Körösvidéki Sulikupa döntő – csapatszellem és horgászláz a fűzfás-zugi versenypályán

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Ifi Klubja két év szünet után 6. alkalommal szervezte meg a 9 térségben, 82 átalános iskolás csapat és 246 gyermekhorgász részvételével a Körösvidéki Sulikupa elnevezésű országosan egyedülálló rendezvényét. A térségi selejtezők után az elmúlt vasárnap a Fűzfás-zugi-holtág versenypályája adott otthont az eseménysorozat döntőjének, amelyre mind a résztvevők, mind a szervezők nagy izgalommal készültek.
Dr. Kutyej Lajos alelnök, a verseny életre hívjója, egyben mentora a verseny megnyitójakor elmondta: a rendezvény különlegességét az iskolák bevonása adja, ami diáksport jelleget ad a versenyhorgászatnak, legfontosabb céljának a versenyzői utánpótlás kinevelését tartva szem előtt.
Az alelnök szavai szerinti alapmotiváció – a természetet és a horgászatot kedvelő gyermekek megismertetése a horgász-versenysport és a csapatversenyek világával – láthatóan célt ért, hiszen a döntőn sok ismerős és természetesen ismét sok-sok új mosolygós gyermekarc ragyogott, várva a délelőtt 9 órai kezdésre jelt adó kürtszót.
A verseny első perceiben már tudni lehetett, izgalmas versenyórák várnak a mezőnyre. A versenypálya igazán gyerekbarát arcát mutatta meg: a remek pontyos-keszeges-kárászos halállományból ezúttal főként a keszegek és az kárászok mutattak élénk aktivitást, ami az ügyesebb kispecásokat bizony végig feszes tempójú horgászatra késztették. Egy-egy szebb dévér vagy az etetéseken szedegető balin szákolását éppen ezért nem ritkán messze halló, megkönnyebbült csapatvezetői-szurkolói sóhaj kísérte.
A verseny végét jelző déli kürtjel után a mérlegelés mutatta meg igazán, hogy milyen ügyes kis versenyhorgász-palánták sereglettek össze a döntőben. A mezőny zöme bőven egy kilogramm felett gyűjtögetett az apróbb halakból, de sok horgásznál 3-4 kilogramm is összegyűlt a háromórás forduló alatt. A mezőny legjobbja messze túlszárnyalva mindenkit, több mint 7 kilogrammal írta be magát a Sulikupa történelmébe (Rojkó Balázs – Szlovák Általános Iskola, Szarvas).
A legizgalmasabb rész természetesen csak ezután következett. Az eredményhirdetés előtt dr. Hunya Miklós a KHESZ elnöke, Nemes Attila ügyvezető igazgató és Metzker Krisztina Ifi Klub gyermekprogram szervező is kifejtette gondolatait, melyek szerint nagy öröm, hogy hosszú szünet után a Körösvidéki Sulikupa ilyen töretlen népszerűséggel tért vissza a vízpartokra. A döntőt illetően pedig jó érzés volt látni a Fűzfás-zugi versenypálya partján a valódi csapatszellemben elinduló 14 csapatot alkotó 42 gyermeket, akik felkészülten, a pálya adottságait már megismerve érkeztek, alakították ki saját csapattaktikájukat és jókedvvel, lelkesen horgásztak a 3 órás verseny ideje alatt. A Sulikupa sikerét látva remélhető, hogy a horgászegyesületek minél több ilyen vagy hasonló rendezvényt szerveznek majd, kicsábítva a gyermekeket a természetbe, a vízpartra, népszerűsítve az aktív szabadidős tevékenységekhez, vagy divatos nevén a rekreációhoz sorolt horgászatot.
A felnőttek gondolati után ismét a gyermekeké lett a főszerep, hiszen a részvevők gyűrűjében kihirdetésre kerültek a végeredmények. Ennek izgalmait jól tükrözték a dobogós helyeket üdvözlő csapatovációk, az öröm és jókedv pedig végül egy hatalmas KHESZ torta közös elfogyasztása által vált mindenki számára ünnepivé.
Zárszóként elmondható: a versenyzők és a szervezők a VI. Körösvidéki Sulikupát sikeresnek értékelték és bíznak abban, hogy a jövőben a MOHOSZ Ifjúsági Bizottsága szervezésében akár országos keretek közt is megrendezésre kerülhet.
(A KHESZ köszönetet mond a térségi selejtezők lebonyolításában a következő szervezeteknek: Békési HE, Gyomai HE, Gyulai SHE, Matchfishing SHE, Mágori SHE, Mezőkovácsházi SHE, Orosházi Kinizsi HE, Szeghalmi HE, illetve mindazoknak, akik a rendezvény sikerében közreműködnek. Külön köszönjük a delegáló iskoláknak, a csapatkapitányoknak, és a gyermekek szüleinek a szervezést és a támogató segítséget.)
VI. Körösvidéki Sulikupa döntő, Fűfás-zugi-holtág versenypálya – végeredmények:
1. Szlovák Általános Iskola, Szarvas (Kis Merse, Rojkó Balázs, Rojkó Szabolcs, cs.v. Miloszrdni László)
2. Implom József Általános Iskola, Gyula (Bagdi Bence Levente, Bagdi Barnabás Árpád, Kiss Szabolcs, cs.v. dr. Bagdi Árpád Gyula)
3. Kis Bálint Általános Iskola, Gyomaendrőd (Varjú Zente, Tímár Fanni Lilien, Rácz Zoltán, cs.v. Munkácsi Lajos)
4. Arany Gusztáv Általános Iskola, Köröstarcsa
5. Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Általános Iskola
6. Mezőberényi Általános Iskola
7. Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Békéscsaba
8. Gerlai Általános Iskola
9. Szent István Katolikus Általános Iskola, Mezőtúr
10. Kiss Bálint Református Általános Iskola, Vésztő
11. Mezőtúri Kossuth Lajos Általános Iskola
12. Hunyadi János Általános Iskola, Mezőkovácsháza
13. Mezőtúri Református Kollégium
14. Széchenyi István Általános Iskola (Petőfi utcai), Újkígyós