Közel a 30 kilóhoz! Óriásponty a Kettős-körösből – videóval

A hétvége szombatjának délutánján „forródrótos” hívás kaptak a KHESZ halőrei, miszerint akkora pontyot fogott két horgász a Kettős-Körös felsővízi szakaszán, hogy a pontyzsák nem bírja a mérlegelést, ezért segítséget kérnek a hitelesítéshez. A horgászok szerint az óriásponty közelebb van a harminc kilóhoz, mint a húszhoz.

Szövetségünk halőrei némi óvatos kétkedéssel indultak útnak, hiszen sok nagy fogás „zsugorodott” már össze a mérlegen azzal a kiszólással: – Ja, bocs… sokkal nagyobbnak látszott…

Albert Attila és Bozsó Gábor azonban nem alaptalanul értesítették Szövetségünk halőreit. Pontyzsákjukból egy valóban óriási, aranysárga színezetű, Góliát méretű tőponty bukkant elő, egy igazi körösi pontymatuzsálem.

Együttes erővel gyorsan sikerült megmérni a ceremóniát megadóan, nyugodtan tűrő, kivételes nagyságú behemótot, amelynek súlya a pontymatrac visszamérése után pontosan nettó 27 kilogrammnak bizonyult. A Kettős-Körös fenséges pontypéldánya egyedi jelölést kapott és néhány villámgyors fotó után természetesen visszanyerte szabadságát, amelyet termetét meghazudtoló fürge eliramodással nyugtázott.

A hitelesített fogások között KHESZ pontyrekordnak számító halóriás mérlegeléséről videós összeállítás készült, amelyben Albert Attila, a halat megfogó szerencsés horgász egy rövid interjú kertében mesél a fogási élményekről és többek között azt is elárulja, milyen csalival sikerült horogra csalni ezt az öreg pikkelyest.

A fantasztikus fogás napján egyébként erőteljes hidegfronti hatás érvényesült a térségben, felhős, szeles, záporos időjárás kíséretében. Mint utóbb kiderült, a halak étvágyára ez kiváltképp serkentőleg hatott, ugyanis a KHESZ halőrei erre a napra datálódóan még tudomást szereztek egy 23 kilogrammos ponty és egy 18 kilogrammos amur szintén kettős-körösi fogásáról is.

Plusz érdekesség: néhány hete egy állítólagosan 29 kilogrammos kettős-körösi tőponty fogása is eljutott a halőrökhöz. Fotó is van róla, de hivatalosan nem lett hitelesítve és a halat fogó horgászok nem járultak hozzá a közléséhez.

A rekordfogás kapcsán azonban egyet biztosan állíthatunk: ahogy a videóban is elhangzik, a Körös-vízrendszer folyói a már nem halászati, hanem kizárólag horgászati célú kezelés következtében egyre inkább felhalasodnak, mind jobb fogási lehetőségeket kínálva az élővízi horgászat kedvelőinek.

Cikk, fotó, videó: Tószögi György