Környezetvédelmi konferencia a Végegyházi Horgász Egyesület szervezésében

Környezetvédelmi konferencia helyszíne volt Végegyháza 2013. április 25-én délután, melyet a Végegyházi Sporthorgász Egyesület rendezett meg “Szárazér, a mi vizünk” címmel. A  rendezvény helyszínét adó Barangoló Közösségi Ház illusztris előadókat és vendégeket üdvözölhetett ezen a délutánon a sporthorgászok jóvoltából.

A meghívott vendégek között Csürhés Istvánt, Kaszaper polgármesterét, Jancsó Ottót, Nagybánhegyes polgármesterét, Varchó Istvánt, Végegyháza polgármesterét, Szél Adriánt, a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület munkaszervezet vezetőjét, Marosán Györgyöt, a battonyai Petőfi Horgász Egyesület elnökét, Gyivicsán Andrást, a tótkomlósi Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület elnökét és a helyi civil szervezetek képviselőit is köszöntötte Varga István, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnöke.

.A község polgármestere köszöntőjáben méltatta a térség természeti kincsét, a Száraz-eret. Elmondta, hogy mint mindannyiunknak, neki is sok-sok személyes élménye kötődik kis vízfolyáshoz, s felhívta a figyelmet a védelmére, azért, hogy a jövő nemzedéke is megismerje és örömét lelje benne. A konferencia megnyitója után Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeum igazgatója előadása hangzott el, melynek címe is sokat ígérő volt: „Évezredes hatalmi központ: a végegyházi Zsibrik-domb a világ közepe. A környéken több földvár közül a Végegyháza-Kaszaper határában található Zsibrik-domb érdekes történetével az eddigi helytörténeti ismeretek tovább bővülhettek.

Kunhalmunk, a Zsibrik-domb jövőbeli turisztikai központtá való kiépítésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet Csürhés István polgármester, így nem csak a helyiek számára válhatna ismertté ez a földvár.

A száraz-éri vízrendszer történeti áttekintéséről Versegi László, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke tartott előadást. Az ős Száraz-ér régi nyomvonalától kezdve a vízszabályozást követő időszakokig megismerhettük, milyen változásokon ment keresztül a vízfolyás napjainkig.

Rövid szünet után Nagy László, a Nyitott Szemmel Közhasznú egyesület munkatársa beszélt egyesületükről, majd átadta a szót Dr. Pingné Kupkai Évának, aki a papírbrikett készítés rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot. Ez az eljárás nem csak környezetbarát, de a fűtésköltséget is jelentősen csökkentheti.

Ezt követően a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége környezetvédelmi tevékenységét ismerhettük meg Nemes Attila ügyvezető jóvoltából, aki nem csak tevékenységi területeikről beszélt, de a vizek élővilágát is bemutatta horgász-szemmel.

A konferencia utolsó előadásaként a végegyházi civil szervezetek környezetvédelmi akcióiról, a Száraz-ér a mi vizünk környezetvédelmi programsorozat elemeiről a  tartott rövid összefoglalót, végezetül  a sporthorgászokat mutatta be  Horváth Judit.

A konferencia zárásaként a meghívott előadók és vendégek jóízűen elfogyasztották a rendezvény alatt elkészített halászlét.  A beszélgetés így fehér asztal mellett, immár kötetlenül folytatódott tovább.

A rendezők a konferenciát hagyományteremtőként indították el, melyet az is bizonyít, hogy számos téma adódott, amelyet érdemes lenne egy következő alaklommal tárgyalni.

A Száraz-ér a mi vizünk konferencia, amely egyben a Végegyházi Sporthorgász Egyesület Száraz-ér a mi vizünk rendezvénysorozatának utolsó állomása volt, véget ért. A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás Pályázata támogatta. A konferencia színvonalas lebonyolításához a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Juhász Zoltánné, Kunos Ágnes és Mikula István is nagyban hozzájárult. Az előadások anyaga a Végegyházi Kábeltelevízió műsoraiban hamarosan látható lesz.

Cikk: Horváth Judit, Fotók: Horváth Judit, Horváth László, Kunos Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük