Kiválóan vizsgázott a fűzfás-zugi versenypálya a Női Országos Bajnokságon

A MOHOSZ szakvezetés, a versenyzők és a KHESZ szakmai értékelésében is remekül vizsgázott a gyomaendrődi fűzfás-zugi versenypálya, ahol július 5-7. között került lebonyolításra a XLII. Női Országos Bajnokság első fordulója. A világbajnok horgász hölgyeket (Gyulánszki Nikolett, Kovács Hajnalka, dr. Kulcsár Aranka, Rudnay Csilla, Walter-Barna Diána) is tömörítő mezőny rendkívül izgalmas, bő fogási eredményekkel fémjelzett csatát vívott, viadalukra örvendetes módon nemcsak a megye versenyhorgászai, hanem a helyi lakosok is kíváncsiak voltak.

A fűzfás-zugi versenypálya kialakításának ötlete még tavaly vetődött fel azzal a gondolati hátérrel, hogy Békés megye, illetve ezen belül Gyomaendrőd országos horgászversenyek színhelye lehessen a jövőben. A KHESZ által előterjesztett fejlesztés ötletét Gyomaendrőd Város Önkormányzata beruházó partnerként támogatta, így a két szervezet közös pénzügyi finanszírozásával idén kora tavasszal megkezdődhettek a versenypálya kialakításának munkálatai.


A Fűzfás-zugi-holtág versenypályaként megújult impozáns partvonala

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az év elején sikeresen elnyerte a MOHOSZ által kiírt XLII. Női Országos Bajnokság júliusi fordulójának rendezési jogát, így a nyár elejére elkészülő új versenypálya szinte azonnal betölthette neki szánt szerepét.

Az egységes stégállásokkal és rendezett partvonallal hívogató pálya a versenyt megelőző edzésnapokon ígéretesen teljesített és mind kialakításában, mind halállományában kedvező tapasztalati értékelést kapott a versenyzőktől, illetve segítőiktől. Kellemes meglepetést jelentett a résztvevők számára, hogy a pálya „halasságát” a KHESZ igyekezett a technikásabb horgászatra és a bő fogási mennyiségre optimalizálni. Ennek megfelelően már tavaly ősszel elkezdődött az a szakmai alapossággal megtervezett telepítési folyamat, amely főként vegyes keszeg állománnyal – közte 0,5-1 kg egyedsúlyú dévérekkel –, illetve két- és háromnyaras pontyok megfelelő kihelyezési arányával és időbeliségével biztosítani tudta ezt.


A versenyzők örömmel tapasztalták meg az optimalizált halállományt

A pénteki első napi négyórás fordulót mindezek okán nagy várakozás előzte meg, hiszen a versenyzők állítása szerint az edzésnapokon mindennap újat nyújtott a holtág halállománya, ezzel is érdekessé, izgalmassá téve a versenyre való felkészülést. A résztvevők bár tájékozódtak a versenypályáról, előzetesen nem rendelkeztek gyakorlati tapasztalatokkal a vízterületet illetően, így valódi kihívással néztek szembe.

Péntek reggel a KHESZ részéről dr. Hunya Miklós elnök nyitotta meg a versenyt, megköszönve annak lehetőségét, hogy a XLII. Női Országos Bajnokság első fordulójának rangos eseménye itt bonyolódhat le.


Dr. Hunya Miklós KHESZ elnök köszönti a versenyhorgász hölgyeket

Gyomaendrőd polgármestere, Toldi Balázs köszöntőjében pedig bizakodását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az új horgász-versenypálya és az itt megrendezésre kerülő országos versenyek Gyomaendrőd horgászsporti és turisztikai értékére remélhetően kedvezően hatnak majd.

A hivatalos megnyitó után Ambrus Tibor a MOHOSZ Horgászsport Szakszövetségi Iroda vezetője és Magyar Gábor a női horgászválogatott kapitánya ismertette a szabályokat és bonyolította le a sorsolást.

