlétének köszönhetően ezúttal is egy súlyos jogsértő cselekmény került megakadályozásra.

Cikk: Tószögi György
Fotók: Bogdány Zoltán