Az első versenynap szervezők és résztvevők számára kellemes meglepetést tartogatott. A már napok óta intenzíven etetett pálya versenykörülmények között is halasnak bizonyult és a továbbra is pontyokkal vegyes esélyek miatt a jellemzően keszeghorgászatot célzó taktikákon hamar változtatni kellett, technikásabb horgászatot követelve a versenyzőktől. Az első nap a tavalyi egyéni bajnok Gyulánszki Nikolettnek sikerült legjobban (15.600 g), második Kovács Hajnalka lett (15.220 g), míg harmadik helyett Walter-Barna Diana szerezte (14.930 g).


A versenynapok mérlegeléseit sok szurkoló érdeklődve kísérte figyelemmel

A szombati napon a pontyok némileg erősebben domináltak a pályán, ezt a  fogási eredmények is tükrözték. Bek Bonita volt a legjobb (17.785 g), a 2. helyet Rudnay Csilla szerezte meg (16.090 g), 3. helyre Gyulánszki Nikolett került (16.085 g), míg 4. hely dr. Kulcsár Arankáé lett (16.080 g). Érdekes, hogy a második és negyedik helyen végzők között mindössze 10 gramm döntött, ami igazán kiélezett eredménynek számít egy 4 órás horgászat után.


Fotó: Sztanyik Krisztina


Fotó: Sztanyik Krisztina


Fotó: Sztanyik Krisztina


Fotó: Sztanyik Krisztina


Fotó: Sztanyik Krisztina


Fotó: Sztanyik Krisztina


Fotó: Sztanyik Krisztina

A harmadik nap jókora záporral indult, ami miatt egy órával később kezdődött a mindent eldöntő utolsó forduló, amelyre az első két nap eseményeihez hasonlóan számos helybéli, a városban tartózkodó turista/vendég, illetve megyei versenyhorgász volt kíváncsi. A várakozás, a véghajrá izgalmai és bizonyára az egész hét fáradtsága miatt érezhetően feszültebb versenyhangulat uralkodott a pályán, de a „lányok” kitartó horgászatát sem ez, sem pedig a verseny végére visszatérő rendkívül heves záporeső nem tudta megzavarni. Olyannyira nem, hogy az utolsó fordulót, a szakadó esőben is eredményesen horgászó dr. Kulcsár Aranka fantasztikus pályacsúccsal nyerte (23.340 g) 2. helyen Németi Krisztina végzett (18.205 g), míg 3. helyet Varga Viktória Vanda szerezte meg (17.785 g).


Dr. Kulcsár Aranka pályacsúcsot jelentő terítéke

A három forduló összesített eredménye alapján Gyulánszki Nikolett 8 helyezési számmal, végig vezetve, kiegyensúlyozott, technikás horgászattal megnyerte az XLII. Női OB első, gyomaendrődi fordulóját. (Augusztus 23-25. napján Bogyiszlón újabb háromnapos forduló vár a női mezőnyre és a két verseny összesített eredménye dönt majd a 2019 évi női magyar bajnoki címről.)

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Toldi Balázs valamennyi versenyző részére virágcsokrot és a TURINFORM iroda ajándék csomagját, míg dr. Hunya Miklós KHESZ elnök a győzteseknek járó kupákat adta át.


Csak a ládán ildomos rivalizálni

Ami a versenyértékelést illeti, rendkívül pozitív visszajelzést jelentett a horgászok és a MOHOSZ szakvezetés részéről, hogy az új versenypálya fizikai kialakítása minden tekintetben kiváló feltételeket tudott nyújtani egy minősített országos horgászverseny lebonyolításához. Ezen felül minden résztvevő elismerően nyilatkozott a rendezés magas színvonaláról, a hagyományosan szívélyes körös-vidéki vendéglátásról.

Külön kiemelésre került a verseny idejére mind mennyiségben, mind méretben és faji összetételben is remekül „beállított” halállomány, ami egyértelműen a hozzáértő halászmérnöki-szakmunkát dicséri. Mindezen együttes tényező következtében felmerült annak a lehetősége is, hogy még ebben az évben újabb országos verseny színhelye lehet a gyomaendrődi Fűzfás-zugi versenypálya.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ezúton gratulál a XLII. Női Országos Bajnokság hölgyversenyzőinek az első fordulón elért eredményeikhez, megköszönve a MOHOSZ-nak a bemutatkozás lehetőségét adó rendezés jogát.

Cikk: KHESZ
Fotók: Sztanyik Krisztina, KHESZ